Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 10.9.1968

Tuhannet pyrkivät työväenopistoon

HS 10.9.1968

Helsinginkatu 26:n piha oli maanantai-iltana täynnä ihmisiä, kun ilmoittautuminen Helsingin kaupungin suomenkieliseen työväenopistoon alkoi.

Satoja ihmisiä oli oven takana jo ennen kuin ilmoittautumisia alettiin ottaa vastaan.

Kaikkiaan noin 1500 pyrkijää ehti hankkia opintokorttinsa ensimmäisenä päivänä maanantaina.

Helsingin työväenopiston opiskelijamäärä ylitti viime talvena ensimmäisen kerran 10.000 rajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suosituimpia aineita ovat kielet ja niistä erikoisesti ruotsi ja englanti. Tänä vuonna on uutena kielenä tullut mukaan italia.

Uutta ovat myöskin tietokonekurssit, joita on kaksi ja jotka on tarkoitettu ammatti-ihmisille.

Suosittuja kursseja ovat myös piirustus, maalaus ja valokuvaus.

Opiskelijoitten ikä vaihtelee suuresti: nuorimmat ovat 16-vuotiaita, vanhimmat jopa 80 täyttäneitä.

Pörssissä ennätysvaihto

Moneen kertaan kohonneet kurssit, kiivas osakekauppa ja poikkeuksellisen suuri yksityinen obligaatiokauppa nostivat Helsingin Arvopaperipörssin kaupan kaikkien aikojen suurimmaksi, lähes 400.000 markkaan.

Pörssissä koko syksyn vallinnut vilkkaus muuttui voimakkaaksi noususuhdanteeksi maanantaina ja useiden osakkeiden hinnat kohosivat kesken kaupankäynnin.

Vuoden tähän asti paras myyntipäivä oli viime perjantaina ja nyt tähän astinen ennätys ylitettiin lähes 100.000 markalla.

Osakekurssien kuumeneminen sai eräät myyjät jo varovaisiksi ja kaikille halukkaille ei riittänyt ostettavaa lainkaan.

Obligaatioiden tarjonta on jo jonkin aikaa ollut niukkaa ja se on suunnannut yleisön mielenkiinnon entistä enemmän osakkeisiin, joita on helpommin ollut saatavissa.

”Näyttää ilmeiseltä, että yleisön mielenkiinto arvopapereita kohtaan on herännyt ja maanantainkin poikkeuksellisen suuri vaihto on osaltaan seurausta siitä”, kertoi pörssinjohtaja, valtiot, tri Raimo Ilaskivi.

Tuhkarokko- rokotteesta Suomessa ei päätöstä

Tuhkarokkoa vastaan on kehitetty rokote, mutta Suomessa on tehty päätös, ettei tuhkarokkoa vastaan aleta ketään rokottaa.

”Tähän rokotteeseen liittyvät haittavaikutukset ovat suuremmat kuin siitä saatava hyöty ainakin toistaiseksi”, totesi tri Rauno Tammilehto lääkintöhallituksesta.

Ruotsissa aletaan kokeilla tuhkarokkorokotteen käyttöä ensi keväänä, jolloin siellä on tarkoitus rokottaa 20.000 esikouluikäistä lasta.

Mikäli kokeilu onnistuu, on tarkoitus laajentaa rokotettavien määrää viimeistään v. 1970.

Linnanmäen kävijämäärä kasvoi taas

Linnanmäen huvipuisto Helsingissä sulki sunnuntai-iltana porttinsa tältä kaudelta avatakseen ne jälleen 29. huhtikuuta ensi vuonna.

”Kävijämäärä 775.000–780.000 on jälleen uusi ennätys, noin 30.000 suurempi kuin viime vuonna”, kertoi ohjelmapäällikkö Sara Ekelund.

Peacockin ohjelmaa seurasi kesäkuukausina yhteensä satatuhantinen yleisö.

Neljä arvokasta tykkiä taas ylös Pellingissä

Neljä yli 250 vuoden ikäistä rautatykkiä on nostettu Pellingin edustalta matalikolta.

Tykit nostettiin samasta paikasta, mistä Ingrid-laivalla pirtun salakuljetuksesta epäillyt Perttilän veljekset viime syksynä nostivat Ruotsiin myydyt tykit.

”Tapahtunut nosto todistaa lopullisesti vääräksi ruotsalaisten väitteen siitä, että tykit olisi nostettu Suomen aluevesien ulkopuolelta”, totesi fil. maist. Christoffer Ericsson muinaistieteellisestä toimikunnasta.

Nostotyön suorittivat merivoimien sukeltajakoulun miehet ja töitä valvoi maisteri Ericsson.

Tykkien paikka oli jo aikaisemmin määritetty tarkkaan kartalla.

Lähes 600.000 kuntokävelijää

Lähtölaukauksen tämän syksyn kansankävelylle ja polkuretkille antoi edellisen kauden palkintojen jakotilaisuus maanantaina Helsingissä.

Sarjojen parhaina palkittiin Keski-Suomen lääni, kunnista Kinnula, Petäjävesi ja Karhula.

Viime syksyn parhaaksi lääniksi osoittautui ensimmäistä kertaa Keski-Suomen lääni, joka sai Urheilutoimittajien Liiton lahjoittaman uuden kiertopalkinnon.

Palkinnon vastaanotti Keski-Suomen läänin maaherra Eino Palovesi, joka itse on ollut esimerkin näyttäjänä ja retkille kehoittajana.

”On murheellisen paljon nuoria 18–30-vuotiaita, jotka eivät pysty edes kunnolla kävelemään 10 kilometriä”, sanoi maaherra Palovesi.

Sulkasta tahdotaan amerikkalaiseen filmiin tähdeksi

Täällä Pohjantähden alla -elokuvan Koskelan Akselilla eli Aarno Sulkasella on mahdollisuudet kohota tähdeksi kansainväliselle elokuvataivaalle.

Amerikkalainen elokuvatuottaja Leroy M. Sylverst Lance-yhtiöstä näki Fennada-filmin Pohjantähti-elokuvan viime perjantaina ja kiinnostui ”erittäin suomalaistyyppisestä” Sulkasesta.

Kolmivuotinen agenttisopimus allekirjoitettiin Sulkasen ja Sylverstin välillä maanantaina iltapäivällä Helsingissä.

Tuottaja Sylverst totesi Aarno Sulkasen näyttelevän tasavertaisesti siinä missä Marlon Brandokin.

Hän kertoi nähneensä ja tuntevansa Brandon, ja totesi Sulkasen edustavan samaa miehekästä tyyppiä kuin hän.

”Sulkanen on nimenomaan suomalainen tyyppi. Hän puhuu niin kuin mies eikä kuten nuorukainen. Olen käynyt Suomessa kymmenen vuoden aikana useita kertoja ja nähnyt täällä kymmeniä filmejä. Vasta nyt olen todella tyytyväinen löytämääni”, Sylverst totesi.

Kari Kuuva soutelee avioliiton satamaan

Kari Kuuva on mennyttä miestä.

Kauan sitten hän jo putosi listoilta, mutta tämä on näkyvästi pahempaa.

Hän laulaa nykyään vasemman käden nimetön rengastettuna.

”Tapasimme Anjan kanssa ensimmäisen kerran toukokuussa viime keväänä. Rupesimme tapaamaan yhä useammin ja siitä lähtien lauloimme yhdessä yhä vähemmän”, Kari kommentoi.

Kari Kuuva, Pelargonia-tangon, Pikku Ninan, Lärvätsalo Go-go:n sekä Asfalttia ja sementtiä -kappaleiden isä on mennyt askeleen kohti varmempaa tulevaisuutta.

Hän on rengastanut yhden tytön ja tullut siinä samassa myös itse rengastetuksi.

Tytön nimi on Anja Nevalainen ja hän on myös esiintynyt laulajana keikkamatkoilla ympäri Suomea.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  7. 7

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  8. 8

   ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontisella alkaa kova kiri kohti Lontoon tennisfinaaleja – ”Tilanne on varmaan teille kutkuttavampi kuin itselle”
  3. Porilaisnaisen murhasta epäilty mies on vangittu
  4. Osa junaliikenteestä seisoo Pasilassa henkilövahingon vuoksi, odotettavissa myöhästymisiä
  5. ”Syyrialainen maksaa Syyriassa 50 senttiä päivässä ja Berliinissä sata kertaa enemmän” – Maailman ruokaohjelman johtaja vaatii rahaa nälän poistamiseen, koska se tulee lopulta halvemmaksi
  6. ”Venäjän dopingpannan kumoaminen olisi katastrofi”, sanoo Venäjän dopingin ilmiantaja Grigori Rodtšenkov
  7. Harjulan koulu puretaan ensi kesänä – ”Meillä on Järvenpäässä ihan riittävästi esimerkkejä siitä, ettei korjaaminen kannata”
  8. Tunti sitten
  9. Tuleeko Eurooppaan tuhansia uusia rajavalvojia, ja saako Italia tukijoita kovalle linjalleen? Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta Itävallassa
  10. Mikromuovia löytyi jo hyttysistäkin – vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä, ja aikuisista hyttysistä muovi päätyy lintuihin
  11. STT: Syyttäjä vaatii Teuvo Hakkaraiselle ehdollista hovioikeudessa – Veera Ruoho joutui niskaleikkaukseen Hakkaraisen pahoinpitelyn takia
  12. Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen Tilaajille
  13. Näytä lisää