Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 12.9.1968

Biafran kysymys saatava YK:hon

HS 12.9.1968

Jos Biafran sota saataisiin loppumaan, niin viikon kuluessa olisi maan pakolaiskysymys järjestetty ja nälänhädästäkin selvittäisiin verrattain pian, sanoi Biafran hallituksen edustaja, tri Ifeagwu Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Tri Ifeagwu sanoi vain osan Biafraan lähetetystä avusta tulevan biafralaisten käsiin, ja suuri osa siitä joutuu nigerialaisille. Hän painotti ongelman poliittista ratkaisemista ja sanoi maailman mielipiteenilmaisun olevan tärkeää. Hänen mielestään ihmisten olisi painostettava Englantia ja Neuvostoliittoa, jotta Biafran kysymys saataisiin kansainvälisiin elimiin.

YK pitää sotaa Nigerian sisäisenä, eikä näin ollen ole siihen puuttunut.

Suomi liittyy YK:n pakolaissopimukseen

Suomi liittyy pakolaisten oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen, ilmoitti ulkoministeri Ahti Karjalainen keskiviikkona keskustellessaan maassamme vierailevan YK:n pakolaisasiain pääkomissaarin, prinssi Sadruddin Aga Khanin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääkomissaari tapasi aamupäivällä myös ulkoministeriön poliittisen osaston päällikön, tohtori Risto Hyvärisen.

Virallinen kaksipäiväinen vierailu Suomessa päättyi keskipäivällä, jolloin prinssi Sadruddin suuntasi matkansa kohti Kööpenhaminaa.

Neuvostojoukot pois Prahan keskustasta

Praha, 11. 9. (AFP)

Suurin osa neuvostojoukoista poistui keskiviikkona Prahasta, mikä viittaa siihen, että Neuvostoliitto katsoo Tshekkoslovakian ”normalisoinnin” edistyvän hyvin.

Joukot ovat olleet Prahassa elokuun 21. päivästä lähtien. Joukkojen poistuminen alkoi keskiviikon vastaisena yönä ja jatkui koko päivän.

Joukkojen lähtö tapahtui samanaikaisesti, kun Tshekkoslovakian varapääministeri Frantisek Hamouz sanoi tshekkiläisille lehtimiehille, että joukot lähtevät Prahasta, Bratislavasta ja Brnosta torstaina tai perjantaina edellyttäen, että Tshekkoslovakian lehdet ovat pidättyviä kirjoituksissaan.

Voivuorta ei viedä markan kilohinnalla

Syyria on tarjoutunut ostamaan suomalaista voita alle markan kilohintaan yli miljoona kiloa. Hallitus hylkäsi yksimielisesti tarjouksen. Hallituksen piiristä kerrottiin, ettei ”sellaisia kauppoja voi ainakaan selvin päin tehdä”.

Syyrian tekemän tarjouksen lisäksi on tullut joukko pienempiä eriä koskevia tarjouksia. Niissä ovat tarjotut hinnat vaihdelleet 1:50–2:00 markan välillä.

”Pohjantähti” on Edvin Laineen 25-vuotisjuhlatyö

Väinö Linnan romaanitrilogian ”Täällä Pohjantähden alla” pohjalta tehty Fennadan samanniminen suurvärielokuva esitetään tänään Helsingissä ensi kerran kutsuvieraille Bristolissa, samoin perjantaina iltapäivällä Bristolissa ja Rexissä ja siitä lähtien 10:ssä kaupungissa.

Ohjaus on Edvin Laineen, joka tämän suurtyön parissa on viettänyt neljännesvuosisataista taivaltaan elokuvaohjaajana.

– –

”Pohjantähden” filmaukseen ryhtymistä myöhästytti 60-luvun alussa ensiksi kauan mm. näyttelijälakko sekä rahoitusvaikeudet, mutta tapansa mukaan itsepintaisesti ideastaan kiinni pitänyt ohjaaja sai kuin saikin esteet raivatuiksi. Ja nyt on mittava työ valmis.

Pääkuvaajana tässä Laineen ensimmäisessä värityössä on ollut Olavi Tuomi ja kaikkiaan esiintyy filmin rooleissa satakunta näyttelijää ja lisäksi tuhansia avustajia. (P)

Hollantilaisille mopoja Suomesta

Suomalainen mopediuutuus on lähdössä Hollannin markkinoille.

Solifer-Tehtaat on solminut hollantilaisen suuryhtiöliittymän kanssa sopimuksen, joka tähtää noin 60.000 mopedin toimittamiseen vuodessa. Yhtiö on neuvotellut viennistä myös joidenkin Efta-maiden kanssa.

Suomalainen tehdas suunnittelee, muotoilee ja valmistaa hollantilaiselle osapuolelle tämän uuden ja kevyen mopedin kaikki ulkonäköön vaikuttavat osat. Mopedeihin liitettävä moottori on hollantilaista valmistetta.

”Vuotuisen valmistuksen minimimäärä on 30.000 kappaletta, mutta pitkän tähtäyksen yhteistyösopimuksella päästäneen noin 60.000 kappaleen valmistamiseen”, kerrottiin Soliferilta.

Yhtiö on vienyt jonkin verran mopedeja Ruotsiin ja Englantiin jo vuodesta 1960 lähtien.

Pörssiennätykset rikkoutuivat taas

Pörssiennätykset rikkoutuivat jälleen keskiviikkona Helsingin Arvopaperipörssissä päivän myynnin kohotessa ensimmäisen kerran yli 400.000 markan rajan.

Ostajien mielenkiinto keskittyi nyt ennen kaikkea teollisuusosakkeisiin ja aikaisemmin varsin suosittujen obligaatioiden ja debentuurien osuus vaihdosta oli vain vajaa neljännes.

Runsaan viikon ajan jatkunut nousupaine riitti jälleen nostamaan arvopapereiden kursseja kautta pörssilistan.

Turkulaiset manaavat torakoita levittävää jätteidenkaatopaikkaa

Turku, 11. 9. (AT)

Peltolan kaatopaikka Turussa on jo vuosikaudet ollut ympäristön asukkaiden sadattelujen kohteena.

Kaupunginisille on lähetetty monet kirjelmät ja valitettu milloin pahaa hajua, milloin rottia ja kärpäsiä, joiden on sanottu leviävän tästä kaupungin ainoasta lahoavien jätteiden kaatopaikasta.

Tänä kesänä on ruvettu puhumaan torakoista, jotka ovat siirtyneet kaatopaikalta ihmisasumuksiin ja levinneet talosta taloon.

”Kaksi vuotta sitten vilistivät ensimmäiset torakat meidän seinissämme”, kertoi rouva Kerttu Nummi, joka asuu lähellä kaatopaikkaa omakotitalossa.

”Niitä nähtiin sekä ylä- että alakerrassa, mutta emme kehdanneet puhua niistä pitkään aikaan muille. Vasta tänä kesänä, jolloin russakoita alkoi ilmestyä yhä useampaan huvilaan, kerroimme omista kokemuksistamme”.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  3. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  4. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  5. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  6. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  7. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  8. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  9. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  10. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  11. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  12. Näytä lisää