Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 24.10.1968

Beatles-filmien tekijä Suomeen

HS 24.10.1968

Modernien englantilaiselokuvien ohjaajana meillä hyvin tunnettu amerikkalaissyntyinen Richard Lester sai kesällä valmiiksi ensimmäisen amerikkalaisen elokuvansa, värifilmin ”Petulia”, jonka piti edustaa USA:ta mm. Cannesin keskenpäättyneillä elokuvajuhlilla.

Meillä ”Petulia” on tulossa ohjelmistoon marraskuun puolivälissä ja silloin odotetaan Helsinkiin saapuvaksi myös itse ohjaajaa vaimonsa, englantilaisen koreografin Deidre Vivianin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjaaja itse on ilmoittanut saapumisestaan elokuvansa tuottajayhtiön täkäläiseen toimistoon. Hän tapaa vierailunsa aikana täällä paitsi elokuvatoimittajia myös meikäläisiä elokuvantekijöitä.

Ennen Helsinkiin saapumistaan ohjaaja vierailee myös Kööpenhaminassa ja Tukholmassa, missä on samoihin aikoihin ”Petulian” ensi-ilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Richard Lester muistetaan meillä yleisimmin Beatles-elokuvien (Yeah, yeah ja Apua) tekijänä, mutta myös rohkeasti persoonallisesta ”Tempusta” (sen ohjauksesta hänet Cannesissa 1965 palkittiin parhaana ohjaajana), antiikkipohjaisesta farssimusicalista ”Hassuja tapahtui matkallani Forumille” sekä viimeksi (-67) kitkerän sodanvastaisesta satiirista ”Kuinka voitin sodan”.

Kremlin johdolla on kahdet kasvot

Tukholma, 23. 10. (Maija-Liisa Heini)

Pääministeri Aleksei Kosyginilla oli toinen naamio Prahassa kuin Helsingissä, mikä tekee aiheelliseksi varuillaanolon, mutta antaa tuskin aihetta uuteen kylmään sotaan, sanoo Ruotsin hallituksen äänitorvena pidettävä malmöläinen Arbetet.

On silmiinpistävää, millä tarmolla Suomi tätä nykyä tähdentää pohjoismaisen taloudellisen yhteistyön tärkeyttä ja korostaa, ettei tämä ole mikään itseisarvo, vaan saattaa merkitä Suomelle tapaa päästä osallistumaan Euroopan yhdentymiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehti toteaa pääministeri Mauno Koiviston ajoittaneen lausunnon Kosyginin Suomen vierailun ja hänen oman Neuvostoliiton matkansa väliin ja sanoo tuskin olevan ajateltavissa, että Suomen linjaa olisi niin terävästi voitu profiloida ottamatta huomioon Neuvostoliiton suhtautumista kyseisiin ongelmiin.

Moskova näyttää juuri nyt ulkopolitiikan alalla Januksen kasvojaan ja vallalla on merkittävä epävarmuus siitä, mitä kaksoisnaamion taakse lopultakin kätkeytyy.

Viisi miestä ja sohva Sörnäisten sillan alla

Sörnäisten silta. Sillan alla sohva ja sohvalla viisi miestä. Pieni nuotio, joka kiireesti sammutetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellisenä yönä oli tehty nuotio ja silloin tuli poliisi ja korjasi miehet.

”Tavallisesti meitä on toistakymmentä. Mutta viime yönä vietiin paljon. Me vaan ollaan nyt jäljellä, täällä me ollaan joka yö. Saadaan olla rauhassa kun ei sytytetä tulta, ja jos ei ole naisia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauletaan vähän lämpimikseen. ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie...”

Edessä on pitkä yö. Puhutaan. Joppe, johtaja, hillitsee muita.

”Täällä on nainen, olkaa hiljaa, jos ette osaa kiroilematta puhua.”

Pohditaan mahdollisuuksia, ratkaisua.

”Kymmenen päivän vierotuskuuri ja työtä. Voi anteeks vaan, nyt mä hengitin suoraan teitä kohti. Työtä niin. Kaikille ei tietenkään riitä kymmenen päivän kuuri. Mutta mulle riittäis.”

Vanha mies istuu Jopen vieressä.

”Kuule ei me kaikki olla alkoholisteja. On semmosiakin, jotka on täällä kun ne ei löydä työtä. Ajattele mikä hyöty se olis yhteiskunnallekin, jos me saatais työtä ja voitais maksaa veroa.”

”Yömajat sulkee ovensa puoli kymmeneltä tai kymmeneltä. Mikä se semmonen aika on aikuiselle miehelle mennä nukkumaan. Se on yömajojen pahin vika.”

”Vertaileva mainonta ei sovellu Suomeen”

Vertailevan mainonnan soveltuvuutta oloihimme pitää Suomen Myynti- ja Mainosyhdistyksen ja Myyntijohdon ryhmän kurssitoimikunnan puheenjohtaja Pekka Kotkavuori heikkona.

”Yleensä suomalainen on luonteensa mukaan herkästi heikomman puolella.”

Mainosmiesten tuntemana tosiasiana Kotkavuori piti sitä, että mainos myy tuotteen vain kerran. Ostetaanko tuotetta toisenkin kerran riippuu tuotteen laadusta.

Tästä voidaan Kotkavuoren mukaan päätellä, että hyvä, voimakas mainonta vie nopeasti huonon tuotteen pois markkinoilta.

”Kuluttajat ovat valistuneita. Heitä ei voi pettää. Siksi suomalainen mainonta onkin rehellistä ja kuluttajaa opastavaa”, Kotkavuori sanoi.

Jutustellen ja mutustellen kuluu ilta dippihipoissa

Dippihipat – kuulostaa mukavalta.

Vieraillakin on hauskaa, kun keräännytään pöydän ääreen, jossa on suurella vadilla ryhminä pieniä suupaloja, joita kastetaan maustettuun kastikkeeseen ja pistellään poskeen.

Jutustellaan ja mutustellaan.

Esivalmistelut eivät vie paljoa aikaa, joten dippikekkerit sopivat vallan mainiosti teatteri- tai leffaillan päätteeksi etenkin, jos kastikkeet tehdään etukäteen valmiiksi.

Boksiasukin ainoa suuri lautanenkin pystyy keräämään ympärilleen vieraita, kun syötävät makupalat pistellään cocktailtikulla kastikkeeseen ja sitten suuhun – niin todella suupala suuhun, sillä muuten kumppaneiden naama venähtää, jos useaan kertaan puraistua kurkunpalaa pyöräytellään huolettomasti yhteisessä kastikekipossa.

”Kahlekuningas” Japaniin

Suomalainen ”kahlekuningas” Timo Tuomivaara, joka on Euroopan ainoa ammattilainen alallaan, matkustaa marraskuussa Japaniin esiintyäkseen siellä Expo-70-näyttelyn esitetilaisuuksissa.

Tuomivaara esiintyy Japanissa viikon ajan. Hänen ohjelmaansa kuuluu kaksi erilaista numeroa. Ensin hän vapautuu kahleista veteen heitettynä.

Sitten hän vapautuu pakkopaidasta samalla, kun hän riippuu palavassa köydessä 30 metrin korkeudessa olevasta helikopterista, johon hänen on köyttä pitkin kiivettävä ennen kuin köysi on palanut poikki.

Elävältä haudattuna kuuluisaksi tullut Verneri Viillos matkustaa Tuomivaaran kanssa Japaniin.

Kauneuspilleri

Mary Quant, idearikas englantilainen muodinluoja, haluaa kehittää pillerin, jonka nauttimalla saa iholleen haluamansa värisävyn, joka kasvattaa silmäripset ja tekee huulet vereviksi.

Noin kuukausi sitten hän esitteli vitamiinipillerin, joka oli tarkoitettu ihon hoitoa varten. Pillerin vaikutusta tuki Miss Quantin nimellä kulkeva ihovoide, jota käytettiin ulkonaisesti ihon hoitoon.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  7. 7

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

  9. 9

   Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin

  10. 10

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää