Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 9.10.1969

Uusi seksipommi on romantikko

HS 9.10.1969

Ranskalaiset pitävät Jane Birkiniä ”uutena seksipommina”.

He ovat sovittaneet hänet siinä ominaisuudessa kaikkiin kuuteen elokuvaan, jotka hän on Ranskassa tehnyt. Meillä parhaillaan menevä ”Vaarallinen loma” on yksi niistä.

Kotona Englannissa Jane Birkiniä pidettiin näihin asti ”hyvin kasvatetun englantilaistytön perikuvana”.

Näin siitä huolimatta, että hän aloitti elokuvauransa melko shokeeraavassa pikku tehtävässä: toisena niistä kikattavista tytöistä Antonionin ”Blow-upissa”, jotka päähenkilön kanssa kaarestavat ateljeessa, riisuutuvat itse ja riisuvat miehenkin (David Hemmings).

21-vuotias Jane on kuitenkin saanut eniten kuuluisuutta uuden epäsovinnaisen työnsä takia: hän teki nykyisen poikaystävänsä Serge Gainsbourgin kanssa meilläkin tunnetun levyn ”Je t’aime... moi non plus”.

”Laulu” on lähinnä huohotusta ja muminaa ja sai BBC:ltä pannatuomion ”liikaseksisenä ja moraalittomana”.

Lontoolaisten mielestä pariskunta Jane ja Serge edustavat tämän hetken uutta romantiikkaa. Kulkiessaan käsi kädessä ja katsoessaan toisiaan silmiin rakastuneina ”he saavat jokaisen uskomaan kaikkiin maailman romanttisiin tarinoihin.”

Pankkiemäntä, uusi ammatti

Hämeenlinna, 8. 10. (JM)

Sievällä pankkivirkailijalla, jolla on jo muutaman vuoden kokemus ja hyvää halua palvella mitä erilaisimpia ihmisiä pienistä säästöpossun tuojista paperisotaan työlästyneisiin vanhuksiin, on mahdollisuus uuteen moderniin ammattiin.

Pankkiemännät tekevät tuloaan rahalaitosten monitaitoisiksi yleisön ohjaajiksi.

Pankkiemäntiä on maassa tiettävästi vasta kaksi, toinen heistä Tuula Almi Hämeenlinnan Suomalaisessa Säästöpankissa.

Uusi ammatti kiinnostaa kuitenkin rahalaitosten palvelusta vastaavia ja on ilmeistä, että neiti Almi saa lähivuosina runsaasti uusia virkasisaria.

Suomi 15. tilalla kirjetilastossa

”Joku odottaa kirjettäsi” tunnuksin muistutetaan kirjeenkirjoittamisesta lokakuun 9. päivänä, jolloin vietetään kaikkialla maailmassa kirjeenkirjoituspäivää.

”Kirjepäivänä pyritään kiinnittämään huomio kirjeeseen, joka on säilyttänyt asemansa pysyvimpänä, persoonallisimpana ja tuttavallisimpana yksityisen kanssakäymisen tiedonantomuotona. Puhelin, lennätin, kaukokirjoitin, radio tai televisio eivät ole pystyneet järkyttämään kirjeen asemaa.”

”Suomessa postitetaan nykyään joka päivä yli 800 000 kirjettä, mikä on kaksinkertainen määrä kymmenen vuoden takaiseen lukuun verrattuna”, kerrotaan posti- ja lennätinhallituksesta.

Jälleen yksi yllyttäjä sai tuomion

Virallisen syyttäjän uudesta käänteestä huolimatta jatkuvat yllytysoikeudenkäynnit Helsingin raastuvanoikeuden 15. osastolla.

Vaikka uusia syytteitä ei toistaiseksi nosteta, on vireille ehditty panna kaikkiaan 130 yllytysjuttua, joista 39:ssä on tähän mennessä annettu tuomio.

Keskiviikkona tuomittiin osastopäällikkö Hannu Taanila 60:een kymmenen markan määräiseen päiväsakkoon.

Hänet tuomittiin niin kuin aikaisemmatkin yllyttäjät rikoslain 16. luvun 9. pykälän nojalla julkisesta asevelvollisen houkuttelemisesta jäämään pois vakinaisesta palveluksesta.

Laaja jäätikkö löytyi harjun uumenista

Lahtelaisesta harjusta on löydetty laaja maanalainen jääkerros, joka on pysyvä ja nähtävästi hyvin vanha.

Jääesiintymä on ainutlaatuinen koko maailmassa ja tieteellisesti hyvin merkittävä, sanoo esiintymään ensimmäisenä tutustunut fil. tri Marjatta Okko geologisesta tutkimuslaitoksesta.

Suomesta on vain kerran aikaisemmin löydetty tällainen esiintymä, ja sen löytäjä, professori Iivari Leiviskä väitti sen olleen peräisin jääkaudelta asti.

Näiden kahden jääesiintymän ikä saattaa siis olla jopa 10.000 vuotta.

Arvolehdistö sätti Nixonia

Lontoo, 8.10. (AP)

Arvovaltainen englantilainen sanomalehti The Times julkaisi tiistaina erittäin arvostelevan artikkelin Richard Nixonista Yhdysvaltain presidenttinä.

”Pyrkimättä lainkaan liioittelemaan voin vain todeta presidentti Nixoniin kohdistuneen luottamuksen romahtamisen levinneen varsin laajalle. Tuntuu siltä kuin monet amerikkalaiset olisivat yhtaikaa päättäneet, että hän on juuri niin huono presidentti kuin hänen on aina pelätty olevankin”, kirjoitti Timesin arvostettu Washingtonin kirjeenvaihtaja Louis Heren.

Lehdessä keskeisellä paikalla julkaistussa artikkelissa Heren tarkastelee Nixonin presidenttikauden yhdeksää ensimmäistä kuukautta erittäin kriittisesti ja sanoo Nixonin tuntuvan suhtautuvan tehtäväänsä pikemminkin palkkiona monivuotisesta poliittisesta toiminnasta kuin tilaisuutena johtaa maata.

Baretit salailivat murhaa

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen vihreiden barettien upseerit päättivät surmata kaksoisagentiksi epäilemänsä Thai Khac Chuyenin saatuaan keskustiedustelupalvelu CIA:lta epävirallisen suosituksen miehen ”eliminoimiseksi”.

Vihreät baretit yrittivät peittää tekoaan keksimällä valheellisen tarinan, joka syötettiin mm. amerikkalaisten joukkojen komentajalle kenraali Creighton Abramsille, ilmenee New York Timesin saamista tiedoista, jotka asiaa lähellä seuranneet lähteet ovat antaneet sen jälkeen, kun viranomaiset päättivät luopua kaikista syytteistä ja haudata jutun virallisesti.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää