Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 12.9.1968

Biafran kysymys saatava YK:hon

HS 12.9.1968

Jos Biafran sota saataisiin loppumaan, niin viikon kuluessa olisi maan pakolaiskysymys järjestetty ja nälänhädästäkin selvittäisiin verrattain pian, sanoi Biafran hallituksen edustaja, tri Ifeagwu Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Tri Ifeagwu sanoi vain osan Biafraan lähetetystä avusta tulevan biafralaisten käsiin, ja suuri osa siitä joutuu nigerialaisille. Hän painotti ongelman poliittista ratkaisemista ja sanoi maailman mielipiteenilmaisun olevan tärkeää. Hänen mielestään ihmisten olisi painostettava Englantia ja Neuvostoliittoa, jotta Biafran kysymys saataisiin kansainvälisiin elimiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

YK pitää sotaa Nigerian sisäisenä, eikä näin ollen ole siihen puuttunut.

Suomi liittyy YK:n pakolaissopimukseen

Suomi liittyy pakolaisten oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen, ilmoitti ulkoministeri Ahti Karjalainen keskiviikkona keskustellessaan maassamme vierailevan YK:n pakolaisasiain pääkomissaarin, prinssi Sadruddin Aga Khanin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääkomissaari tapasi aamupäivällä myös ulkoministeriön poliittisen osaston päällikön, tohtori Risto Hyvärisen.

Virallinen kaksipäiväinen vierailu Suomessa päättyi keskipäivällä, jolloin prinssi Sadruddin suuntasi matkansa kohti Kööpenhaminaa.

Neuvostojoukot pois Prahan keskustasta

Praha, 11. 9. (AFP)

Suurin osa neuvostojoukoista poistui keskiviikkona Prahasta, mikä viittaa siihen, että Neuvostoliitto katsoo Tshekkoslovakian ”normalisoinnin” edistyvän hyvin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joukot ovat olleet Prahassa elokuun 21. päivästä lähtien. Joukkojen poistuminen alkoi keskiviikon vastaisena yönä ja jatkui koko päivän.

Joukkojen lähtö tapahtui samanaikaisesti, kun Tshekkoslovakian varapääministeri Frantisek Hamouz sanoi tshekkiläisille lehtimiehille, että joukot lähtevät Prahasta, Bratislavasta ja Brnosta torstaina tai perjantaina edellyttäen, että Tshekkoslovakian lehdet ovat pidättyviä kirjoituksissaan.

Voivuorta ei viedä markan kilohinnalla

Syyria on tarjoutunut ostamaan suomalaista voita alle markan kilohintaan yli miljoona kiloa. Hallitus hylkäsi yksimielisesti tarjouksen. Hallituksen piiristä kerrottiin, ettei ”sellaisia kauppoja voi ainakaan selvin päin tehdä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyrian tekemän tarjouksen lisäksi on tullut joukko pienempiä eriä koskevia tarjouksia. Niissä ovat tarjotut hinnat vaihdelleet 1:50–2:00 markan välillä.

”Pohjantähti” on Edvin Laineen 25-vuotisjuhlatyö

Väinö Linnan romaanitrilogian ”Täällä Pohjantähden alla” pohjalta tehty Fennadan samanniminen suurvärielokuva esitetään tänään Helsingissä ensi kerran kutsuvieraille Bristolissa, samoin perjantaina iltapäivällä Bristolissa ja Rexissä ja siitä lähtien 10:ssä kaupungissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjaus on Edvin Laineen, joka tämän suurtyön parissa on viettänyt neljännesvuosisataista taivaltaan elokuvaohjaajana.

– –

”Pohjantähden” filmaukseen ryhtymistä myöhästytti 60-luvun alussa ensiksi kauan mm. näyttelijälakko sekä rahoitusvaikeudet, mutta tapansa mukaan itsepintaisesti ideastaan kiinni pitänyt ohjaaja sai kuin saikin esteet raivatuiksi. Ja nyt on mittava työ valmis.

Pääkuvaajana tässä Laineen ensimmäisessä värityössä on ollut Olavi Tuomi ja kaikkiaan esiintyy filmin rooleissa satakunta näyttelijää ja lisäksi tuhansia avustajia. (P)

Hollantilaisille mopoja Suomesta

Suomalainen mopediuutuus on lähdössä Hollannin markkinoille.

Solifer-Tehtaat on solminut hollantilaisen suuryhtiöliittymän kanssa sopimuksen, joka tähtää noin 60.000 mopedin toimittamiseen vuodessa. Yhtiö on neuvotellut viennistä myös joidenkin Efta-maiden kanssa.

Suomalainen tehdas suunnittelee, muotoilee ja valmistaa hollantilaiselle osapuolelle tämän uuden ja kevyen mopedin kaikki ulkonäköön vaikuttavat osat. Mopedeihin liitettävä moottori on hollantilaista valmistetta.

”Vuotuisen valmistuksen minimimäärä on 30.000 kappaletta, mutta pitkän tähtäyksen yhteistyösopimuksella päästäneen noin 60.000 kappaleen valmistamiseen”, kerrottiin Soliferilta.

Yhtiö on vienyt jonkin verran mopedeja Ruotsiin ja Englantiin jo vuodesta 1960 lähtien.

Pörssiennätykset rikkoutuivat taas

Pörssiennätykset rikkoutuivat jälleen keskiviikkona Helsingin Arvopaperipörssissä päivän myynnin kohotessa ensimmäisen kerran yli 400.000 markan rajan.

Ostajien mielenkiinto keskittyi nyt ennen kaikkea teollisuusosakkeisiin ja aikaisemmin varsin suosittujen obligaatioiden ja debentuurien osuus vaihdosta oli vain vajaa neljännes.

Runsaan viikon ajan jatkunut nousupaine riitti jälleen nostamaan arvopapereiden kursseja kautta pörssilistan.

Turkulaiset manaavat torakoita levittävää jätteidenkaatopaikkaa

Turku, 11. 9. (AT)

Peltolan kaatopaikka Turussa on jo vuosikaudet ollut ympäristön asukkaiden sadattelujen kohteena.

Kaupunginisille on lähetetty monet kirjelmät ja valitettu milloin pahaa hajua, milloin rottia ja kärpäsiä, joiden on sanottu leviävän tästä kaupungin ainoasta lahoavien jätteiden kaatopaikasta.

Tänä kesänä on ruvettu puhumaan torakoista, jotka ovat siirtyneet kaatopaikalta ihmisasumuksiin ja levinneet talosta taloon.

”Kaksi vuotta sitten vilistivät ensimmäiset torakat meidän seinissämme”, kertoi rouva Kerttu Nummi, joka asuu lähellä kaatopaikkaa omakotitalossa.

”Niitä nähtiin sekä ylä- että alakerrassa, mutta emme kehdanneet puhua niistä pitkään aikaan muille. Vasta tänä kesänä, jolloin russakoita alkoi ilmestyä yhä useampaan huvilaan, kerroimme omista kokemuksistamme”.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Taloyhtiö säästi remontin avulla pelkissä lämmityskuluissa lähes 20 000 euroa vuodessa

  7. 7

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  8. 8

   Miksi räppärit koskettelevat laulaessaan jalkoväliään?

  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  8. 8

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  9. 9

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää