Historia    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 8.10.1969

Komitea esittää Suomenlinnan asukasluvun kaksin- kertaistamista

HS 8.10.1969

Suomenlinnan asukasluku olisi saarten elävöittämiseksi kohotettava lähes kaksinkertaiseksi nykyisestä 1 300 henkilöstä.

Liikenteen hoitaminen olisi otettava kaupungin tehtäväksi. Auto olisi julistettava boikottiin Suomenlinnassa ja saarien sisäinen liikenne tulisi hoitaa esimerkiksi hevosilla tai poneilla.

Muun muassa näitä asioita korostaa vast’ikään työnsä päättänyt Helsingin kaupungin Suomenlinna-komitea mietinnössään. – –

Suomenlinna kuuluu valtion eikä Helsingin kaupungin omistukseen.

Komitea ehdottaa edelleen, että valtio ja kaupunki yhteistoimin ryhtyisivät kehittämään Suomenlinnaa paitsi museoalueena myös monimuotoisena toiminnallisena yksikkönä kuten kulttuurilaitosten ja toimintojen sijoituspaikkana, matkailukohteena, vapaa-ajanviettoalueena sekä ulkoilu- ja urheilualueena. Kesäaikana voitaisiin Suomenlinnassa komitean mielestä järjestää mm. kesäteatteri ja musiikkiesityksiä.

Poliisi hajotti nuorisojoukon

Itä-Berliini, 7. 10. (Reuter)

Parituhatta itäberliiniläistä nuorta otti tiistai-iltana yhteen poliisien kanssa lähellä Berliinin muuria samaan aikaan kun Itä-Saksa vietti 20-vuotisjuhlaansa.

Nuorisojoukko oli kokoontunut lähelle muuria kuullakseen englantilaisen pop-yhtyeen Rolling Stonesien konsertin muurin lähellä olevan kustantaja Axel Springerin toimitalon katolta.

Kun nuorisojoukko odotti konserttia – jota ei pidettykään – parisataa itäsaksalaista poliisia saapui paikalle hajottamaan joukkoa.

Nuoret siirtyivät poliisien ajamana kohti Itä-Berliinin uutta keskusta Alexander Platzia, jossa noin neljännesmiljoona kommunistisen nuorisojärjestön jäsentä valmistautui kolmipäiväisten juhlallisuuksien päättäjäistilaisuuteen.

Alexander Platzilla poliisit hajoittivat joukon ja pidättivät eräiden ilmoitusten mukaan viitisenkymmentä nuorta.

Edellinen vastaavanlainen välikohtaus sattui vuonna 1964, jolloin myös oli käynnissä Itä-Saksan nuorisojärjestön kokous. Silloinkin välikohtauksessa oli mukana nuorisoa, joka oli kokoontunut kuuntelemaan pop-konserttia.

Peer Gynt pornoilee

Kunnon bergeniläiset ovat punastellen ja kauhistellen tutustuneet Ibsenin Peer Gyntin esitysversioon merkkiä 1969 kaupunkinsa Den Nationale Scene -teatterissa. Esitys, jota sanotaan ”aivan uudenlaiseksi, nuoreksi ja ajankohtaiseksi”, sisältää maineen mukaan niin uskallettuja eroottisia kohtauksia, että monia kovia kokeneet teatterikriitikot ovat ristineet silmiään.

Tekstiä ei kuitenkaan ole lainkaan muutettu. Peerin ja paimentyttöjen kohtauksessa tunturilla viimeksimainitut käyttäytyvät ainoastaan kuten ”estottomat nykyaikaiset tytöt, kun he kohtaavat nuoren miehen yksinäisellä karjamajalla”, sanoo esityksen ohjaaja. Kohtauksen koreografia korostaa omasta puolestaan eroottisia piirteitä.

Kottaraissotaa viinin puolesta

Wien, 8.10. (UPI)

Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin yksityisen lentoyhtiön koneet pyyhkivät matalalla Itävallan rajaseutujen yllä ja lähettävät tuhannet linnut pakomatkalle Unkarin puolelle.

Tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin ovat Unkarin ilmavoimien sotilaskoneet asialla. Ne jyrisevät matalalla rajan tuntumassa ja lintuparvet lehahtavat takaisin Itävaltaan.

Tällaista on Itävallan ja Unkarin suuri viinisota, ja viinitarhojen omistajille rajan kummallakin puolella se on kuolemanvakava asia. Niinpä kummatkin käyttävät lentokoneita linnunpelätteinä karkottaakseen mailtaan ja mannullaan miljoonat viinirypäleitä nokkivat kottaraiset.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää