Historia    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 8.1.1969

Peyton Placen uusi tuleminen

HS 8.1.1969

Yhdysvaltain ehdottomasti suosituimpiin kuuluva, ehkäpä suosituinkin sarja ”Peyton Place” alkaa Mainos-TV:ssä keskiviikkona klo 21.30.

Sarja alkaa nyt toistamiseen, sillä keväällä 1965 siitä ennätettiin esittää muutama episodi nimellä ”Pikkukaupungissa tapahtuu”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mainos-tv esittääkin nyt alkajaisiksi tunnin tiivistelmän alkujaksoista ennen kuin päästään käsiksi ”uuteen” materiaaliin.

Uuteen lainausmerkeissä siksi, että sarjan valmistaminen aloitettiin Yhdysvalloissa jo v. 1964, mutta se on ollut niin suosittu, että sen teko jatkuu yhä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Peyton Place” on alunperin Grace Metaliousin väkivahva kuvaus pikkukaupungista, sen raudanlujista moraalisäännöistä, jotka tietenkin salassa rikotaan, niin vanhempien kuin nuortenkin keskuudessa.

Teos on myös melkoisesti seksuaalisuudella kyllästetty, samoin siitä tehty tv-sarja.

Jonkinlaisena vitsinä kierteli Amerikoissa aikoinaan kahden rouvan keskustelu: ”Oletko kertonut lapsillesi totuuden haikarasta?” – ”Ei tarvita, annan heidän katsella Peyton Placea”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansallisooppera juhlii puolta vuosisataansa tilapäistiloissa

Rigoletto ja Boris Godunov ovat Kansallisoopperan alkavan kevätkauden uutuusteokset, joita täydennetään poikkeuksellisesti kahden balettiensi-illan avulla.

Muilta osilta oopperassa tullaan tarjoamaan joukko entisiä suosikkiteoksia, jotka lyhyemmän tai pitemmän väliajan jälkeen otetaan jälleen ohjelmistoon.

Tällaisia ovat Don Giovanni, Hoffmannin kertomukset, Bohème ja Merikannon Juha sekä baletin kantaohjelmistosta Prokofjevin Romeo ja Julia sekä Czerny-Risaagerin Etydit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– –

Koska tammikuun 19. päivänä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun nykyinen oopperatalo luovutettiin laitoksen käytettäväksi ja koska tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta talon valmistumisesta, esitetään Rigoletto juhlanäytäntönä 20. 1. lähinnä kutsuvieraille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– –

Venäläisen varuskunnan tarpeiksi 90 vuotta sitten rakennettu garnisooni-teatteri on toiminut puoli vuosisataa suomalaisen oopperataiteen ahtaana tyyssijana.

Kansallisooppera toivoo suomalaisen oopperataiteen satavuotisjuhliin eli vuoteen 1973 mennessä pääsevänsä asianmukaisiin tiloihin, Töölönlahden rannalle suunniteltuun, professori Aallolta tilattavaan taloonsa.

Helsingin keskusta muuttuu Moskovaksi

Helsinki muuttuu eräiltä osin Moskovaksi helmi–maaliskuussa, kun amerikkalainen filmiyhtiö 20th Century Fox aloittaa uuden elokuvansa filmauksen eri puolilla kaupunkia.

Alustavien tietojen mukaan elokuvan nimeksi tulee ”Kremlin kirjeet” (The Kremlin letters).

Helsingin kiinteistölautakunta on myöntänyt luvan elokuvan kuvaamiseen. Elokuvan ohjaa John Huston. Pääosien esittäjiä ei vielä ole päätetty, eikä myöskään mahdollisista suomalaisista näyttelijöistä vielä ole tietoa.

Suomessa parhaillaan oleva neiti Dorothy Marchini, joka on järjestelemässä kuvauspaikkoja, kertoi, että hän on yrittänyt tavoittaa Eija Pokkista, mutta ei ainakaan toistaiseksi ole onnistunut.

”Näin neiti Pokkisen eräässä savukemainoksessa, joka parhaillaan pyörii USA:ssa televisiossa, ja haluaisin tavoittaa hänet. Aion viipyä Suomessa kolmisen kuukautta, siihen asti, kunnes elokuva on valmis”, kertoi neiti Marchini.

Päivän ateria

Ruoka valmistuu nopeasti ryynimakkaroista, verimakkaroista tai paltusta, joita ostetaan sen verran kuin arvellaan perheen syövän.

Perunoiden kypsyessä kuumennetaan makkarat tai palttu paistinpannulla vähässä rasvassa. Paltun joukkoon voidaan lisätä tilkkanen maitoa kosteutta antamaan.

Eturuoan kanssa sopivat hyvin tarjottaviksi puolukat ja suolakurkkulohkot.

Jälkiruoaksi tarjotaan valmiiksi maustettua jugurttia tai jugurtti maustetaan itse omena- ja appelsiinikuutioilla, appelsiinimehulla, jollain hillolla tai pakastemarjoilla.

Mausteeksi ripotellaan tarvittaessa hiukan sokeria ja pinnalle ripautetaan piparkakkumuruja tai pähkinärouhetta.

Kekkonen kannusti kyykänpelaajia

Karjalaisten vaalima kyykkäpeli on saanut tunnustuksen presidentti Kekkoselta, joka juuri ennen Senegalin lomamatkaansa ilmoitti lahjoittavansa hopeapokaalin kiertopalkinnoksi kyykkäkilpailuihin.

Karjalan Sivistysseurasta kerrotaan presidentin olleen vuosikausia kiinnostunut kyykkäpelistä ja seurailleen tarkasti Seurasaaren kyykkäveljien kilpoja.

Hän on kerran itsekin osallistunut kilpailuun, mutta joutui silloin hävinneeseen joukkueeseen.

Koivisto hiihtänyt 80 kilometriä

Rovaniemi, 7. 1. (STT)

Tasavallan presidentin tehtäviä hoitava pääministeri Mauno Koivisto tutustui tiistaina Vanttauskosken voimalaitostyömaahan parhaillaan viettämänsä yksityisluonteisen hiihtoloman aikana.

Pääministeri Koivisto viettää hiihtolomaa Pirttikoskella Rovaniemen maalaiskunnassa.

Pääministerin ohjelmaan on kuulunut päivittäisiä hiihtomatkoja maastossa, ja tiistai-iltaan mennessä on hiihtokilometrejä kerääntynyt jo lähes kahdeksankymmentä.

Valaat sairastuivat hongkongilaiseen

Kolme valasta sairastui perjantaina hongkongilaiseen influenssaan sandiegolaisessa näköala-akvaariossa Kaliforniassa.Valaille oli annettava antibioottipillereitä makrilleihin kätkettyinä.

Eläinlääkäri David Kenney kertoi, että valaat – Shamu, Kilroy ja Ramu – tunsivat heikotusta.

Valaista, jotka imettäväisinä voivat sairastua samaan tautiin kuin ihmiset, otettiin verinäytteet, jotka osoittivat influenssa-viruksen olemassaolon.

Kenney sanoi, että Ramu oli kaikkein sairain ja että se sai 375 pillerin annoksen joka kuudes tunti. (UPI)

Huumausaineet kuin noidan luutia

Seattle.

Kun nykyajan hippie ”lähtee matkalle” eli ottaa huumausainetta, hän mahdollisesti matkustaa samalla luudalla, jota noidat keskiajalla käyttivät pelottaviin kuumatkoihinsa.

Columbian yliopiston antropologian professori Michael Harner sanoi äskettäin, että keskiajan noidat ilmeisesti uskoivat luutamatkansa olevan todellisuutta.

Sama käsitys asiasta oli kylänvanhimmilla, jotka poltattivat noidista paholaisen pois suurella roviolla.

Harnerin mukaan sekä noitien että nykyajan kukkaislasten ”kulkuvälineet” ovat samaa sukua – kummatkin käyttävät huumausainetta matkalippunaan.

Noidilla ei ollut LSD:tä eikä mitään synteettisiä huumausaineita, mutta vanhojen käsikirjoitusten mukaan heillä oli ”noitasalvaa”, jonka vaikutus oli vähintään LSD-huumauksen veroinen.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  3. 3

   ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä

   Tilaajille
  4. 4

   Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä

   Tilaajille
  5. 5

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  6. 6

   ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle

   Tilaajille
  7. 7

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  8. 8

   Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”

  9. 9

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  10. 10

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  10. 10

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Meksikon räjähdysmäisen palon kuolonuhrien määrä nousi 96:een
  3. 2 tuntia sitten
  4. Näitä asioita Helsinki lähtee lobbaamaan hallitusohjelmaan eduskuntavaalien jälkeen: tukea raidehankkeisiin, enemmän valtaa kaupungeille ja lisää kohtuuhintaisia asuntoja
  5. Suursijoittaja George Soros on netin sala­liitto­teorioiden pää­piru, joka saa jotkut suomalaisetkin sekaisin – Näin hyvän­tekijästä tuli populistien vihan symboli Tilaajille
  6. ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle Tilaajille
  7. Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä Tilaajille
  8. Espoon Karhusaareen suunnitellaan lasten teema­puistoa, jossa kävisi enemmän ihmisiä kuin Espoon museoissa yhteensä – tämä sai alueen mylläystä vastustavat keräämään nimiä
  9. Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”
  10. ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä Tilaajille
  11. Timo Hintsanen, 60, johtaa kaupunki­suunnittelua Turussa – Kaupunki­tilan merkitys on nykyään tajuttu aivan uudella tavalla, hän sanoo