Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 23.5.1969

Asiakkaita ei riitä enää iltatunneiksi

HS 23.5.1969

Vierestä viedään -mentaliteettia osoittaa helsinkiläisten pienkauppiaiden suhtautuminen pidennettyyn liikkeiden aukioloaikaan. Keskikaupungilla uskotaan, että jos kaupat saisivat olla auki kahdeksaan, ei kukaan viitsisi raahata ostoskasseja pitkiä bussimatkoja.

Laitamilla ollaan varmoja, että perheenemännät ostavat keskikaupungilta, ettei tarvitse tehdä erillistä kauppamatkaa.

Helsingissä ja sen ympäristössä tehty kiertohaastattelu osoitti, että suuret liikkeet hurraavat eduskunnan toisen käsittelyn läpäisseelle ehdotukselle. Varovaisemmat sanovat harkitsevansa ja kokeilevansa.

Pienistä liikkeenomistajista juuri kukaan ei usko hyötyvänsä siitä, että uuden lain mukaan kauppa saisi olla auki täydet kaksitoista tuntia eli aamukahdeksasta iltakahdeksaan.

– –

Rouva Zaida Luodonsalmi Lundgrenin kaupasta Malmilta kertoi, että lähellä asuvat kotirouvat haluavat saada päivällisen valmiiksi jo viiden tienoissa, kun perheenpää tulee työstä.

”Yhteen aikaan piti kaupat avata seitsemältä, jotta asiakkaat ehtivät saada tuoretta maitoa aamupuuronsa kanssa. Kokeilimme sitä viikon, mutta maito ei edes ehtinyt tänne seitsemäksi.”

”Kaljaahan asiakkaat saattaisivat käydä illallakin hakemassa, mutta siitä ei saa penniäkään liikevoittoa”, hän lisäsi.

Apollon kuumoduli irtosi radalleen

Avaruuskeskus, Houston, 22, 5. (Reuter)

Apollo-10:n kuumoduli irtautui torstai-iltana majesteetillisesti komentoaluksestaan laskeutuakseen vaaralliselle ja ratkaisevalle koelennolleen vain 15 km:n päähän kuun pinnasta. Kuumoduli kiertää kahdesti kuun ja palaa noin kahdeksan tunnin lennon päätteeksi komentoaluksen luokse.

Hyönteistä muistuttava kuumoduli Ressu ja komentoalus liukuivat erilleen kuun takapuolella. Alukset tulivat taas maavalvonnan näkyviin kuolleesta kulmasta noin 10 metrin päässä toisistaan.

Kuumoduli vie astronautit Tom Staffordin ja Eugene Cernanin lähemmäksi kuuta kuin kukaan on ollut. Kuumodulia ei ole aikaisemmin kokeiltu sen oikeassa ympäristössä, joten koe on ratkaiseva tulevien kuulentojen kannalta.

Heyerdahlin lähtöpäivä tänään

Safi, Marokko, 22. 5. (AP)

Thor Heyerdahl ja hänen vuosimallia 3.000 ennen Kristusta oleva papyrusveneensä lähtevät purjehdukselleen Atlantin yli perjantaina.

Heyerdahl, joka ei ole kertaakaan kokeillut 15 tonnia painavaa alustaan, myöntää, ettei hän tiedä, miten sitä pitää ohjata. ”Se toimii kyllä täydellisesti”, hän sanoo.

”Muinaiset egyptiläiset hoitivat kaikki koepurjehdukset tuhansia vuosia sitten. Meidän on vain seurattava heidän ohjeitaan ja kaikki menee hyvin, tarvitsemme vain hiukan aikaa ja onnea.”

Heyerdahlin vene, jolle annettiin nimi Ra egyptiläisten auringonjumalan mukaan, rakennettiin pyramidien luona Egyptissä.

Yllytyskuulusteluja kymmenen päivässä

Keskusrikospoliisi on kuulustellut tähän mennessä yli 50 aseista kieltäytymiseen yllyttänyttä henkilöä. Kuulustelut jatkuvat kolmen kuulustelijan voimalla noin kymmenen kuulustelun päivävauhtia.

Rikospoliisista kerrotaan, että kuulusteluja jatketaan nykyisellä vauhdilla, kunnes kaikki yllytyskirjelmän allekirjoittajat, noin 500 henkilöä, on kuulusteltu.

Kuulustelujen läpivieminen kestää kesäkuun loppupuolelle. Vasta kuulustelujen jälkeen päätetään mahdollisista syytteiden nostamisista.

Protestiliike Härmän suurkunnan perustamista vastaan Alahärmässä

Vaasa, 22. 5. (LJK)

Vaasan läänin kuntauudistustoimikunnan lopullinen lausunto, jossa mm. Alahärmän ja Ylihärmän kunnat ehdotetaan yhdistettäväksi Härmän uudeksi suurkunnaksi, on aiheuttanut protestiliikkeen ja 200 auton karavaanissa ajoi torstaina noin 600 alahärmäläistä, eli lähes 20 prosenttia kunnan kaikista äänioikeutetuista Vaasan lääninhallitukseen.

Kuntauudistustoimikunnalle osoitetussa kirjelmässä vaadittiin Alahärmä säilytettäväksi itsenäisenä ja vastustettiin Härmän suurkunnan perustamista.

Tueksi esitettiin mielipidetutkimus, jossa vain 1,25 prosenttia kunnan asukkaista hyväksyy kuntauudistustoimikunnan ehdotuksen.

Martinlaaksossa valmiiksi 8 taloa tänä vuonna

Etelä-Vantaan kaupunkiyksikköön kuuluvan Martinlaakson ensimmäiset kahdeksan kerrostaloa valmistuvat ensi syksyn aikana. Valtion lainoittaman ja kovan rahan tuotannon hintataso on suunnilleen sama, se vaihtelee 700 ja 950 markkaan neliöltä.

Ohjelmaan kuuluu myös asunto-osuuskuntatalo, jonka asukkaat valitaan vuokrataloja koskevien tulorajojen perusteella. Ennakkotietojen mukaan on toiveita rautatiestä vuonna 1974.

Kaasuvuoto yllätti kouluretkeilijät

”Hyvä, ettei ole neljääkymmentä ruumista”, sanoi lääkäri, kun Meilahden sairaalaan tuotiin torstaina 18 Lauritsalan kansalaiskoulun kahdeksannen luokan oksentelevaa, pyörtyilevää ja velttoa tyttöoppilasta.

He saivat kaasumyrkytyksen yöllä nukkuessaan Bulevardi 29:ssä sijaitsevan Teknillisen oppilaitoksen tiloissa olevassa retkeilymajassa Helsingissä.

”Asia on lähinnä tuuletuskysymys”, todettiin opiston suojat valtiolta tilapäiseksi retkeilymajaksi vuokranneesta Koulumatkailutoimisto Oy:stä. Kaasulaitos totesi: ”Pihalla kulkeva kaasujohto oli mennyt poikki, jolloin kaasu pääsi kaapelikourua myöten huoneistoon.”

Kaasulaitos on suunnitellut kuutisen vuotta sitten erityisten kaasunhaistajakoirien hankintaa, mutta asia jäi.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  3. 3

   Angela Merkelin nähtiin jälleen vapisevan julkisessa tilaisuudessa

  4. 4

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  7. 7

   Kaupunki sulki suositun uimapaikan Helsingin Merihaassa: ”Kaupunkilaisille on syntynyt laiturista väärä kuva”

  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion yhteensä 18 rikoksesta, HS kävi läpi syytteet kohta kohdalta

  10. 10

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää