Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 10.9.1968

Tuhannet pyrkivät työväenopistoon

HS 10.9.1968

Helsinginkatu 26:n piha oli maanantai-iltana täynnä ihmisiä, kun ilmoittautuminen Helsingin kaupungin suomenkieliseen työväenopistoon alkoi.

Satoja ihmisiä oli oven takana jo ennen kuin ilmoittautumisia alettiin ottaa vastaan.

Kaikkiaan noin 1500 pyrkijää ehti hankkia opintokorttinsa ensimmäisenä päivänä maanantaina.

Helsingin työväenopiston opiskelijamäärä ylitti viime talvena ensimmäisen kerran 10.000 rajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suosituimpia aineita ovat kielet ja niistä erikoisesti ruotsi ja englanti. Tänä vuonna on uutena kielenä tullut mukaan italia.

Uutta ovat myöskin tietokonekurssit, joita on kaksi ja jotka on tarkoitettu ammatti-ihmisille.

Suosittuja kursseja ovat myös piirustus, maalaus ja valokuvaus.

Opiskelijoitten ikä vaihtelee suuresti: nuorimmat ovat 16-vuotiaita, vanhimmat jopa 80 täyttäneitä.

Pörssissä ennätysvaihto

Moneen kertaan kohonneet kurssit, kiivas osakekauppa ja poikkeuksellisen suuri yksityinen obligaatiokauppa nostivat Helsingin Arvopaperipörssin kaupan kaikkien aikojen suurimmaksi, lähes 400.000 markkaan.

Pörssissä koko syksyn vallinnut vilkkaus muuttui voimakkaaksi noususuhdanteeksi maanantaina ja useiden osakkeiden hinnat kohosivat kesken kaupankäynnin.

Vuoden tähän asti paras myyntipäivä oli viime perjantaina ja nyt tähän astinen ennätys ylitettiin lähes 100.000 markalla.

Osakekurssien kuumeneminen sai eräät myyjät jo varovaisiksi ja kaikille halukkaille ei riittänyt ostettavaa lainkaan.

Obligaatioiden tarjonta on jo jonkin aikaa ollut niukkaa ja se on suunnannut yleisön mielenkiinnon entistä enemmän osakkeisiin, joita on helpommin ollut saatavissa.

”Näyttää ilmeiseltä, että yleisön mielenkiinto arvopapereita kohtaan on herännyt ja maanantainkin poikkeuksellisen suuri vaihto on osaltaan seurausta siitä”, kertoi pörssinjohtaja, valtiot, tri Raimo Ilaskivi.

Tuhkarokko- rokotteesta Suomessa ei päätöstä

Tuhkarokkoa vastaan on kehitetty rokote, mutta Suomessa on tehty päätös, ettei tuhkarokkoa vastaan aleta ketään rokottaa.

”Tähän rokotteeseen liittyvät haittavaikutukset ovat suuremmat kuin siitä saatava hyöty ainakin toistaiseksi”, totesi tri Rauno Tammilehto lääkintöhallituksesta.

Ruotsissa aletaan kokeilla tuhkarokkorokotteen käyttöä ensi keväänä, jolloin siellä on tarkoitus rokottaa 20.000 esikouluikäistä lasta.

Mikäli kokeilu onnistuu, on tarkoitus laajentaa rokotettavien määrää viimeistään v. 1970.

Linnanmäen kävijämäärä kasvoi taas

Linnanmäen huvipuisto Helsingissä sulki sunnuntai-iltana porttinsa tältä kaudelta avatakseen ne jälleen 29. huhtikuuta ensi vuonna.

”Kävijämäärä 775.000–780.000 on jälleen uusi ennätys, noin 30.000 suurempi kuin viime vuonna”, kertoi ohjelmapäällikkö Sara Ekelund.

Peacockin ohjelmaa seurasi kesäkuukausina yhteensä satatuhantinen yleisö.

Neljä arvokasta tykkiä taas ylös Pellingissä

Neljä yli 250 vuoden ikäistä rautatykkiä on nostettu Pellingin edustalta matalikolta.

Tykit nostettiin samasta paikasta, mistä Ingrid-laivalla pirtun salakuljetuksesta epäillyt Perttilän veljekset viime syksynä nostivat Ruotsiin myydyt tykit.

”Tapahtunut nosto todistaa lopullisesti vääräksi ruotsalaisten väitteen siitä, että tykit olisi nostettu Suomen aluevesien ulkopuolelta”, totesi fil. maist. Christoffer Ericsson muinaistieteellisestä toimikunnasta.

Nostotyön suorittivat merivoimien sukeltajakoulun miehet ja töitä valvoi maisteri Ericsson.

Tykkien paikka oli jo aikaisemmin määritetty tarkkaan kartalla.

Lähes 600.000 kuntokävelijää

Lähtölaukauksen tämän syksyn kansankävelylle ja polkuretkille antoi edellisen kauden palkintojen jakotilaisuus maanantaina Helsingissä.

Sarjojen parhaina palkittiin Keski-Suomen lääni, kunnista Kinnula, Petäjävesi ja Karhula.

Viime syksyn parhaaksi lääniksi osoittautui ensimmäistä kertaa Keski-Suomen lääni, joka sai Urheilutoimittajien Liiton lahjoittaman uuden kiertopalkinnon.

Palkinnon vastaanotti Keski-Suomen läänin maaherra Eino Palovesi, joka itse on ollut esimerkin näyttäjänä ja retkille kehoittajana.

”On murheellisen paljon nuoria 18–30-vuotiaita, jotka eivät pysty edes kunnolla kävelemään 10 kilometriä”, sanoi maaherra Palovesi.

Sulkasta tahdotaan amerikkalaiseen filmiin tähdeksi

Täällä Pohjantähden alla -elokuvan Koskelan Akselilla eli Aarno Sulkasella on mahdollisuudet kohota tähdeksi kansainväliselle elokuvataivaalle.

Amerikkalainen elokuvatuottaja Leroy M. Sylverst Lance-yhtiöstä näki Fennada-filmin Pohjantähti-elokuvan viime perjantaina ja kiinnostui ”erittäin suomalaistyyppisestä” Sulkasesta.

Kolmivuotinen agenttisopimus allekirjoitettiin Sulkasen ja Sylverstin välillä maanantaina iltapäivällä Helsingissä.

Tuottaja Sylverst totesi Aarno Sulkasen näyttelevän tasavertaisesti siinä missä Marlon Brandokin.

Hän kertoi nähneensä ja tuntevansa Brandon, ja totesi Sulkasen edustavan samaa miehekästä tyyppiä kuin hän.

”Sulkanen on nimenomaan suomalainen tyyppi. Hän puhuu niin kuin mies eikä kuten nuorukainen. Olen käynyt Suomessa kymmenen vuoden aikana useita kertoja ja nähnyt täällä kymmeniä filmejä. Vasta nyt olen todella tyytyväinen löytämääni”, Sylverst totesi.

Kari Kuuva soutelee avioliiton satamaan

Kari Kuuva on mennyttä miestä.

Kauan sitten hän jo putosi listoilta, mutta tämä on näkyvästi pahempaa.

Hän laulaa nykyään vasemman käden nimetön rengastettuna.

”Tapasimme Anjan kanssa ensimmäisen kerran toukokuussa viime keväänä. Rupesimme tapaamaan yhä useammin ja siitä lähtien lauloimme yhdessä yhä vähemmän”, Kari kommentoi.

Kari Kuuva, Pelargonia-tangon, Pikku Ninan, Lärvätsalo Go-go:n sekä Asfalttia ja sementtiä -kappaleiden isä on mennyt askeleen kohti varmempaa tulevaisuutta.

Hän on rengastanut yhden tytön ja tullut siinä samassa myös itse rengastetuksi.

Tytön nimi on Anja Nevalainen ja hän on myös esiintynyt laulajana keikkamatkoilla ympäri Suomea.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  2. 2

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  8. 8

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää