Historia    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 17.3.1969

Hakkuumies yhä tärkein monitoimikone metsässä

HS 17.3.1969

”Tärkein monitoimikone metsässä on edelleen hakkuumies moottorisahoineen”, totesi Metsätehon toiminnanjohtaja Aulis E. Hakkarainen selvitellessään puunkorjuun kehitystä.

Koneellistumisaste metsäkuljetuksissa on Suomessa vielä suhteellisen alhainen. Voimakkainta on koneellistaminen Lapissa, jossa hevosen osuus juontotyöstä on vain 17 pros. teollisuuden ja metsähallituksen suorittamista hakkuista.

Kokonaisina puina korjuu on meillä vasta kokeiluluonteista. ”Meillä on vasta yksi monitoimikone käytössä”, totesi toiminnanjohtaja Hakkarainen.

Metsäteknikko Sakari Pinomäen kehittämä monitoimikone karsii, pölkyttää ja kasaa puut. Hakkuumiehen tehtäväksi jää vain kaataa puut ja auttaa puitten vinssaamisessa monitoimikoneen ulottuville.

Monitoimikoneet saavat toiminnanjohtaja Hakkaraisen käsityksen mukaan käytännön merkitystä vasta 1970- ja 1980-luvulla.

”Tämän vuoden aikana tulee markkinoille Pinomäen koneesta vielä muutaman kappaleen sarja”, Hakkarainen kertoi.

Tuhansia sotilaita Ussurin kahakassa

Neuvostoliitto paljasti sunnuntaina Kiinan käyttäneen Ussurin lauantaisessa kahakassa noin 2000 sotilasta, tykistöä ja kranaatinheittimiä.

Puolustusministeri Lin Piao oli tarkastanut kiinalaiset joukot ennen suuren taistelun alkua, kertoo Reuter Moskovasta.

Kiinalaisten mukaan taistelut Ussurilla kestivät 10 tuntia. Uutistoimisto Uusi Kiina kertoo, että kymmenittäin neuvostoliittolaisia panssareita oli ylittänyt lauantaiaamuna jäätyneen Ussurijoen ja tunkeutunut Tshen Paon eli Damanskin saarelle.

Kiina joka katsoo Damanskin kuuluvan itselleen varoitti Neuvostoliittoa ”leikkimästä tulella”.

Kautta Neuvostoliiton sunnuntaina pidetyissä vastalausekokouksissa Kiina tuomittiin Ussurijoen verisen taistelun aloittajana.

Nikita kävi äänestämässä

Moskova, 16.3. (UPI)

Neuvostoliiton kuuluisin epähenkilö, entinen pääministeri ja puoluejohtaja Nikita Hrushtshev pistäytyi sunnuntaina julkisuuden valokeilassa käydessään äänestämässä Neuvostoliiton kunnallisvaaleissa.

Tiukkailmeisenä ja hymyilemättä hän äänesti neuvostoliittolaisen tavan mukaan vilkaisematta ehdokkaan nimeä. Hän vain taittoi äänestyslipun ja pudotti sen vaaliuurnaan kuten 99,99 prosenttia äänestäjistä.

Äänestäjät voivat esittää vastustavan kantansa viivaamalla virallisen ehdokkaan nimen yli ja pudottamalla lapun erikoisuurnaan.

Hrushtshevin noustessa mustasta Volgastaan vaimonsa Ninan ja tyttärensä Jelenan kanssa poliisit ja siviilipukuiset turvallisuusmiehet pitivät kaikki uteliaat loitolla.

Yksi länsimainen lehtimies ehti kuitenkin kysäistä, mitä entinen pääministeri ajattelee Kiinan ja Neuvostoliiton kiristyneistä suhteista.

”Mitä minä voin tehdä, kun olen eläkkeellä. Luen vain sanomalehtiä, mutta on sääli, että asiat ovat menneet näin pitkälle”, Hrushtshev sanoi.

Vielä joku ehti kysäistä miten hän jaksoi, johon kalpea ja laihtunut poliitikko vastasi: ”Olen aivan tavallinen eläkeläinen, luen lehtiä ja katselen elokuvia.”

”Älkää tampatko mattojanne”

Hiljaisuutta naapureilta ja koululaisilta vaaditaan seuraavien parin viikon aikana, jolloin noin 18.000 ylioppilaskokelasta käy viimeistä taistoa valkoisesta lakista.

Apollon yhteiskoulun lähistöllä olevien talojen porraskäytäviin on jälleen ilmesty nyt lappusia, joissa pyydetään välttämään mattojen tamppausta kirjoitusten ollessa menossa.

Lallin taklaus ja Möllin maali suomalaisten ainoat huippuhetket

Tukholma, 16.3. (Esa Sulkava)

Suomen jääkiekkomaajoukkue ei toisenakaan MM-kisapäivänä täyttänyt toiveita, vaan kärsi yllättävän tappion Kanadalle.

Ottelun lopputulos 5–1 (1–1, 1–0, 3–0) ei anna oikeata kuvaa tapahtumista, sillä ottelu oli tasainen aina viimeisille minuuteille, jolloin Kanada pääsi laukomaan kolme maalia. – –

O’Shean istuessa jäähyllä pääsi Matti Keinonen esittämään parastaan, kaksi kaunista ja salamannopeata harhautusta ja rystypuolen laukaus veivät Suomen 1–0 johtoon.

Tietysti voidaan syyttää kanadalaisia puolustajia leväperäisyydestä, mutta ”Mölli” teki kaiken niin nopeasti ja harkitusti, että kunnia siitä kuuluu yksin hänelle.

Ensimmäinen erä olikin mukavaa suomalaispeliä kokonaisuudessaan.

Lalli Partinenkin pääsi esittämään patenttitaklauksensa. Terry Caffery suoritti kisojen toistaiseksi uljaimman voltin suorin vartaloin Lallin saatua hänet sopivasti tähtäimeen.

Merckx nopein

Nizza, Ranska, 16. 3. (UPI)

Belgian Eddy Merckx varmisti sunnuntaina voittonsa kauden ensimmäisessä merkittävässä ammattilaispyöräilykilvassa Pariisin ja Nizzan välisessä seitsenpäiväisessä ajossa.

Merckx varmisti voittonsa voittamalla viimeisenä osuutena ajetun aika-ajon Välimeren rannikolla voittaen pahinta kilpailijaansa Ranskan Raymond Poulidoria 40 sekuntia.

Kolmanneksi selviytyi veteraaniajaja Ranskan Jacques Anquetil vajaan puoli minuuttia kovalle kilpakumppanilleen Poulidorille hävinneenä.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Luetuimmat - Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  3. 3

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Puolikuun laulaja Kari Pesonen on kuollut

  6. 6

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  7. 7

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Via Crucis keräsi tuhansia katsojia Helsingin keskustaan

  10. 10

   Helsingin asuntokisassa nuoret suunnittelijat yhdistelevät muodikasta jakamis­taloutta muistoihin menneiltä ajoilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  9. 9

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  10. 10

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää