Historia    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 17.2.1969

Ahti Karjalainen lähti Moskovaan

HS 17.2.1969

Ulkoministeri ja rouva Ahti Karjalainen lähtivät sunnuntaina puolenpäivän aikaan Helsingin rautatieasemalta viralliselle Neuvostoliiton-vierailulleen.

”Keskusteluissa Moskovassa ei tule esille mitään kysymystä erityisesti, vaan ne käsittävät yleisiä maailmanpoliittisia ja molempia maita kiinnostavia kysymyksiä”, sanoi ulkoministeri Karjalainen lähtöhetkellä Helsingin asemalla.

”Nordek-suunnitelma ei ole mitenkään keskeisesti esillä keskusteluissa”, jatkoi ulkoministeri Karjalainen.

Tämänkertainen matka on ulkoministerin ensimmäinen virallinen vierailu itäiseen naapurimaahamme kuuteen vuoteen.

Lunta eniten Etelä-Suomeen

Kuuroluontoinen lumisade vahvensi huomattavimmin Etelä-Suomen valkoista peitettä sunnuntaina.

Tampereella satoi eniten, viisi senttimetriä mutta paljon ei jäänyt jälkeen Helsinkikään, jossa lunta tuprutti lisää neljä senttiä.

Lumikuuroja esiintyi kautta koko maan, mutta Pohjois-Suomessa oli lumenlisäys useimmilla mittauspaikoilla vain vajaa senttimetri.

Vahvin eli 95 cm:n lumipeite on edelleenkin Etelä-Lapissa. Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Oulun läänissä lumen määrä vaihtelee 50–70 cm:n välillä. Helsingissä lunta on 57 cm. – –

Valkoinen lumipeite kattoi sunnuntaina suurimman osan Eurooppaa ja aiheutti sekasortoa liikenteessä maanosan kaikilla kulmilla.

Junat myöhästelivät, lentokenttiä suljettiin ja maantieliikenne lamautui.

Pakkasta oli melkein kaikkialla, Englannista aina Jugoslaviaan. Pohjalukemiin päästiin Italiassa, missä mitattiin peräti 30 pakkasastetta.

Vanha avasi ovensa kulttuurikeskukselle

Yliopiston hallinnonuudistus ja kolmas maailma ovat Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla toimivan kulttuurikeskuksen ensimmäisiä työryhmiä.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vuonna 1965 hahmottelema kulttuurikeskussuunnitelma toteutui, kun Akateeminen Jazzkerho kokosi sunnuntaina kello 16 parisataa kuulijaa kulttuurikeskuksen ensimmäiseen tilaisuuteen.

Kulttuurikeskuksen toiminta koostuu mm, työryhmistä, esitelmistä, Hyde Park -tilaisuuksista ja konserteista.

Maaliskuussa aloitetaan viihteellinen kulttuuritoiminta. Vanhalla järjestetään ohjelmallisia tansseja ravintolaympäristössä.

”Huumausaineita käyttää noin 6000 nuorta Helsingissä”

Savonlinna, 16.2. (OEK)

”Helsingissä on tällä hetkellä noin 5.000–6.000 nuorta, jotka jatkuvasti käyttävät huumausaineita”, totesi ylilääkäri Reino Hiltunen esitelmöidessään sunnuntaina Savonlinnan seminaarissa pidetyssä raittius- ja huumausaineseminaarissa.

Tri Hiltunen totesi, että 1950–60-lukujen vaihteessa muualla maailmaa alkanut ns. hippieliike sai eräänlaisen vyörymän aikaan huumausaineidenväärinkäytössä ja sen jälkeen se on levinnyt kuin kulkutauti.

”Vaikka monilla tahoilla otaksutaan huumausaineongelmaa liioiteltavan, ollaan Suomessakin jo tällä hetkellä todella vakavan ongelman edessä”, sanoi Hiltunen.

Mafian johtaja kuoli vankilassa

Washington, 16.2. (AP)

Vito Genovese, pienikokoinen italialainen, josta 50-luvulla tuli Yhdysvaltain tunnetuin alamaailman hahmo, kuoli perjantaina liittovaltion vankilasairaalassa Springfieldissä Mississippissä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti Genovesen kuolleen sydämen toimintahäiriöön, johon 71-vuotias mafiajohtaja oli saanut hoitoa kahden kuukauden ajan.

Genovese oli kärsimässä 15 vuoden vankeusrangaistusta huumausainekaupasta. Tämä oli ainoa merkittävä syyte, jonka perusteella Genovese saatiin tuomituksi, vaikka hänet pidätettiin lukuisia kertoja.

Jopa vankilassa Genovesen valta Cosa Nostra-järjestöön eli mafiaan oli niin suuri, että FBI epäili hänen edelleen johtavan tätä rikollissyndikaattia.

New Yorkin entinen kuvernööri Thomas Dewey nimitti Genovesea kerran Yhdysvaltain laittomien veikkausjärjestöjen ”kuninkaaksi”.

Hänestä tuli mafian johtava hahmo 50-luvun puolessa välissä sen jälkeen kun hän tietojen mukaan oli määrännyt kaksi kahden pääkilpailijansa Frank Costellon ja Albert Anastasian murhattaviksi.

AIkoholismin uhreja eniten Ranskassa

Ranskassa kuolee eniten ihmisiä alkoholismiin, todetaan maailman terveysjärjestön WHO:n tilastossa, joka kattaa vuodet 1955–1965.

Ranskassa kuoli vuonna 1965 jokaista 100.000 asukasta kohti 12. Englannissa ja Walesissa kuolee vähiten ihmisiä alkoholin väärinkäyttöön, 0,1 asukasta 100.000 kohti.

Ranska johtaa myös tilastoa maksakirroosikuolleisuudesta. Tämä tauti liittyy usein alkoholin ylettömään käyttöön.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyväntekeväisyyjärjestöt nuolemaan näppejään

  3. 3

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  4. 4

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  5. 5

   ”Unelias kirjekyyhky” matkusti Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskuteline­tilassa

  6. 6

   Helsingin virkamiehet: Massiivinen autoramppi purkaisi Jätkäsaaren liikennesumppua

  7. 7

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  8. 8

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  9. 9

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  3. 3

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  4. 4

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  5. 5

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  6. 6

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  7. 7

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  10. 10

   Moni aikuinen pyytelee lupia asioihin, joista pitäisi uskaltaa päättää itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää