Historia    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 17.3.1969

Hakkuumies yhä tärkein monitoimikone metsässä

HS 17.3.1969

”Tärkein monitoimikone metsässä on edelleen hakkuumies moottorisahoineen”, totesi Metsätehon toiminnanjohtaja Aulis E. Hakkarainen selvitellessään puunkorjuun kehitystä.

Koneellistumisaste metsäkuljetuksissa on Suomessa vielä suhteellisen alhainen. Voimakkainta on koneellistaminen Lapissa, jossa hevosen osuus juontotyöstä on vain 17 pros. teollisuuden ja metsähallituksen suorittamista hakkuista.

Kokonaisina puina korjuu on meillä vasta kokeiluluonteista. ”Meillä on vasta yksi monitoimikone käytössä”, totesi toiminnanjohtaja Hakkarainen.

Metsäteknikko Sakari Pinomäen kehittämä monitoimikone karsii, pölkyttää ja kasaa puut. Hakkuumiehen tehtäväksi jää vain kaataa puut ja auttaa puitten vinssaamisessa monitoimikoneen ulottuville.

Monitoimikoneet saavat toiminnanjohtaja Hakkaraisen käsityksen mukaan käytännön merkitystä vasta 1970- ja 1980-luvulla.

”Tämän vuoden aikana tulee markkinoille Pinomäen koneesta vielä muutaman kappaleen sarja”, Hakkarainen kertoi.

Tuhansia sotilaita Ussurin kahakassa

Neuvostoliitto paljasti sunnuntaina Kiinan käyttäneen Ussurin lauantaisessa kahakassa noin 2000 sotilasta, tykistöä ja kranaatinheittimiä.

Puolustusministeri Lin Piao oli tarkastanut kiinalaiset joukot ennen suuren taistelun alkua, kertoo Reuter Moskovasta.

Kiinalaisten mukaan taistelut Ussurilla kestivät 10 tuntia. Uutistoimisto Uusi Kiina kertoo, että kymmenittäin neuvostoliittolaisia panssareita oli ylittänyt lauantaiaamuna jäätyneen Ussurijoen ja tunkeutunut Tshen Paon eli Damanskin saarelle.

Kiina joka katsoo Damanskin kuuluvan itselleen varoitti Neuvostoliittoa ”leikkimästä tulella”.

Kautta Neuvostoliiton sunnuntaina pidetyissä vastalausekokouksissa Kiina tuomittiin Ussurijoen verisen taistelun aloittajana.

Nikita kävi äänestämässä

Moskova, 16.3. (UPI)

Neuvostoliiton kuuluisin epähenkilö, entinen pääministeri ja puoluejohtaja Nikita Hrushtshev pistäytyi sunnuntaina julkisuuden valokeilassa käydessään äänestämässä Neuvostoliiton kunnallisvaaleissa.

Tiukkailmeisenä ja hymyilemättä hän äänesti neuvostoliittolaisen tavan mukaan vilkaisematta ehdokkaan nimeä. Hän vain taittoi äänestyslipun ja pudotti sen vaaliuurnaan kuten 99,99 prosenttia äänestäjistä.

Äänestäjät voivat esittää vastustavan kantansa viivaamalla virallisen ehdokkaan nimen yli ja pudottamalla lapun erikoisuurnaan.

Hrushtshevin noustessa mustasta Volgastaan vaimonsa Ninan ja tyttärensä Jelenan kanssa poliisit ja siviilipukuiset turvallisuusmiehet pitivät kaikki uteliaat loitolla.

Yksi länsimainen lehtimies ehti kuitenkin kysäistä, mitä entinen pääministeri ajattelee Kiinan ja Neuvostoliiton kiristyneistä suhteista.

”Mitä minä voin tehdä, kun olen eläkkeellä. Luen vain sanomalehtiä, mutta on sääli, että asiat ovat menneet näin pitkälle”, Hrushtshev sanoi.

Vielä joku ehti kysäistä miten hän jaksoi, johon kalpea ja laihtunut poliitikko vastasi: ”Olen aivan tavallinen eläkeläinen, luen lehtiä ja katselen elokuvia.”

”Älkää tampatko mattojanne”

Hiljaisuutta naapureilta ja koululaisilta vaaditaan seuraavien parin viikon aikana, jolloin noin 18.000 ylioppilaskokelasta käy viimeistä taistoa valkoisesta lakista.

Apollon yhteiskoulun lähistöllä olevien talojen porraskäytäviin on jälleen ilmesty nyt lappusia, joissa pyydetään välttämään mattojen tamppausta kirjoitusten ollessa menossa.

Lallin taklaus ja Möllin maali suomalaisten ainoat huippuhetket

Tukholma, 16.3. (Esa Sulkava)

Suomen jääkiekkomaajoukkue ei toisenakaan MM-kisapäivänä täyttänyt toiveita, vaan kärsi yllättävän tappion Kanadalle.

Ottelun lopputulos 5–1 (1–1, 1–0, 3–0) ei anna oikeata kuvaa tapahtumista, sillä ottelu oli tasainen aina viimeisille minuuteille, jolloin Kanada pääsi laukomaan kolme maalia. – –

O’Shean istuessa jäähyllä pääsi Matti Keinonen esittämään parastaan, kaksi kaunista ja salamannopeata harhautusta ja rystypuolen laukaus veivät Suomen 1–0 johtoon.

Tietysti voidaan syyttää kanadalaisia puolustajia leväperäisyydestä, mutta ”Mölli” teki kaiken niin nopeasti ja harkitusti, että kunnia siitä kuuluu yksin hänelle.

Ensimmäinen erä olikin mukavaa suomalaispeliä kokonaisuudessaan.

Lalli Partinenkin pääsi esittämään patenttitaklauksensa. Terry Caffery suoritti kisojen toistaiseksi uljaimman voltin suorin vartaloin Lallin saatua hänet sopivasti tähtäimeen.

Merckx nopein

Nizza, Ranska, 16. 3. (UPI)

Belgian Eddy Merckx varmisti sunnuntaina voittonsa kauden ensimmäisessä merkittävässä ammattilaispyöräilykilvassa Pariisin ja Nizzan välisessä seitsenpäiväisessä ajossa.

Merckx varmisti voittonsa voittamalla viimeisenä osuutena ajetun aika-ajon Välimeren rannikolla voittaen pahinta kilpailijaansa Ranskan Raymond Poulidoria 40 sekuntia.

Kolmanneksi selviytyi veteraaniajaja Ranskan Jacques Anquetil vajaan puoli minuuttia kovalle kilpakumppanilleen Poulidorille hävinneenä.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   HS seuraa: Saksa iski tasoituksen pikavauhtia Leijonia vastaan

  6. 6

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi epäilee: Naisliiga suoritti kovaotteisen murtojen sarjan Etelä-Helsingin arvotaloissa

  9. 9

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  10. 10

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätäni läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  3. 3

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  4. 4

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  5. 5

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  6. 6

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  7. 7

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  9. 9

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  10. 10

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää