Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 22.4.1969

Alkoholimyymälä avattiin Pakilassa

Oy Alko Ab:n 29. myymälä avattiin Helsingissä Pakilassa Lepolantie 14:ssä maanantaina.

Tässä myymälässä on tarjolla kaikkia alkoholijuomia, samoin 23:ssa Helsingin alkoholimyymälässä. Olutmyymälöitä on neljä ja pelkkiä viinimyymälöitä yksi.

”Ensimmäisenä päivänä asiakkaita on käynyt odotusten mukaisesti, ja myymälä on otettu suopeasti vastaan. Vain yksi vastalause on esitetty päivän aikana”, sanoi myymälän esimies Eino Lindeman.

Myymälä on katsottu kovin tarpeelliseksi Pakilan alueelle, sillä lähimmät myymälät ovat Käpylässä, Kannelmäessä ja Haagassa, joihin on matkaa usea kilometri.

Itäisissä kaupunginosissa lähimmät ovat Puotinharjussa ja Herttoniemessä.

Liikennejärjestö vastustaa auton särkemistempausta

Moottoriliikenteen keskusjärjestön hallitus pitää eläinlääketieteen opiskelijoiden Helsingissä pitämän ”saasteviikon” tempauksiin kuuluvaa auton särkemistä tarkoitustaan vastaamattomana ja ilkivaltaan houkuttelevana.

Eläinlääketieteen ylioppilaiden tarkoitus on ensi keskiviikkona asettaa ”saastan aiheuttajana” rautatientorille henkilöauto, johon kaupunkilaiset voivat purkaa aggressioitaan.

Keskusjärjestö toteaa, että ilman saastumisongelma on erittäin vakava asia, johon tulee suhtautua vakavasti ja pyrkiä käyttämään kaikki ne keinot, joilla voidaan tämän epäkohdan haittavaikutuksia torjua ja lievittää.

Liiton mielestä ei auton julkisella särkemisellä voida auttaa asiaa eteenpäin. ”Päinvastoin on erittäin todennäköistä, että näin yllytetään edesvastuuttomia aineksia jatkamaan operaatiota ja kun rautatientorilla oleva kohde on alkutekijöissään, puretaan hävitysvimma muihin autoihin.”

Saastaviikko alkoi maanantaina. Ensimmäinen ylioppilaiden toimenpide oli suurikokoisten reagenssikeuhkojen asettaminen rautatientorille.

Keuhkot on käsitelty liisterillä, joka kerää ilmasta nokea ja pölyä ja osoittaa näin ohikulkijoille Helsingin keskustan ilman saastuneisuuden.

Zatopekille ero – toimet tutkitaan

Praha, 21.4. (AFP)

Entinen pitkänmatkan juoksija Emil Zatopek on vapautettu Tshekkoslovakian armeijan everstin tehtävistä, koska hän on ”levittänyt vääriä tietoja ja toiminut puolustusministeriön määräysten vastaisesti”, ilmoitti Tshekkoslovakian puolustusministeriö maanantaina.

Zatopek vapautettiin ministeriön mukaan tehtävistään ”odotettaessa tuloksia hänen toimintaansa koskevasta tutkimuksesta”.

Linnanmäelle B-oikeudet

Linnanmäen huvipuistoon on suunniteltu perustettavaksi anniskeluravintola.

Kaupunginhallituksen mielestä ei tähän ole esteitä. Se antoi puoltavan lausuntonsa Oy Alko Ab:lle maanantaina äänin 10–4.

Raittiuslautakunta on vastustanut hanketta varsin jyrkästi. Sen mielestä anniskeluravintolan perustaminen Linnanmäen kaltaiseen lasten, nuorten ja perheiden huvittelukeskukseen on vastoin tähän saakka noudatettuja periaatteita.

Raittiuslautakunnan mukaan suurin osa Linnanmäen kävijöistä on anniskelurajan alapuolella olevia.

Linnanmäen ohjelmapäällikkö Sara Ekelund kertoi, että ravintolaan on anottu B-oikeuksia. ”Lopullinen päätös asiasta tehdään torstaina ravintolatarkastuksen yhteydessä.”

Uusi ravintola on rakennettu entisen Honkapirtin tilalle. ”Se aloittaa toimintansa vappuna B-oikeuksin tai ilman”, rouva Ekelund sanoi.

Saapuvat matkustajat joutuvat jonottamaan

Kun ensimmäinen seuramatkalaiskone purkaa matkustajakuormansa Helsingin uudelle lentoasemalle samanaikaisesti jonkun reittikoneen kanssa, syntyy todennäköisesti kaaos.

Lähteviä koneita pystytään selvittämään jopa 18 samanaikaisesti, mutta tuleva puoli tukkeutuu aivan samalla tavalla kuin vanhankin lentoaseman tulli, sanoo Helsingin lentotullin hoitaja Å. Engholm.

Helsinkiin saapuvien matkustajien on paviljonkiin tullessaan ensin noustava portaat ylös, jotta he pääsevät passintarkastukseen ja sen jälkeen laskeuduttava toiset portaat alas hakemaan matkalaukkunsa ja päästäkseen ulos.

Tulli on tämän ulosmenotien varrella kahtena osana. Toisessa, vihrein opastein merkityissä, tehdään vain pistotarkastuksia ja siitä kautta pääsevät ulos ne matkustajat, jotka eivät katso matkatavaroidensa sisältävän tullattavaa.

Hissien toisella puolella on tullattavien matkustajain punaopasteinen uloskäynti.

Kaiken kaikkiaan on tulevien matkustajien tulliselvitys saanut uudesta asemarakennuksesta tilat, jotka eivät ole sanottavasti suuremmat kuin vanhassa parakissa.

”Jos matkatavarat olisi käsitelty kellaritasossa ja matkustajat olisivat päässeet liikkumaan niin mennessään kuin tullessaankin yhdessä tasossa, olisi tulotullille saatu riittävät ja asianmukaiset tilat”, sanoo tullinhoitaja Engholm.

Hän ihmettelee kertomansa mukaan yhä uudestaan sitä, miksi lähtevän liikenteen selvittämiseen on käytetty niin runsaasti tilaa, toimintapisteitä ja laitteita, että kahdeksantoista koneellista voidaan kerralla passittaa matkaan, kun samalla tuleva puoli ruuhkautuu kahdesta peräkkäin saapuvasta koneellisesta.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pankkien avain­luku­listat eivät kohta enää kelpaa, eikä se ole ainoa uuden direktiivin tuoma muutos – Näin maksaminen ja tunnistautuminen muuttuvat

  2. 2

   Entinen F1-kuljettaja Niki Lauda on kuollut

  3. 3

   Mangala Thenahandi on taistellut Irakissa, ja se auttaa taksin ratissa – Erikois­joukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  6. 6

   Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, vihreät ja perus­suomalaiset kamppailevat lisä­paikasta

  7. 7

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  8. 8

   ”Tieteestä on tullut uusi jumala”, ja Sarah Rosenblattista se on vaarallista – Näin koulutetut amerikkalaiset hurahtavat astrologiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  10. 10

   ”Pyöräviha” hämmentää Tiina Raninia, joka kulkee liki kaikki matkansa polkupyörällä – ”Välillä tuntuu, ettei fillarilla saa olla missään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  8. 8

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  9. 9

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää