Historia    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 7.10.1969

Jacquelinella on kovat otteet

HS 7.10.1969

Rouva Jacqueline Onassis kävi sunnuntaina katsomassa ruotsalaista seksielokuvaa, mutta hermostui valokuvaajiin ja ryhtyi käyttämään judo-otteita.

Entinen Yhdysvaltojen ”ensimmäinen nainen” kävi katsomassa ”Olen utelias -keltaista” mutta havaittuaan paikalla valokuvaajia jätti miehensä seuraamaan kuvan loppua yksin. Rouva Onassis lähti paikaltaan noin elokuvan puolivälissä ja havaitsi eteishallissa valokuvaajia. Hän pyysi teatterin omistajaa ajamaan kuvaajat pois.

New York Daily Newsin valokuvaaja Mel Finkelstein kertoi, että rouva Onassis seurasi valokuvaajia ulos. ”Hän tarttui oikeaan ranteeseeni, ja toisella kädellä vasempaan kyynärpäähäni ja heitti minut yli lonkkansa”, Finkelstein kertoi.

Valokuvaaja putosi polvilleen katuun, mutta ennätti kuitenkin saada kuvan poistuvasta Jacquelinestä. ”Tyttö osaa pitää huolen itsestään”, oli Finkel­steinin mielipide.

Ruotsissa korvaus 100 talidomidi­lapselle – Suomalaiset odottavat

Sadan ruotsalaisen talidomidilapsen vanhemmat ovat päässeet sovitteluratkaisuun vaarallista lääkettä valmistaneen Astra-lääketehtaan kanssa. Lääketehdas tarjoutui maksamaan jokaiselle lapselle keskimäärin 6.000 kruunua vuodessa korvauksena.

Suomen noin 25 talidomidin uhria saavat sitä vastoin odottaa korvauksiaan Länsi-Saksasta vielä kauan – mikäli niitä tulee lainkaan. ”Oikeudenkäynti saksalaista Grünental-lääketehdasta vastaan on jatkunut jo kaksi vuotta, ja prosessi kestää todennäköisesti vielä kauan, monta vuotta”, kertoo talidomidivammautuneitten yhdistyksen puheenjohtaja prof. Matti Sulamaa.

Silakkamarkkinoilla vain purkitettuja silakoita

Silakat menivät hyvin kaupaksi Helsingin kauppatorin rannassa päivää ennen virallisten silakkamarkkinoiden alkua. Silakoiden myynti jatkuu silakkamarkkinapäivien, tiistain ja keskiviikon jälkeen aina lauantaihin asti.

Hinnat olivat melko yhtenäisiä. Ostaja ei tosin voi olla varma siitä kuinka paljon kukin myyjä on purkkiinsa silakoita ahtanut. Kalastajien arviot saman suuruisten purkkien painosta vaihtelivat melkoisesti.

Silakoita myydään markkinoilla ainoastaan valmiiksi purkitettuina.

Korpisotaa käydään ’Pyhäsalmen ponusta’

Pyhäsalmi, lokakuussa

(Mauno Saari)

Pontikkahegemonia on Pyhäsalmella. Rankki pulputtaa ja kirkas tippuu ryteiköissä jatkuvasti.

Keittomestareitten ja poliisien salakähmäinen korpisota jatkuu keskeytyksettä viikosta toiseen. Tehtaita tuhotaan jopa viisi parhaina päivinä, mutta silti virtaa hiirenraadoilla käymään autetusta rankista jalostunut ”Pyhäsalmen ponu” liukkaasti laajoille markkinoille. Myynti on suurta, eikä mainosta tarvita.

Pohjoisvisio taivaltanut koteihin kymmenen vuotta

Pohjoisvisio täyttää tänä syksynä 10 vuotta. Kukaan ei tiedä tarkalleen minä päivänä tämä yhteistoiminta pantiin alulle, sillä mitään selvää ”mustaa valkoisella” ei ole löytynyt.

Eikä se liene edes tarpeellistakaan, tai ihmeellistä, sillä Pohjoisvisiota ei ole olemassakaan minään organisaationa. On vain yhteistoimintaa ohjelmien vaihdon, teon ja yhteisten ongelmien parissa. Eli kuten apulaisjohtaja Ville Zilliacus sanoi: Pohjoisvisiolla ei ole omaa henkilökuntaa, ei yhtään neliömetriä omaa tilaa.

Pohjoisvisio tunnetaan kuitenkin hyvin, esitettiinhän meilläkin viime vuonna 248 Pohjoisvisio-ohjelmaa.

Tähän saakka ovat Pohjoismaat vaihtaneet toistensa kanssa ohjelmia periaatteella yhtä vastaan kolme, mikä on tehnyt toiminnan erittäin kannattavaksi kaikille.

Uutuutena on tullut mukaan viihdeohjelmien ostaminen, mutta vaihtoperiaate on edelleenkin Pohjoisvision yhteistoiminnan perustana.

Tärkein yhteistyöelin on varsinainen Pohjoisvisio­kokous, joka pidetään eri jäsenmaissa kolme kertaa vuodessa. Maanantaina alkoi Maarianhaminassa 10-vuotisjuhlakokous.

Päivän ateria

Ravitseva vasikansydän on maukas perusaine tiistain pataruoalle.

Sydäntä liotetaan jonkin aikaa, minkä jälkeen se kuutioidaan ja ruskistetaan padassa.

Sydän saa kiehua pienessä vesimäärässä ennen kuutioitujen porkkanoiden, sellerin ja perunoiden lisäämistä.

Pakastepavut pannaan pataan viimeksi ruoan ollessa muuten lähes kypsää. Vielä kannattaa lisätä lihaliemikuutio, joka tekee ruoan maun täyteläiseksi. – –

Mausteeksi ripotellaan pataan suolaa, nelimaustetta ja timjamia, mauste, jota kreikkalaiset pitivät rohkeuden ja ruumiinvoimien vertauskuvana. Kypsä pata koristellaan hienonnetulla persiljalla.

Lisäkkeenä tarjotaan iloisen punainen tomaatti, joka pannaan valmiiksi lautaselle.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  6. 6

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää