Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 28.11.1968

Kätilöopiston alueesta kolme kiinteistöä NLlta

HS 28.11.1968

Helsingissä oleva Neuvostoliiton suurlähetystö saa ns. Kätilöopiston 22.000 neliömetrin tontista noin 7.000 neliömetrin suuruisen nykyisen rakennuksensa vieressä olevan alueen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan keskiviikkona tekemän päätöksen mukaan.

Vaihdossa Suomen valtio saa kolme, saksalaisten hallinnasta aikoinaan NL:lle siirrettyä pientä tonttia: yhden Töölöstä, yhden Eirasta ja yhden Kaivopuistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Armfeltintie 10:ssä on n. 900 neliön tontti, jolla sijaitsee kolmikerroksinen kivinen rakennus, Itäinen Puistotie 20:ssä on 1.300 neliön tontti, jossa on kaksikerroksinen kivitalo ja Messeniuksenkatu l:ssä noin 700 neliön tontilla on kuusikerroksinen asuintalo. – –

Neuvostoliiton suurlähetystöstä kerrottiin, että tarkoituksena on tehdä vaihdossa saatavalle tontille hallinnollinen rakennus ja asuntotalo kaupallista edustustoa varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niillä tonteilla, jotka vaihdossa joutuisivat Suomen valtion omistukseen, on nyt virasto- ja asuntotaloja.

Kätilöopiston vaihtoalueella on vanhoja, purettaviksi joutuvia rakennuksia viisi.

Helsingin kaupungin ja valtion välinen kiista entisen kätilöopiston tontista, joka on Tehtaankadun, Neitsytpolun ja Vuorimiehenkadun kulmauksessa, on vielä kesken hovioikeudessa. Raastuvanoikeus hylkäsi tammikuussa 1966 kaupungin kanteen ja luovutti tontin valtiolle, mistä kaupunki valitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtiolla on lainhuuto tonttiin vuodelta 1936.

Kaupungin ja valtion riita on varsin hankala, ja siinä on jouduttu palaamaan ajassa taaksepäin aina vuoden 1875 maistraatin päätökseen asti.

Keskiolut aiheuttaa kuljetusruuhkia uudenvuodenyönä

Olutpanimoilla on tiedossa melkoinen kuljetusruuhka uudenvuodenyöstä lähtien sen johdosta, että keskioluen kauppa vapautuu vuoden alussa. Kuljetusruuhka jatkuu koko uudenvuodenpäivän ja seuraavan yön aina aamuun saakka, jolloin kaupat aukeavat ja ovat valmiit ottamaan vastaan ensimmäiset keskioluen ostajat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinebrychoff Oy:stä kerrottiin, että koska olutpanimoista ei saa kuljettaa keskiolutta ennen vuodenvaihdetta, melkoinen kuljetusruuhka on odotettavissa. Se alkaa heti uudenvuodenyönä ja jatkuu kauppojen avaamiseen saakka. Tämä tapahtuu tammikuun 2. päivänä.

Näiden tuntien aikana on ehdittävä suorittaa kaukokuljetukset yli 40 eri puolilla Suomea sijaitsevaan paikallisvarastoon sekä sieltä vielä edelleen kauppoihin ja baareihin, kerrottiin yhtiöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiireisimmässä asemassa ovat kaukokuljetukset, jotka yhtiö suorittaa pääosiltaan jo uudenvuodenyön aikana.

Vaikka oma kuljetuskalusto käsittää lähes 200 autoa, on yhtiö hankkinut käyttöönsä alkukuljetuksia varten myös runsaasti vuokrattua kalustoa.

Tikkurilasta muodostumassa kaupunkimainen kunnan keskus

Nykyisestä 2200 asukkaasta arvellaan Tikkurilan keskustan asukasluvun kaivavan vuosisadan vaihteeseen mennessä yli puolella ja Viertolan alueen samoin 2030:stä niin, että yhteinen asukasluku alueella nousee noin 8.500:aan, todetaan näytteillä olevan Tikkurilan–Viertolan asemakaavan selostuksessa.

Helsingin mlk on poikkeuksellisesti asettanut arkkitehtitoimisto Pentti Riihelän laatiman asemakaavaehdotuksen näytteille ennen virallista esittelyä, saadakseen mahdollisia mielipiteitä siitä ennen vahvistuskäsittelyä.

Tikkurilan asemakaavaehdotus noudattaa tiestön osalta suurelta osin aikaisemman tieverkoston suuntia.

Huomattavin muutos on Kuriiritien johtaminen Keravanjoen yli ennen rautatietä, jonka tie alittaa joen eteläpuolella.

Oma lentokone Biafra-apuun

Tukholma, 27. 11. (Maija-Liisa Heini)

Ruotsin Punainen Risti on ostanut konkurssin tehneeltä Internord-tilauslentoyhtiöltä yhden DC-7-lentokoneen käytettäväksi Biarfran avustuslennoissa.

Koneen hinta oli puoli miljoonaa kruunua.

Järjestön taholta todettiin tiistaina, että kauppaa on pidettävä kaikin puolin edullisena. Oman koneen pitäminen tulee halvemmaksi kuin koneen vuokraus. DC-7 sijoitetaan Fernando Pohon, johon sen lentää kolmihenkinen miehistö sekä, tarpeellinen korjausmiehistö.

Biafran avustamisessa on tällä hetkellä monia vaikeuksia mm. Ruotsin Punaisella Ristillä. Paitsi, että järjestön varat ovat ehtymässä, mikä edellyttää uutta voimainponnistusta keräyksen rahoittamiseksi, ovat Biafran avustuslennot tällä hetkellä keskeytyksissä sen jälkeen kun yksi avustuskoneista on joutunut nigerialaisten joukkojen tulituksen kohteeksi.

Väärä suunta

Kaksi vankia yritti äskettäin paeta erään vankilan sellistä Kööpenhaminassa kaivamalla tunnelin vapauteen. Tunnelin kaivu sujui erinomaisesti, mutta vika oli vain siinä, että tunnelin suunta oli vaara. Kun vangit riemuissaan puhkaisivat tunnelin toisen pään eivät he olleetkaan vapaudessa vaan vankilanjohtajan toimistossa. (UPI)
HS
Lue lisää: HS.fi/aikakone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  3. 3

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  4. 4

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  5. 5

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  6. 6

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  9. 9

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  7. 7

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää