Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 10.9.1968

Tuhannet pyrkivät työväenopistoon

HS 10.9.1968

Helsinginkatu 26:n piha oli maanantai-iltana täynnä ihmisiä, kun ilmoittautuminen Helsingin kaupungin suomenkieliseen työväenopistoon alkoi.

Satoja ihmisiä oli oven takana jo ennen kuin ilmoittautumisia alettiin ottaa vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkiaan noin 1500 pyrkijää ehti hankkia opintokorttinsa ensimmäisenä päivänä maanantaina.

Helsingin työväenopiston opiskelijamäärä ylitti viime talvena ensimmäisen kerran 10.000 rajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suosituimpia aineita ovat kielet ja niistä erikoisesti ruotsi ja englanti. Tänä vuonna on uutena kielenä tullut mukaan italia.

Uutta ovat myöskin tietokonekurssit, joita on kaksi ja jotka on tarkoitettu ammatti-ihmisille.

Suosittuja kursseja ovat myös piirustus, maalaus ja valokuvaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelijoitten ikä vaihtelee suuresti: nuorimmat ovat 16-vuotiaita, vanhimmat jopa 80 täyttäneitä.

Pörssissä ennätysvaihto

Moneen kertaan kohonneet kurssit, kiivas osakekauppa ja poikkeuksellisen suuri yksityinen obligaatiokauppa nostivat Helsingin Arvopaperipörssin kaupan kaikkien aikojen suurimmaksi, lähes 400.000 markkaan.

Pörssissä koko syksyn vallinnut vilkkaus muuttui voimakkaaksi noususuhdanteeksi maanantaina ja useiden osakkeiden hinnat kohosivat kesken kaupankäynnin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden tähän asti paras myyntipäivä oli viime perjantaina ja nyt tähän astinen ennätys ylitettiin lähes 100.000 markalla.

Osakekurssien kuumeneminen sai eräät myyjät jo varovaisiksi ja kaikille halukkaille ei riittänyt ostettavaa lainkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Obligaatioiden tarjonta on jo jonkin aikaa ollut niukkaa ja se on suunnannut yleisön mielenkiinnon entistä enemmän osakkeisiin, joita on helpommin ollut saatavissa.

”Näyttää ilmeiseltä, että yleisön mielenkiinto arvopapereita kohtaan on herännyt ja maanantainkin poikkeuksellisen suuri vaihto on osaltaan seurausta siitä”, kertoi pörssinjohtaja, valtiot, tri Raimo Ilaskivi.

Tuhkarokko- rokotteesta Suomessa ei päätöstä

Tuhkarokkoa vastaan on kehitetty rokote, mutta Suomessa on tehty päätös, ettei tuhkarokkoa vastaan aleta ketään rokottaa.

”Tähän rokotteeseen liittyvät haittavaikutukset ovat suuremmat kuin siitä saatava hyöty ainakin toistaiseksi”, totesi tri Rauno Tammilehto lääkintöhallituksesta.

Ruotsissa aletaan kokeilla tuhkarokkorokotteen käyttöä ensi keväänä, jolloin siellä on tarkoitus rokottaa 20.000 esikouluikäistä lasta.

Mikäli kokeilu onnistuu, on tarkoitus laajentaa rokotettavien määrää viimeistään v. 1970.

Linnanmäen kävijämäärä kasvoi taas

Linnanmäen huvipuisto Helsingissä sulki sunnuntai-iltana porttinsa tältä kaudelta avatakseen ne jälleen 29. huhtikuuta ensi vuonna.

”Kävijämäärä 775.000–780.000 on jälleen uusi ennätys, noin 30.000 suurempi kuin viime vuonna”, kertoi ohjelmapäällikkö Sara Ekelund.

Peacockin ohjelmaa seurasi kesäkuukausina yhteensä satatuhantinen yleisö.

Neljä arvokasta tykkiä taas ylös Pellingissä

Neljä yli 250 vuoden ikäistä rautatykkiä on nostettu Pellingin edustalta matalikolta.

Tykit nostettiin samasta paikasta, mistä Ingrid-laivalla pirtun salakuljetuksesta epäillyt Perttilän veljekset viime syksynä nostivat Ruotsiin myydyt tykit.

”Tapahtunut nosto todistaa lopullisesti vääräksi ruotsalaisten väitteen siitä, että tykit olisi nostettu Suomen aluevesien ulkopuolelta”, totesi fil. maist. Christoffer Ericsson muinaistieteellisestä toimikunnasta.

Nostotyön suorittivat merivoimien sukeltajakoulun miehet ja töitä valvoi maisteri Ericsson.

Tykkien paikka oli jo aikaisemmin määritetty tarkkaan kartalla.

Lähes 600.000 kuntokävelijää

Lähtölaukauksen tämän syksyn kansankävelylle ja polkuretkille antoi edellisen kauden palkintojen jakotilaisuus maanantaina Helsingissä.

Sarjojen parhaina palkittiin Keski-Suomen lääni, kunnista Kinnula, Petäjävesi ja Karhula.

Viime syksyn parhaaksi lääniksi osoittautui ensimmäistä kertaa Keski-Suomen lääni, joka sai Urheilutoimittajien Liiton lahjoittaman uuden kiertopalkinnon.

Palkinnon vastaanotti Keski-Suomen läänin maaherra Eino Palovesi, joka itse on ollut esimerkin näyttäjänä ja retkille kehoittajana.

”On murheellisen paljon nuoria 18–30-vuotiaita, jotka eivät pysty edes kunnolla kävelemään 10 kilometriä”, sanoi maaherra Palovesi.

Sulkasta tahdotaan amerikkalaiseen filmiin tähdeksi

Täällä Pohjantähden alla -elokuvan Koskelan Akselilla eli Aarno Sulkasella on mahdollisuudet kohota tähdeksi kansainväliselle elokuvataivaalle.

Amerikkalainen elokuvatuottaja Leroy M. Sylverst Lance-yhtiöstä näki Fennada-filmin Pohjantähti-elokuvan viime perjantaina ja kiinnostui ”erittäin suomalaistyyppisestä” Sulkasesta.

Kolmivuotinen agenttisopimus allekirjoitettiin Sulkasen ja Sylverstin välillä maanantaina iltapäivällä Helsingissä.

Tuottaja Sylverst totesi Aarno Sulkasen näyttelevän tasavertaisesti siinä missä Marlon Brandokin.

Hän kertoi nähneensä ja tuntevansa Brandon, ja totesi Sulkasen edustavan samaa miehekästä tyyppiä kuin hän.

”Sulkanen on nimenomaan suomalainen tyyppi. Hän puhuu niin kuin mies eikä kuten nuorukainen. Olen käynyt Suomessa kymmenen vuoden aikana useita kertoja ja nähnyt täällä kymmeniä filmejä. Vasta nyt olen todella tyytyväinen löytämääni”, Sylverst totesi.

Kari Kuuva soutelee avioliiton satamaan

Kari Kuuva on mennyttä miestä.

Kauan sitten hän jo putosi listoilta, mutta tämä on näkyvästi pahempaa.

Hän laulaa nykyään vasemman käden nimetön rengastettuna.

”Tapasimme Anjan kanssa ensimmäisen kerran toukokuussa viime keväänä. Rupesimme tapaamaan yhä useammin ja siitä lähtien lauloimme yhdessä yhä vähemmän”, Kari kommentoi.

Kari Kuuva, Pelargonia-tangon, Pikku Ninan, Lärvätsalo Go-go:n sekä Asfalttia ja sementtiä -kappaleiden isä on mennyt askeleen kohti varmempaa tulevaisuutta.

Hän on rengastanut yhden tytön ja tullut siinä samassa myös itse rengastetuksi.

Tytön nimi on Anja Nevalainen ja hän on myös esiintynyt laulajana keikkamatkoilla ympäri Suomea.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  2. 2

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: Leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Yhdysvaltain vaaleja juhlittiin naisten ja vähemmistöjen riemu­marssina – yksi kuva näyttää jyrkän eron republikaanien ja demokraattien edustajien kirjossa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n rikos­toimittaja Minna Passi viestintä­asiantuntijaksi Supoon

  7. 7

   Poliisi: Tahallinen yliajo Järvenpäässä – Autoilija koukkasi yhtäkkiä jalkakäytävälle ja jyräsi 40-vuotiaan miehen

  8. 8

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  9. 9

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  10. 10

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää