Historia    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 13.11.1968

Muhennoksella täytetyt makkarakupit

HS 13.11.1968

Makkara leikataan kuorineen n. 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, jotka käristetään nopeasti kuumassa pannussa ja täytetään valmiilla, kuumalla muhennoksella.

Jos porkkana-omenakastiketta on jäänyt edellisestä päivästä tähteeksi, lisätään joukkoon pieni rasiallinen pakasteherneitä, jotka saavat kiehua kastikkeessa kypsiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kastike suurustetaan muhennokseksi maidon joukkoon sekoitetuilla vehnäjauhoilla; maitosuurus pehmentää muhennoksen väriä ja makua.

Muhennos maustetaan suolalla ja aromisuolalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos muhennoksen ”perustaa” ei ole ennestään, keitetään pari porkkanaa viipaleina pienessä, suolalla maustetussa vedessä miltei pehmeiksi, herneet lisätään ja seos suurustetaan maito-vehnäjauhoseoksella (2 rkl vehnäjauhoja suurustaa 3 dl nestettä muhennokseksi).

Vehnäjauholisäyksen jälkeen muhennoksen täytyy saada kiehua ainakin 5 minuuttia, jotta vehnäjauhot kypsyvät, pitempi keittoaika parantaa muhennoksen makua.

Kaaliraaste, joka on maustettu sitruunamehulla, pannaan makkarakuppien kanssa samalle vadille tarjolle ja ainakin perheen miesväkeä varten keitetään ateriaa tukevoittamaan lihaliemessä riisejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siivoustyö on kysyttyä – keski-ikäiset naiset parhaita työntekijöitä

Keski-ikäiset siivoojat ovat parhaita työntekijöitä, kerrottiin useasta siivoustoimistosta.

He ovat uutteria, tunnollisia ja pitkäaikaisia työpaikassaan.

Siivoustyö on raskasta; huolimaton ja laiska ei tule toimeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siivoustyötä välittäviä toimistoja on Helsingissä kymmenisen kappaletta. Toiset niistä välittävät ainoastaan konttorisiivousta, toiset sekä laitos- että perhesiivousta.

Työ on suhteellisen hyvin palkattua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimistot kouluttavat työntekijänsä, opettavat tehokkaan työskentelyn niksit, puhdistusaineitten oikeaoppisen käytön ja erilaisten pintojen käsittelyn.

Ruman siivooja-nimen asemesta toimistot käyttävät henkilökunnastaan työntekijä-nimitystä.

Kukin toimisto kertoi työntekijöittensä olevan jokseenkin tyytyväisiä palkkaukseen ja työhönsä.

Kolme avaruusmiestä jouluksi kuun ympäri

Washington, 12. 11. (UPI)

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina lähettävänsä kolme avaruusmiestä kiertoradalle kuun ympärille juuri ennen joulua.

Apollo 8 lähtee matkaan joulukuun 21. päivänä ja sen lento kestää suunnitelman mukaan kuusi päivää.

Tarkoitus on, että avaruusmiehet kiertävät kuun ympäri kymmenen kertaa ja palaavat sitten takaisin laskeutuen Tyyneen valtamereen joulun ja uudenvuoden välillä.

Lento on historiallinen.

– –

Presidentti Johnson ja tuleva presidentti Richard Nixon saivat tiedon tärkeästä päätöksestä keskustellessaan maanantaina Valkoisessa talossa.

Päätös lennosta kuun ympäri on tärkein päätös sen jälkeen, kun ensimmäinen maapallon kiertänyt amerikkalainen John Glenn päätettiin lähettää matkaan, totesivat asiantuntijat Houstonissa.

Glennin lento tapahtui 20. helmikuuta 1962.

Uuden aseman paikaksi ehdolla Kamppi, Pasila ja Terassitori

Helsingin linja-autoasemalle etsitään edelleen paikkaa, ja ehdolla on tällä hetkellä kolme mahdollisuutta: akateemikko Alvar Aallon keskustasuunnitelman mukainen Kampin asema, Pasilan asema ja ns. Terassitorin eteläpäässä sijaitseva asema.

Oy Matkahuolto pitää parhaana Kamppia, mutta vastustaa jyrkästi linja-autoaseman sijoittamista Pasilaan.

Terassitorin seutua olisi niin ikään perusteellisesti tutkittava linja-autoaseman mahdollisena sijoituspaikkana.

Koska uuden linja-autoaseman rakentaminen vie 5–10 vuotta, aiotaan vanha asema korjata.

Äänilevystä apua pakolaisille

YK:n pakolaisjärjestö julkaisee lähiaikoina kolmannen World Star Festival -levyn, jonka myynnistä koituva tuotto käytetään pakolaisaputoiminnan hyväksi, ilmoitti järjestön pääkomissaari prinssi Sadruddin Aga Khan äskettäin.

LP-levyllä esiintyvät mm. sellaiset tunnetut taiteilijat kuten Barbra Streisand, Frank Sinatra, Sammy Davis, Tom Jones, Julie Andrews, Diana Ross ja The Supremes sekä Sonny ja Cher.

Kaiken kaikkiaan levyllä esiintyy 16 viihdemaailman huippulaulajaa tai yhtyettä eri levytysyhtiöistä.

Tuntematon sukellusvene Tromsössä

Oslo, 12. 11. (Hans Chr. Finstad)

Sammutetuin ajovaloin liikkunut tuntematon sukellusvene on huomiota herättävällä tavalla loukannut Norjan aluevesirajaa lähellä Tromsötä, missä sen havaitsi satamaan palaava kalastustroolari.

Vasta tiistaina julkistettujen tietojen mukaan sukellusvene havaittiin viime viikon lopulla keskellä Tromsöhön johtavaa väylää.

Se oli silloin matkalla ulkomerelle ja merivoimien esikunnan mukaan sen uskottiin kulkeneen Tromsön ja mantereen välisen sillan alta.

Troolarin miehistön annettua ilmoitus sukellusveneestä, josta selvästi näkyi runko ja torni, aloitettiin etsintätoimenpiteet välittömästi.

Alusta ei kuitenkaan tavoitettu, vaan se pääsi pimeän turvin pujahtamaan ulkomerelle kansainvälisille vesille.

Naisia ahdisteleva simpanssi karannut

Lontoon viranomaiset julkaisivat varoituksen karanneesta simpanssista, joka saattaa hyökätä tyttöjen ja naisten kimppuun.

Englannin eläinsuojeluyhdistyksen virkailijat ilmoittivat, että 60 cm pituinen simpanssi karkasi yöllä eräästä talosta Länsi-Lontoossa.

”Simpanssi hyökkää vain naisten ja tyttöjen kimppuun”, sanoi eräs virkailija.

”Se seisoo takajaloillaan, paljastaa hampaansa, päästää murisevia ääniä ja hyökkää. Ainoa keino on juosta nopeasti karkuun sen tieltä”, hän lisäsi. (UPI)
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  2. 2

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  5. 5

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  4. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  5. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  6. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  7. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  8. Lato tuhoutui Vantaalla – video näyttää tulipalon rajuuden
  9. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  10. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  11. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  12. Näytä lisää