Historia    |   HS 50 vuotta sitten lauantaina 16.8.1969

Teatterikesä valtasi Tampereen

Tampere, 14.8.1969 (AKK)

Tuhannet tamperelaiset seurasivat Tampereen ensimmäisen teatterikesän avajaiskulkueen matkaa kaupungin halki perjantaina. Pari korttelia pitkän joukon edessä puhalteli tahtia TTY:n soittokunta.

Väriä ja ääntä kulkueeseen toivat esiintymisasuiset näyttelijät. He tekivät numeroa näytelmistä, joissa he esiintyvät teatterikesän aikana.

Avajaiskulkueessa oli väkeä vähemmän kuin ennakkoon oli laskettu, sillä näytelmien viimeiset harjoitukset jatkuivat koko avajaispäivän.

Torstain synkeä pilvipeitekin oli poissa ja sää mitä sopivin ”koko kansan suvijuhlalle” ja sellainen Tampereen ensimmäisestä teatterikesästä näyttää todella muodostuvan, sillä avajaisjuhlaan mennessä lippuja eri tilaisuuksiin oli ostettu ennakkoon jo yli kymmenentuhatta.

Pihlajasaaresta monipuolinen virkistysalue

Pihlajasaaren ulkoilualueelle rakennetaan kansainväliset mittasuhteet täyttävä virkistysalue.

Ravintolan, minne varataan tilat myös tanssimisesta kiinnostuneille, lisäksi rakennetaan yksityiselle veneliikenteelle 180 uutta venepaikkaa. Vuoroveneliikenne saa uusien venepaikkojen lisäksi myös lisää vuoroveneitä.

Saareen rakennettavien rakennusten ja pelikenttien lisäksi lapsille on luvassa eläintarha.

Kalastuksesta kiinnostuneille itäisen saaren erääseen lahdenpoukamaan rakennetaan kalalammikko.

Saaren luonnonkauneus säilyy uusista suunnitelmista huolimatta, sillä kaikki uudet rakennukset on keskitetty yhtenäiselle alueelle.

Sähköistys- ja laiturinrakentamistyöt päästäneen aloittamaan jo ensi vuoden alussa ja niiden on laskettu valmistuvan kymmenen vuoden kuluessa.

Mahtava juhla Ranskan suuruuden rakentajalle

Pariisi, 15.8. (Lauri Karén)

Hienovaraisessa vihjeellisyydessään tuskin havaittavat Napoleonin ja de Gaullen kohtaloiden rinnastukset värittivät kiintoisasti suurta puhetta, jonka presidentti Georges Pompidou piti Ajacciossa Ranskan yhä jumaloiman keisarin syntymän 200-vuotisjuhlissa perjantaina.

Yli satatuhatta ihmistä oli kokoontunut Korsikan pääkaupunkiin hehkuvalta helteeltä vain niukkaa varjoa tarjoavien Välimeren palmujen reunustamille aukioille ja bulevardeille loisteliaisiin juhlaseremonioihin, joista osa välitettiin myös Ranskan rajojen ulkopuolelle suorina televisiolähetyksinä.

”Ehkä joskus sallitaan unelmoida suuresta eurooppalaisesta perheestä”, sanoi Pompidou kenraali de Gaulle-aukiolla pitämässään puolen tunnin pituisessa puheessa siteeraten Napoleonin St. Helenan saarella lausumia sanoja.

”Tämä koostuma tulee ennemmin tai myöhemmin asioiden pakosta; sysäys on annettu, enkä usko, että minun kukistumiseni jälkeen Euroopassa mikään muu suuri tasapaino olisi mahdollinen kuin suurten kansojen yhteenliittymä ja konfederaatio.”

Polttoaine kalliimpaa turisteille Kuusamossa

Kuusamo, 15.8. (Leila Pentinpuro)

Turisti maksaa kaikilla kuusamolaisilla huoltoasemilla autonsa polttoaineesta 3–5,5 penniä korkeamman hinnan litralta kuin paikkakuntalaiset.

Seitsemällä kirkonkylän kahdeksasta huoltoasemasta häneltä peritään lisäksi hinta, joka ylittää eri polttoaineitten kohdalla 0,07–1,5 pennillä sosiaaliministeriön vahvistaman paikkakunnan pistehinnan.

Kirjavuus on seurausta vuoden verran jatkuneesta omalaatuisesta hintasodasta, jonka ansiosta kuusamolaiset autoilijat saavat vuosittain noin 300.000 markan suuruisen lahjan öljy-yhtiöiltä ja paikallisilta huoltoasemilta.

Alennuksista kustantavat öljy-yhtiöt 2–3 penniä litralta ja huoltoaseman myyntipalkkio kapenee noin yhdellä pennillä.

Kaikilla kuusamolaisilla huoltoasemilla on kaksi hintataulukkoa ja henkilökunta määrittelee asiakkaan laadun sekä häneltä perittävän hinnan perin erilaisin perustein.

Toisilla huoltoasemilla riittää alennetun hinnan perusteeksi Oulun läänin rekisteritunnus, toiset vaativat lisäksi tutunnäköiset kasvot tai sopimuksen vakinaisena asiakkaana pysymisestä. – –

Seurauksena tästä saattaa olla, että esimerkiksi oululainen autoilija saa aamupäivällä polttoainetta alennettuun hintaan, mutta työvuoron vaihduttua häneltä peritään samalla huoltoasemalla 3–5,5 pennin turistilisä.

Hannu Mikkola Suurajojen kärjessä

Jyväskylä, 15.8. (Heikki Parkkonen ja Martti Heikkinen)

Jyväskylän suurajosta syntyi alusta lähtien äärimmäisen tiukka ja tasaväkinen kilpailu, jossa erot miesten välillä lasketaan kärjessä vain muutamina sekunteina.

Viime vuoden voittaja Hannu Mikkola johti kilpailua kuuden erikoiskokeen jälkeen. Mutta vain 7 sekunnin päässä syöksyi pikataipaleelta toiselle Hans Laine. Toinen Porsche-ajaja Leo Kinnunen oli Ehikin erikoiskokeen jälkeen kolmantena 25 sekuntia silloin Mikkolasta jääneenä.

Anastettuja ajoneuvoja

Helsingistä vuoden 1969 aikana anastetut ja edelleen kateissa olevat autot:

Citroen DS henkilöauto BLU-32, teräksenharmaa, vuosimalli 1963, anastettu 15.8.1969,

Citroen ID henkilöauto TI-267, vaaleanharmaa, vuosimalli 1960, anastettu 16–20.5.1969,

Datsun 1300 henkilöauto BSR-68, vaaleansininen, vuosimalli 1966, anastettu 21–24.2.1969.

Fargo kuorma-auto ZFN-12, punainen, vuosimalli 1965, anastettu maalis–huhtikuun aikana 1969,

Toyota Corona henkilöauto AJ-208, valkoinen, vuosimalli 1966, anastettu 13–14.8.1969,

Toyota Crown pakettiauto AD-877, punainen, vuosimalli 1969, anastettu 27.7.1969,

Trabant henkilöauto BV-313, valkosininen, vuosimalli 1964, anastettu 22.7.1969,

UAZ-merkkinen avolavapakettiauto ZL-789, ohjaamo valkoinen, vuosimalli 1966, anastettu 9–10.8 1969,

Wartburg henkilöauto BFP-74, valkoharmaa, vuosimalli 1964, anastettu 13.6.1969.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuusi asiaa, jotka opin vaginasta tänä kesänä

  2. 2

   Piinaava niskakyhmy yleistyy, vie yöunet ja kipeyttää pään – Näin tunnistat ”someniskan” ja pääset siitä eroon

  3. 3

   Ihmiskunnan historian kenties kunnian­himoisin hanke etenee: Uusi teknologia saattaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

  4. 4

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Asiantuntija vastaa ja neuvoo välttämään tuhoisaa virhettä

  5. 5

   Koulujen kielitarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka muuta luvattiin – Mitä oikein tapahtui?

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Tikkurilaa on piilossa historiallinen alue, joka on juuri nousemassa uuteen kukoistukseen

  9. 9

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  10. 10

   Minttu Mustakallio joutui taistelemaan ollakseen muutakin kuin eksoottinen tummaverikkö: nyt hän antaa tv-roolissaan koululaitokselle ”kaiken takaisin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  3. 3

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  4. 4

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  5. 5

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

  8. 8

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  9. 9

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  10. 10

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää