Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 22.4.1969

Alkoholimyymälä avattiin Pakilassa

Oy Alko Ab:n 29. myymälä avattiin Helsingissä Pakilassa Lepolantie 14:ssä maanantaina.

Tässä myymälässä on tarjolla kaikkia alkoholijuomia, samoin 23:ssa Helsingin alkoholimyymälässä. Olutmyymälöitä on neljä ja pelkkiä viinimyymälöitä yksi.

”Ensimmäisenä päivänä asiakkaita on käynyt odotusten mukaisesti, ja myymälä on otettu suopeasti vastaan. Vain yksi vastalause on esitetty päivän aikana”, sanoi myymälän esimies Eino Lindeman.

Myymälä on katsottu kovin tarpeelliseksi Pakilan alueelle, sillä lähimmät myymälät ovat Käpylässä, Kannelmäessä ja Haagassa, joihin on matkaa usea kilometri.

Itäisissä kaupunginosissa lähimmät ovat Puotinharjussa ja Herttoniemessä.

Liikennejärjestö vastustaa auton särkemistempausta

Moottoriliikenteen keskusjärjestön hallitus pitää eläinlääketieteen opiskelijoiden Helsingissä pitämän ”saasteviikon” tempauksiin kuuluvaa auton särkemistä tarkoitustaan vastaamattomana ja ilkivaltaan houkuttelevana.

Eläinlääketieteen ylioppilaiden tarkoitus on ensi keskiviikkona asettaa ”saastan aiheuttajana” rautatientorille henkilöauto, johon kaupunkilaiset voivat purkaa aggressioitaan.

Keskusjärjestö toteaa, että ilman saastumisongelma on erittäin vakava asia, johon tulee suhtautua vakavasti ja pyrkiä käyttämään kaikki ne keinot, joilla voidaan tämän epäkohdan haittavaikutuksia torjua ja lievittää.

Liiton mielestä ei auton julkisella särkemisellä voida auttaa asiaa eteenpäin. ”Päinvastoin on erittäin todennäköistä, että näin yllytetään edesvastuuttomia aineksia jatkamaan operaatiota ja kun rautatientorilla oleva kohde on alkutekijöissään, puretaan hävitysvimma muihin autoihin.”

Saastaviikko alkoi maanantaina. Ensimmäinen ylioppilaiden toimenpide oli suurikokoisten reagenssikeuhkojen asettaminen rautatientorille.

Keuhkot on käsitelty liisterillä, joka kerää ilmasta nokea ja pölyä ja osoittaa näin ohikulkijoille Helsingin keskustan ilman saastuneisuuden.

Zatopekille ero – toimet tutkitaan

Praha, 21.4. (AFP)

Entinen pitkänmatkan juoksija Emil Zatopek on vapautettu Tshekkoslovakian armeijan everstin tehtävistä, koska hän on ”levittänyt vääriä tietoja ja toiminut puolustusministeriön määräysten vastaisesti”, ilmoitti Tshekkoslovakian puolustusministeriö maanantaina.

Zatopek vapautettiin ministeriön mukaan tehtävistään ”odotettaessa tuloksia hänen toimintaansa koskevasta tutkimuksesta”.

Linnanmäelle B-oikeudet

Linnanmäen huvipuistoon on suunniteltu perustettavaksi anniskeluravintola.

Kaupunginhallituksen mielestä ei tähän ole esteitä. Se antoi puoltavan lausuntonsa Oy Alko Ab:lle maanantaina äänin 10–4.

Raittiuslautakunta on vastustanut hanketta varsin jyrkästi. Sen mielestä anniskeluravintolan perustaminen Linnanmäen kaltaiseen lasten, nuorten ja perheiden huvittelukeskukseen on vastoin tähän saakka noudatettuja periaatteita.

Raittiuslautakunnan mukaan suurin osa Linnanmäen kävijöistä on anniskelurajan alapuolella olevia.

Linnanmäen ohjelmapäällikkö Sara Ekelund kertoi, että ravintolaan on anottu B-oikeuksia. ”Lopullinen päätös asiasta tehdään torstaina ravintolatarkastuksen yhteydessä.”

Uusi ravintola on rakennettu entisen Honkapirtin tilalle. ”Se aloittaa toimintansa vappuna B-oikeuksin tai ilman”, rouva Ekelund sanoi.

Saapuvat matkustajat joutuvat jonottamaan

Kun ensimmäinen seuramatkalaiskone purkaa matkustajakuormansa Helsingin uudelle lentoasemalle samanaikaisesti jonkun reittikoneen kanssa, syntyy todennäköisesti kaaos.

Lähteviä koneita pystytään selvittämään jopa 18 samanaikaisesti, mutta tuleva puoli tukkeutuu aivan samalla tavalla kuin vanhankin lentoaseman tulli, sanoo Helsingin lentotullin hoitaja Å. Engholm.

Helsinkiin saapuvien matkustajien on paviljonkiin tullessaan ensin noustava portaat ylös, jotta he pääsevät passintarkastukseen ja sen jälkeen laskeuduttava toiset portaat alas hakemaan matkalaukkunsa ja päästäkseen ulos.

Tulli on tämän ulosmenotien varrella kahtena osana. Toisessa, vihrein opastein merkityissä, tehdään vain pistotarkastuksia ja siitä kautta pääsevät ulos ne matkustajat, jotka eivät katso matkatavaroidensa sisältävän tullattavaa.

Hissien toisella puolella on tullattavien matkustajain punaopasteinen uloskäynti.

Kaiken kaikkiaan on tulevien matkustajien tulliselvitys saanut uudesta asemarakennuksesta tilat, jotka eivät ole sanottavasti suuremmat kuin vanhassa parakissa.

”Jos matkatavarat olisi käsitelty kellaritasossa ja matkustajat olisivat päässeet liikkumaan niin mennessään kuin tullessaankin yhdessä tasossa, olisi tulotullille saatu riittävät ja asianmukaiset tilat”, sanoo tullinhoitaja Engholm.

Hän ihmettelee kertomansa mukaan yhä uudestaan sitä, miksi lähtevän liikenteen selvittämiseen on käytetty niin runsaasti tilaa, toimintapisteitä ja laitteita, että kahdeksantoista koneellista voidaan kerralla passittaa matkaan, kun samalla tuleva puoli ruuhkautuu kahdesta peräkkäin saapuvasta koneellisesta.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  4. 4

   HS-analyysi: Pari puoluetta onnistui selittämään äänestäjille kirkkaasti, mitä ne EU-vaaleissa ajavat

   Tilaajille
  5. 5

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  6. 6

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  8. 8

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  9. 9

   Yli kolme vuotta syyttömänä vankeudessa ollut suomalaismies vaatii miljoonakorvausta, perustelee vaatimusta Anneli Auerin tapauksella

  10. 10

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  2. 2

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  3. 3

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  4. 4

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  5. 5

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  6. 6

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  10. 10

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää