Historia    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 19.3.1969

Helunan neloset vahvoja vasikoita

HS 19.3.1969

Kun lehmä poikii, se ei vielä ole mitään jos vaikka pari vasikkaa saa. Mutta jos lehmä poikii neljä hyvinmuodostunutta vasikkaa, joista kolme on sonneja ja yksi lehmä, se on jo harvinaista. SK-lehmä ”Heluna” kunnostautui Puumalan Valkeamäen kylässä ja pyöräytti isäntäväkensä iloksi neljä vasikkaa.

Onnellista perhetapausta oli todistamassa emäntä Elina Valtonen, joka karjakko apunaan ja puhelimessa saatujen eläinlääkärin ohjeiden mukaan toimi kätilönä.

Yksi vasikoista tuli maailmaan väärinpäin ja kaksinkerroin. Nyt jo muutaman päivän ikäiset vasikat painoivat syntyessään 11, 12, 13 ja 14 kiloa.

”Emä oli poikimisen jälkeen huonossa kunnossa ja makasi vain lattialla. Annoin sille kunnollisen totin ja nyt se voi jo oikein hyvin”, kertoi emäntä Elina Valtonen.

Syntymäpäivälahjana vasikat ovat saaneet monenlaisia herkkuja syötäväkseen eri tehtailta. Heluna oli astutettu keinosiementämällä ja vasikantarpeet saatu sonnilta, joka tunnustaa nimekseen ”Pistävä”.

”Kysymysten valinta joskus epäonnistunut” Peukaloruuvissa

Peukaloruuvin eräissä lähetyksissä kyselijät eivät yleisradion johtokunnan mielestä ole onnistuneet kysymysten valinnassa. Johtokunta kiinnitti huomiota erityisesti maaseudun puolueen tenttiin.

Johtokunnan mielestä ohjelmasarja on paikallaan ja valottaa uudella tavalla politiikkaa ja politiikan tekijöitä television katselijoille. Johtokunta painotti asiallisuuden vaatimusta.

Uutistoimituksen tekemissä otsikko-ohjelmissa on erityisesti tähdennettävä asiallisen tiedonvälityksen merkitystä, jotta näillä ohjelmilla ei horjutettaisi luottamusta yleisradion uutistoimintaan, johtokunta totesi.

Peukaloruuvin vakituiset kyselijät, uutispäällikkö Ralf Friberg ja toimittaja Seppo Tikka, olivat kuultavina kokouksessa. Johtokunta ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, voiko Friberg aktiivisesti politiikkaan osallistuvana henkilönä toimia tenttaajana.

Hänet nähdään ohjelmasarjan kahdessa viimeisessä osassa.

Matkaseuran eduista ministerin lausunto

”Aikaisemmin oli vallalla sellainen käsitys, että jos mies ja nainen matkustivat yhdessä, niin matka tuli kaksi kertaa kalliimmaksi ja vain puoleksi niin hauskaksi, mutta tämähän on osoittautunut aikoja sitten jo vanhentuneeksi käsitykseksi.”

Tällä vastauksensa loppulauseella sai teollisuusministeri Väinö Leskinen kuulijakuntansa nauramaan eduskunnan tiistaisella kyselytunnilla, joka nyt ensimmäistä kertaa oli erillisessä klo 16 alkaneessa istunnossa.

Kyselytuntia seurasi yleisölehtereiltä kuutisenkymmentä henkilöä. Kansanedustajia oli palikalla enemmän kuin yleisöä, sillä varsinainen istunto kesti kyselytuntiin asti.

Tähän asti suulliset kysymykset on esitetty tavallisten istuntojen alussa. Ministerit ovat vastanneet tämän vuoden valtiopäivillä jo yhteensä 55 kysymykseen.

Ministeri Leskisen vastauksessa pidettiin valitettavana sitä, etteivät naiset ole päässeet matkaneuvoston jäseneksi. Asian korjaamiseen ei kuitenkaan liene nyt mahdollisuuksia.

Pääministeri Mauno Koivisto suoriutui vastausurakastaan varsin nopeasti.

Tuure Junnila (kok) kysyi häneltä: ”Yhtyykö hallitus eri hallituspuolueitten taholta viime viikkoina hallitukselle lähetetyissä kirjelmissä ja muutenkin ilmaistuun -käsitykseen, että viimeaikaista talouspolitiikkaa ja erityisesti työllisyyspolitiikkaa on hoidettu epätyydyttävällä tavalla?”

Koivisto vastasi: ”Ed. Junnilan kysymykseen vastaan kunnioittavasti kielteisesti.”

Elokuva-alan työntekijöille perustettiin ammattijärjestö

Ensimmäinen elokuva-alan työntekijöiden ammattiliitto maassamme, Suomen Elokuvataiteilijoiden liitto, perustettiin Helsingissä.

Liiton tehtävänä ja tarkoituksena on elokuva-alan ammatillisena järjestönä valvoa jäsenistönsä ammatillisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja.

Uuteen liittoon kuuluvat elokuvaohjaajat, käsikirjoittajat, lavastajat, kuvaajat, leikkaajat sekä piirrettyjen elokuvien tekijät. Näyttelijöillä on oma erillinen liittonsa.

Vastaperustetun liiton puheenjohtaja, ohjaaja Matti Kassila kertoi, että liitto toimii puhtaana ammatillisena järjestönä, jolloin mm. työehtosopimuksiin liittyvät kysymykset ovat liiton tehtävien keskeisenä osana. Ohjaaja Kassila piti työntekijöiden liiton perustamista erittäin välttämättömänä, koska sen puuttuminen on tähän asti tuntunut varsin pahasti epätasapainoa luovana.

Ympärivuorokautista ajovalojen käyttöä ehdotetaan talveksi

Ajovalojen käyttöä ympäri vuorokauden talvikuukausina ehdottaa Talja Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriölle jättämässään esityksessä. Ehdotuksen mukaan tulisi valoja käyttää kokeilutarkoituksessa 1. lokakuuta –15. maaliskuuta 1970.

Esityksessä todetaan, että tienpinnasta irtoava lumipöly esim. kohtaamistilanteissa aiheuttaa kirkkaallakin ilmalla sellaisia tilanteita, että ajoneuvojen valojen käyttö asetusta tarkkaan tulkiten olisi nykyäänkin ehdotonta.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  2. 2

   Mitä sinä näet tässä kuvassa? Omituisen muotoinen puu riemastuttaa vääräleukoja Vuosaaressa

  3. 3

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi epäilee miehen murhanneen avovaimonsa Lahdessa

  5. 5

   HS-analyysi: Osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa uuteen ennätykseen, ja siihen on ainakin kolme syytä

  6. 6

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  7. 7

   Stockmann antoi tulos­varoituksen, yhtiön osake syöksyy pörssissä

  8. 8

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  10. 10

   Lapsia vilisevälle kadulle ilmestyi 80 kilometrin ”nopeusrajoitus” keskellä Helsinkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää