Historia    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 3.9.1969

Nahkiaismerrat odottavat turhaan saalista joissa

Kalajoki 2. 9.1969 (MS)

Ensimmäisten syyssateittenkin jälkeen on Pohjois-Pohjanmaan joissa vettä liian niukalti siian tai nahkiaisen uida. Merrat ja rysät haravoivat hyttysiä, verkot ovat limaisia ja pyyntimiehet vihaisia. Silti saattaa joku perheestään eksynyt nahkiaisparka silkkaa huononäköisyyttään joutua johonkin jokisuulle viritetyistä tuhansista katajapyydyksistä.

Kun pyyntimies kumiteräsaappaissaan (venettä ei tarvita) saapuu nostamaan häkkejään saaliintoivossa, on suru molemminpuolinen. Kymmenlitraisen ämpärin tai suuren muovikassin pohjalla ei ole mukava yksikseen kiemurrella, eikä sellaista taakkaa ole mukava kantaakaan. Niinpä voi olla, että inhimillisyys saa pyytäjässä yliotteen ja nahkiaisparka lasketaan takaisin vähävesisiin kivenkoloihin.

”Enpä ole vielä nähnyt tällaiseen veteen jään tulevan”, sanoo Kalajoella 65-vuotias eläkeläinen Matti Tammi. ”Ja siksi laitan katajaiset likoamaan. Vesi kyllä tästä nousee väkisin ja silloin voi olla, että siivetönkin nahkiainen pääsee jokisuulta aina tänne asti.”

Hän on talven aikaan nikkaroinut yli kuusikymmentä uutta nahkiaismertaa, joista osa sidottiin uoman yli rakennettuun ponttiin veden nousua odottamaan. ”Olen parhaimmillaan saanut toista tuhatta nahkiaista yhdellä kerralla ja silloin sitä riittää pataan, pöytään, kellariin ja vähän myyntiinkin. Tätä nykyä harrastelen hommia vain aikani kuluksi.”

Irwin Goodman laulaa kirkoissa Biafran hyväksi

Poplaulaja Irwin Goodman on tarjoutunut esiintymään kirkkokonserttisarjassa, jonka tuotto käytetään kolmannen maailman hyväksi, ensi sijassa Biafran sodan uhrien auttamiseksi. ”Konserttisarja on tarkoitus järjestää jo lähiaikoina, haemme vain sopivaa urkuria”, kertoi Suomen kirkon ulkomaanavun puheenjohtaja, teol.tri Ahti Auranen. – – ”Konserttisarja jatkuisi mm. Tampereella ja Turussa. Goodman ilmoitti, että kirkko saisi valita hänen esittämänsä hengelliset laulut ja virret, mutta mielestäni hän voisi itse tehdä valinnan. Mielellämme näkisimme kuitenkin etukäteen ohjelman sisällön. Voisihan olla, että joku määrätty viisu saataisi jotakuta ottaa liikaa ”koppaan”, tri Auranen naurahti.

Kirkkojen yhteislennot Biafraan jatkuvat, vaikka Punainen risti ei niitä enää ole voinut jatkaa. Heinäkuun puolen välin jälkeen kirkoilla on joka yö ollut keskimäärin 12 lentoa eli yli 150 tonnia avustustarvikkeita sodan uhreille. Elintarvikkeita olisi vaikka kuinka paljon, mutta rahasta alkaa olla huutava pula. Suomen kirkon ulkomaanavulla on Biafraa varten käytettävissään enää 47.000 markkaa. Elintarvikkeiden kuljetuksiin Biafraan kirkot ovat käyttäneet tähän mennessä 5 milj. dollaria eli noin 20 milj. markkaa.

Skp:n sopu viipyy

Suomen kommunistisen puolueen (Skp) sovinnonhieronta pitkittyy edelleen. Tiistaina istui puolueen eri leireistä koottu ns. suuri neuvottelukunta puiden kiistanalaisia henkilö- ja organisaatiokysymyksiä ilman mainittavia tuloksia, kuten puolueen piirissä vakuutettiin.

Sovintoa puidaan uudelleen ensi tiistaina. Sitä ennen valmistellaan riidanalaisia asioita vielä neuvottelukunnasta lohkaistuissa kolmessa työryhmässä. Visaisimmaksi on muodostunut kiista puolueen johtopaikkojen, keskuskomitean ja politbyron jaosta.

Organisaatio-ongelmista on Skp:n opposition luomien varjojärjestöjen purkamiskysymys visainen. Oppositio ei haluaisi purkaa perustamiaan rinnakkaisia puolue-elimlä ennen kuin ”puolueen sisäinen tilanne on normalisoitunut”.

Skp:n puheenjohtaja Aarne Saarinen sanoi tiistaina, että ”työ edistyy, mutta kovin hitaasti. Asiat ovat monimutkaisia. Olen kuitenkin henkilökohtaisesti edelleen optimistinen siitä, että kokonaisratkaisu saadaan aikaan ja syntyy ainakin muodollinen yhtenäisyys. Sovintoratkaisu saattaisi synnyttää uuden tilanteen yhtenäisyyttä ajatellen: sovinnon hierominen on ollut pitkäaikainen prosessi ja kun tilanne laukeaa, uusia voimia ja virtauksia saattaa lähteä liikkeelle", Saarinen sanoi.

Ammattityövoimasta pulaa EEC:ssä

Bryssel, 2. 9. (STT:n kirjeenvaihto)

Kaupan vilkastuminen, jyrkästi nousevat kuluttajahinnat ja ammattitaitoisen työvoiman puute ovat tunnusmerkillisiä Euroopan Talousyhteisön (EEC) kehitykselle, ilmenee eräästä Eurooppakomission laatimasta taloudellisesta katsauksesta.

Teollisuustuotannossa on tapahtunut vilkasta kehitystä kaikkialla yhteismarkkinoissa kesän aikana. Esimerkiksi Länsi-Saksan tuotanto oli n. 20 prosenttia suurempi kuin viime kesänä.

Työvoiman kysyntä on yhteismarkkinoissa hyvin tuntuva, ja ammattitaitoisen työväen puute on nyt pahempi kuin koskaan ennen. Monet jäsenmaat ovat sen tähden yrittäneet hankkia ulkomaista työvoimaa, ja Länsi-Saksa saavutti ennätyksen saamalla 1,4 miljoonaa ulkomaista työntekijää kesäkuussa.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  8. 8

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  9. 9

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää