Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 9.9.1969

Tax-free-shop avautui

HS 9.9.1969

Finnairin ulkomaanreiteillä jatkuu verovapaan alkoholin ja savukkeiden myynti, vaikka yhtiö avasi sunnuntaina lento­asemalla verottoman myymälän.

SAS sen sijaan lopetti näiden tuotteiden osalta kaupankäynnin Helsingin reitillään.

Kastrupissa, Arlandassa ja Oslossa avasivat lentoasemien verottomat myymälät sunnuntaina ovensa myös Suomeen tuleville matkustajille, jotka eivät aikaisemmin ole voineet tehdä niistä alkoholi- ja savukeostoksia.

Pohjoismaisissa tullipäällystöpiireissä on ehdotettu myös Finnairin konemyynnin lopettamista, mutta yhtiö ilmoittaa pitävänsä tämän palvelumuodon ainakin toistaiseksi käynnissä.

Sitä mukaa kuin verottomia myymälöitä on avattu lentokentillä, on alkoholin ja savukkeiden myyminen koneissa loppunut.

Helsinkiin tulevat reitit ovat olleet poikkeuksena säännöstä, mikä on johtunut siitä, että täällä ei matkustajalla ole ollut mahdollisuutta ostaa verovapaita tuotteita.

Kun Finnair nyt jatkaa kaupankäyntiä koneissaan, se on eräs harvoja, ellei vallan ainoa yhtiö maailmassa, jolla on vielä tämänlaatuista palvelua.

Hotelli-ravintola Haaga aloittaa lokakuussa

Kulta ja violetti- ovat pääväreinä lokakuun alussa Pohjois-Haagassa Helsingissä avattavan hotelli Haagan 220 hengen ravintolassa.

Hotellihuoneissa vaihtelevat vihreä ja terrakotta. Ensi maanantaina aloittavan hotelli- ja ravintolaopiston erikoisuuksina ovat kielilaboratoriot, auditorio, ravintokemian, laboratorio sekä tulevaisuudessa koripallo- ja tenniskentät pihalla, josta pääsee suoraan kuntosalin kautta uima-altaaseen. – –

Opistoon on hyväksytty 166 oppilasta, jotka aloittavat opiskelunsa ensi maanantaina.

Hotellin huoneista on kahdeksan lahjoitushuoneita, jotka maan suurimmat huonekaluliikkeet kalustavat ilmaiseksi. Kalustusta uusitaan sitä mukaa kuin huonekaluteollisuus kehittyy. Täten huoneissa on pysyvä huonekalunäyttely.

"Hotelli- ja ravintolaneuvostossa olevien piirien ja Alkoholiliikkeen yhteistyöllä perustettiin vuonna 1964 hotelli- ja ravintolaopistosäätiö, jonka tehtäväksi tuli tämän opiston rakentaminen ja ylläpitäminen", kertoi rakennustoimikunnan puheenjohtaja johtaja Veikko Kuoppala.

Paljon työttömiä ilman alennusvoita

Työttömyysavustuksen saajille ei ole voitu postittaa Helsingissä vielä, lainkaan alennusvoikortteja, koska maataloushallituksen lupaamia lisäohjeita ei ole saatu, kerrotaan huoltovirastosta. Työttömyyskassarahansa jo nostaneet, vaikka he olisivatkin edelleen työttömiä, eivät saa missään muuallakaan Suomessa lainkaan ”sosiaalivoita.”

Asian muutos edellyttää valtioneuvoston uutta päätöstä, kerrotaan maataloushallituksesta, jossa talia tai viimeistään ensi viikolla uskotaan voitavan lähteä ajamaan tätä mutkikasta pulmaa eteenpäin.

Helsingissä on arvioitu työttömyysavustuksen saajia olevan ainakin 1100 henkilöä.

Erilyislapsilisien ja perhelisien saajat saavat lähipäivinä postitse alennusvoikorttinsa. Tässäkin on ilmennyt hankaluuksia, sillä maataloushallituksen uusimpien ohjeiden mukaan kaikki perhelisän saajat eivät suinkaan ole oikeutettuja ilman muuta saamaan voita alennuksella.

Lapsia on oltava vähintään viisi, jolloin neljäs ja viides saavat alennusvoikortin, mutta kolme ensimmäistä lasta jää ilman ”sosiaalivoita”, kerrotaan esimerkkinä Helsingin huoltovirastosta. Syyskuun l. päivänä maataloushallituksessa annetun ohjeen mukaan toimien ”aika monta perhelisää saavaa perhettä putoaa pois alennusvoin saantiin oikeutettujen joukosta.”

Pohjois-Irlannissa mellakoidaan taas

Belfast, 8. 9. (Reuter)

Pohjois-Irlannin hallitus harkitsi maanantaina ulkonaliikkumiskiellon voimaansaattamista Belfastissa, missä levottomuudet ovat jälleen puhjenneet. Liikkeellä olevasta autosta ammuttiin kuoliaaksi eräs protestanttinen mies. Samalla poliisin ja armeijan joukkoja virtasi kaupungin läntisiin osiin yrittäen estää väkivaltaisuuksien puhkeamisen.

Maanalainen protestanttien radio kehoitti kaikkia protestantteja kokoontumaan barrikaadeille vastustamaan ”kapinallisia”, jotka radion mukaan aikovat kaapata kaupungin. Katolisten barrikadien takana liikkui huhuja protestanttien hyökkäyssuunnitelmista ja väkijoukot liikahtivat levottomasti. Ilmassa oli selvä hermostunut sodan odotus. – –

Poliisin ja englantilaisten sotilaiden edustajat kokoontuivat saadakseen protestanttien laittoman radion toiminnan lopetetuksi radioasema Radio Orange on yllyttänyt protestantteja väkivaltaisuuksiin. Toistaiseksi radioasemaa vastaan ei ole ryhdytty minkäänlaisiin toimiin, koska se on toiminut protestanttien barrikadien takana. Poliisit pelkäävät nimittäin sitä, että jos he menevät alueelle, se saattaa aiheuttaa vakavia mellakoita. Radioaseman häiritseminen taas haittaisi BBC:n toimintaa.

Ojitussuunnitelmia hyväksytty 35.000 km

Metsähallitus on elokuun loppuun mennessä hyväksynyt metsänparannuslain nojalla yksityismetsien ojitussuunnitelmia runsaan 35.000 ojakilometrin verran. Käsiteltävänä on lisäksi lähes 6.700 ojakilometriä koskevat suunnitelmat, kerrottiin metsähallituksesta.

Saman lain nojalla on tiesuunnitelmia hyväksytty yli 700 kilometriä, metsänviljelysuunnitelmia 7.300 hehtaaria ja lannoitussuunnitelmia 30.400 hehtaaria.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää