Historia    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 7.9.1969

HS esittelee: Moskvitsh 1500 cavalier export

HS 7.9.1969 Jukka Miettinen

Moskvitshistä on joskus sanottu, että se on hidas mutta laiska. Tänään tuo väite voidaan kumota.

Moskvitsh on nopea. Maahantuojakin käyttää sitä mainosvalttina: 80 hv. 150 km/t

Mainonnan pitäisi kuitenkin minun mielestäni keskittyä muihin etuihin. Konelan tuskin kannattaa myydä autojaan amerikkalaisittain, kun jenkitkin jo osaavat puhua turvallisuustekijöistä.

Uusi Moskvitsh maksaa 8.685 markkaa. Standard-malli on kolmisensataa markkaa halvempi ja de Luxe noin 700 markkaa kalliimpi. Exportin kanssa suurin piirtein samanhintaisia ovat mm. BMC Mini 1000, Citroen Dyane, Datsun 1000, Fiat 850 Special, Renault 4 Export, Skoda 1100 MB de Luxe, Triumph Herald 1200, Wartburg de Luxe ja Volkswagen 1200. – –

Käynnistettäessä on pujotettava toinen käsi ohjauspyörän lävitse virta-avaimeen ja toisella hoideltava rikastinta. Niin ­kauan kuin moottori on kylmä (se lämpenee riittävän nopeasti) oikeaa kättä on pidettävä koko ajan rikastimella, muuten ajosta ei tule mitään. – –

Moottori on liian tehokas ajo-ominaisuuksiin ja muihin puoliin verrattuna. Tosin ei ole mikään pakko ajaa 150 km/t, mutta joku aina ajaa kuitenkin, ja silloin saattaa tulla tiukat paikat esimerkiksi jarrutettaessa.

Mossen huonoimmat puolet ovat jarrut, epätarkka ja tahmea ohjaus, vanhanaikainen alustarakenne ja vähäiset turvallisuustekijät.

Plussaa ovat suorituskykyinen moottori tässä hintaluokassa, mukavat sisätilat, iso tavarasäiliö, kookkaat pyörät ja kunnon maavara.

Wallace käy yhä rotusotaa

New York, 6. 9. (STT)

Alabaman entinen kuvernööri George Wallace on jälleen aloittanut taistelun Yhdysvaltain liittohallitusta vastaan, ja hän on myös saanut taakseen osavaltionsa parlamentin pyrkimyksissään estää valkoisten lasten lähettäminen sellaisiin kouluihin, joita heidän vanhempansa eivät hyväksy.

Molemmat kamarit hyväksyivät suurella ääntenenemmistöllä Wallacen ehdotuksen, jonka mukaan vanhempien on vastustettava koulujen rotuerottelun lopettamista koskevia päätöksiä ja lähetettävä lapsensa haluamiinsa kouluihin.

Alabaman koulut avasivat torstaina ovensa ilman suurempia välikohtauksia, vaikka Wallacen kannattajien päätös on selvästi Yhdysvaltain koululain vastainen.

Todellinen voimainkoetus alkaa vasta kun Washingtonin hallitus ryhtyy toimiin niskuroivia vastaan. Alabaman parlamentti (lainsäädäntökokous) on päättänyt, että vanhempien on itse saatava päättää lastensa koulusta. Liittovaltion tuomioistuimet ovat kuitenkin hylänneet tämän kannan, joka tietää käytännössä rotuerottelua ja määränneet lapset kuljetettavaksi koulubusseilla pitkiä matkoja riittävän rotutasapainon saavuttamiseksi.

Liittovaltion viranomaiset ovat ryhtyneet myös muihin hallinnollisiin toimiin, mm. koulupiirien yhdistämiseen. Alabamassa ei ole kuitenkaan vanhempia, jotka ovat lähettäneet lapsensa kokonaan muuten värillisiin kouluihin.

Wallace, joka osallistui viime vuonna Yhdysvaltain presidenttivaaleihin itsenäisyyspuolueen edustajana, aloitti uuden vastarintataistelunsa Montgomeryssä pitämällään puheella 1. syyskuuta. Se, että hän sai myöhemmin koko osavaltion kongressin taakseen, on uusi osoitus hänen vahvasta asemastaan kotivaltiossaan.

Kirkkojen Biafra-ilmasilta tehostuu, mutta apu ei riitä

Kirkkojen avustusjärjestö Joint Church Aid on tähän mennessä kuljettanut Biafraan noin 34.000 tonnia tarvikkeita, käy ilmi Pohjoismaiden kirkkojen avustusjärjestön Nordchurchaidin vastikään julkaistusta tuoreimmasta kuukausiraportista. Huolimatta uudelleen vilkastuneesta lentotoiminnasta täyttää apu yhä vain neljänneksen Biafran välttämättömästä tarpeesta.

Raportin mukaan lentoja suoritettiin heinäkuun lopulla ja elokuussa jälleen entisessä laajuudessaan: keskimäärin 11 lentoa vuorokaudessa, mutta ravintotilanne oli tällä välin jo ehtinyt pahasti huonontua. Biafran viranomaiset ovat ennustaneet parhaillaan korjuuvaiheessa olevan sadon muodostuvan riittämättömäksi kattamaan edes väestön hiilihydraattien tarvetta elintärkeästä proteiinista puhumattakaan.

Epäluotettava kumppani

Wilfred Peet joutui äskettäin suureen pulaan. Hänellä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin soittaa poliisin hätänumeroon 999.

Soitto oli kuitenkin vaikeampi Wilfredille kuin monelle muulle. Hän oli nimittäin murtautunut pankkiin ja jäänyt vahingossa loukkuun.

”Mä menin sinne pankkiin yhden toisen kaverin kanssa ja se kirottu lukitsi minut sisään”. Wilfred sanoi tunnustaessaan syyllistyneensä murtoon. (UPI)

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  2. 2

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Video näyttää, miten hirvi ilmestyy tyhjästä ja rusentaa auton – vuoden pahin riista­kolariaika on käynnissä

  5. 5

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  6. 6

   Viestintätoimistojen työntekijät miehittivät vihreiden johdon – Vaikuttiko se puoluelehden lakkauttamiseen?

  7. 7

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  8. 8

   Miten Tapiolan Ainoa pärjää kauppakeskusten kilpailussa? Laajennus aukeaa torstaina, sekavat kulkureitit poistuvat

  9. 9

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  10. 10

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  3. 3

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  8. 8

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää