Historia    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 9.9.1968

Lamminen-Kottu­linsky päättyi suoja-aitaan

HS 9.9.1968

Matti Lammisen ja Freddy Kottulinskyn kaksintaistelu ja rajut ulosajot F3-luokassa jäivät 7. Keimolan ajon mukaansatempaavimmaksi ratatapahtumaksi.

Leo Kinnusen lähdöstä maaliin hallitseman pääluokan viimeisenä liikkeelle startista päässyt Kottulinsky nousi 10 kierroksen aikana Matti Lammisen rinnalle toiseksi.

Kylki kyljessä käyty kamppailu päättyi viimeisellä kierroksella pääsuoran pääkaarteessa ”sylikkäin” aitaan. Kumpikaan kuljettajista ei loukkaantunut pikkunaarmuja lukuunottamatta. – –

Yli vatsan kulkeva renkaan jälki, ohimosta valuva verinoro ja repeytyneet housut saaliinaan laahusti Freddy Kottulinsky kolaripaikalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätä pitempi Matti Lamminen punotti ja kiilteli hämmästynyttä hikeä. Ainoatakaan naarmua ei ollut näkyvissä.

Kottulinsky vaikutti rauhalliselta, korkeintaan hivenen vihaiselta. Freddylle tämä oli rutiinia. Tilanne monien muiden joukossa. – –

Matti Lamminen hallitsi ensikertalaisena jälkitilanteen hyvin. Huolettomuuden tavoittelu meni koko lailla kohdalleen. Polvien vapinakin häipyi kun poika istui ja selitti:

”Tulimme Freddyn kanssa rintarinnan kaarteeseen. Olin sisällä. Autot olivat vain muutaman sentin päässä toisistaan ja sitten oli radalla öljyä... Syöksyimme kiinni kyljittäin. Pyörät iskivät lomittain ja ajokkini hyppäsi Freddyn keulan yli.

Sitten painettiin nyytissä kohti aitaa. Vauhtia oli runsaasti toista sataa. Välillä nousi autoni pystyyn mutta ei mennyt yli.

Kun homma oli ohi, lähdin ensin kävelemään väärään suuntaan. Sitten näin Freddyn. Vedin sen autosta ulos...”

Televisiota arvellaan nuorten suurien ongelmien syyksi

San Francisco.

Nykypäivän nuorison pohjimmaisena ongelmana saattaa olla se, että he ovat ensimmäisiä ihmisiä, jotka ovat katselleet televisiota koko elämänsä.

Mellakat, huumausaineongelmat ja heidän radikaalit mielipiteensä saattavat kaikki olla seurauksena television vaikutuksesta ihmisen elinympäristöön.

Tämän näkemyksen esitti äskettäin kuuluisa semantikko S. Hayakawa Yhdysvaltain psykologien liiton vuosikokouksessa.

Hän vertasi televisiota velhoon, joka nappaa lapsen lumousvoimaansa vanhempien ulottuvilta kolmeksi–neljäksi tunniksi päivittäin eli yhteensä 22.000 tunniksi siihen mennessä kun lapsi on täyttänyt 18 vuotta.

Ricky Bruch voi menettää Mexicon matkalippunsa

Malmö, 8.9. (UPI)

Ruotsalaisen boheemi kiekonheittäjän Richard Bruchin olympialippu on vaarassa, jos hän ei tulevaisuudessa käyttäydy paremmin kuin mitä hän teki Suomea vastaan käydyn maaottelun yhteydessä.

Bruchille lähettämässään kirjeessä Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtaja Matts Carlgren antoi Bruchllle varoituksen tämän käyttäytymisestä ja pukeutumisesta.

”Sinun tulee käyttäytyä jatkossa korrektisti, muussa tapauksessa joudut syrjään maaotteluista ja olympialaisista”, sanottiin Carlgrenin kirjeessä.

”Maaottelussa olin pukeutunut samalla tavalla muiden ruotsalaisten kanssa. Ainoa poikkeus oli venäläinen karvahattu, jota pidin herkkien korvieni suojana.” sanoi puolestaan Bruch.

”Se, että leikittelin seisomapaikoilla olevien ihmisten kanssa johtui siitä, että halusin ainoastaan pitää hauskaa yleisön kanssa ja saada sen paremmalle tuulelle, ja sehän meni hyvin.”

Maaottelun päättäjäisillallisille Bruch saapui kuitenkin naisten leninkiin ja karvalakkiinsa pukeutuneena ja hänet poistettiin ao. ravintolasta Ruotsin joukkueen johdon toimesta.

Joensuu sai syväsataman 120-vuotisjuhlapäivänään

Joensuu, 8.9. (SP)

Joensuun kaupungin varsinaiset 120-vuotisjuhlallisuudet olivat sunnuntaina. Niiden yhteydessä vihittiin Ukonniemen syväsatama.

Vihkiäispuheessa kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri Viljo Virtanen totesi, ettei Joensuun satama ole täällä päätesatama, vaan vesitie jatkuu kaupungin halki Pielisjokea myöten Pieliselle. – –

Joensuulaiset aloittivat kaupunkinsa syntymäpäivän vieton jo lauantaina. Silloin Pielisjoen rannassa paljastettiin merenkulun muistomerkki.

Aamupäivällä avattiin joensuulaisaiheinen kirjallisuusnäyttely ja tullikamarin joki rannassa esitettiin Allan Hällströmin suunnittelema rapsodia Joensuulle.

HS

Lue lisää: HS.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää