Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 9.10.1969

Uusi seksipommi on romantikko

HS 9.10.1969

Ranskalaiset pitävät Jane Birkiniä ”uutena seksipommina”.

He ovat sovittaneet hänet siinä ominaisuudessa kaikkiin kuuteen elokuvaan, jotka hän on Ranskassa tehnyt. Meillä parhaillaan menevä ”Vaarallinen loma” on yksi niistä.

Kotona Englannissa Jane Birkiniä pidettiin näihin asti ”hyvin kasvatetun englantilaistytön perikuvana”.

Näin siitä huolimatta, että hän aloitti elokuvauransa melko shokeeraavassa pikku tehtävässä: toisena niistä kikattavista tytöistä Antonionin ”Blow-upissa”, jotka päähenkilön kanssa kaarestavat ateljeessa, riisuutuvat itse ja riisuvat miehenkin (David Hemmings).

21-vuotias Jane on kuitenkin saanut eniten kuuluisuutta uuden epäsovinnaisen työnsä takia: hän teki nykyisen poikaystävänsä Serge Gainsbourgin kanssa meilläkin tunnetun levyn ”Je t’aime... moi non plus”.

”Laulu” on lähinnä huohotusta ja muminaa ja sai BBC:ltä pannatuomion ”liikaseksisenä ja moraalittomana”.

Lontoolaisten mielestä pariskunta Jane ja Serge edustavat tämän hetken uutta romantiikkaa. Kulkiessaan käsi kädessä ja katsoessaan toisiaan silmiin rakastuneina ”he saavat jokaisen uskomaan kaikkiin maailman romanttisiin tarinoihin.”

Pankkiemäntä, uusi ammatti

Hämeenlinna, 8. 10. (JM)

Sievällä pankkivirkailijalla, jolla on jo muutaman vuoden kokemus ja hyvää halua palvella mitä erilaisimpia ihmisiä pienistä säästöpossun tuojista paperisotaan työlästyneisiin vanhuksiin, on mahdollisuus uuteen moderniin ammattiin.

Pankkiemännät tekevät tuloaan rahalaitosten monitaitoisiksi yleisön ohjaajiksi.

Pankkiemäntiä on maassa tiettävästi vasta kaksi, toinen heistä Tuula Almi Hämeenlinnan Suomalaisessa Säästöpankissa.

Uusi ammatti kiinnostaa kuitenkin rahalaitosten palvelusta vastaavia ja on ilmeistä, että neiti Almi saa lähivuosina runsaasti uusia virkasisaria.

Suomi 15. tilalla kirjetilastossa

”Joku odottaa kirjettäsi” tunnuksin muistutetaan kirjeenkirjoittamisesta lokakuun 9. päivänä, jolloin vietetään kaikkialla maailmassa kirjeenkirjoituspäivää.

”Kirjepäivänä pyritään kiinnittämään huomio kirjeeseen, joka on säilyttänyt asemansa pysyvimpänä, persoonallisimpana ja tuttavallisimpana yksityisen kanssakäymisen tiedonantomuotona. Puhelin, lennätin, kaukokirjoitin, radio tai televisio eivät ole pystyneet järkyttämään kirjeen asemaa.”

”Suomessa postitetaan nykyään joka päivä yli 800 000 kirjettä, mikä on kaksinkertainen määrä kymmenen vuoden takaiseen lukuun verrattuna”, kerrotaan posti- ja lennätinhallituksesta.

Jälleen yksi yllyttäjä sai tuomion

Virallisen syyttäjän uudesta käänteestä huolimatta jatkuvat yllytysoikeudenkäynnit Helsingin raastuvanoikeuden 15. osastolla.

Vaikka uusia syytteitä ei toistaiseksi nosteta, on vireille ehditty panna kaikkiaan 130 yllytysjuttua, joista 39:ssä on tähän mennessä annettu tuomio.

Keskiviikkona tuomittiin osastopäällikkö Hannu Taanila 60:een kymmenen markan määräiseen päiväsakkoon.

Hänet tuomittiin niin kuin aikaisemmatkin yllyttäjät rikoslain 16. luvun 9. pykälän nojalla julkisesta asevelvollisen houkuttelemisesta jäämään pois vakinaisesta palveluksesta.

Laaja jäätikkö löytyi harjun uumenista

Lahtelaisesta harjusta on löydetty laaja maanalainen jääkerros, joka on pysyvä ja nähtävästi hyvin vanha.

Jääesiintymä on ainutlaatuinen koko maailmassa ja tieteellisesti hyvin merkittävä, sanoo esiintymään ensimmäisenä tutustunut fil. tri Marjatta Okko geologisesta tutkimuslaitoksesta.

Suomesta on vain kerran aikaisemmin löydetty tällainen esiintymä, ja sen löytäjä, professori Iivari Leiviskä väitti sen olleen peräisin jääkaudelta asti.

Näiden kahden jääesiintymän ikä saattaa siis olla jopa 10.000 vuotta.

Arvolehdistö sätti Nixonia

Lontoo, 8.10. (AP)

Arvovaltainen englantilainen sanomalehti The Times julkaisi tiistaina erittäin arvostelevan artikkelin Richard Nixonista Yhdysvaltain presidenttinä.

”Pyrkimättä lainkaan liioittelemaan voin vain todeta presidentti Nixoniin kohdistuneen luottamuksen romahtamisen levinneen varsin laajalle. Tuntuu siltä kuin monet amerikkalaiset olisivat yhtaikaa päättäneet, että hän on juuri niin huono presidentti kuin hänen on aina pelätty olevankin”, kirjoitti Timesin arvostettu Washingtonin kirjeenvaihtaja Louis Heren.

Lehdessä keskeisellä paikalla julkaistussa artikkelissa Heren tarkastelee Nixonin presidenttikauden yhdeksää ensimmäistä kuukautta erittäin kriittisesti ja sanoo Nixonin tuntuvan suhtautuvan tehtäväänsä pikemminkin palkkiona monivuotisesta poliittisesta toiminnasta kuin tilaisuutena johtaa maata.

Baretit salailivat murhaa

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen vihreiden barettien upseerit päättivät surmata kaksoisagentiksi epäilemänsä Thai Khac Chuyenin saatuaan keskustiedustelupalvelu CIA:lta epävirallisen suosituksen miehen ”eliminoimiseksi”.

Vihreät baretit yrittivät peittää tekoaan keksimällä valheellisen tarinan, joka syötettiin mm. amerikkalaisten joukkojen komentajalle kenraali Creighton Abramsille, ilmenee New York Timesin saamista tiedoista, jotka asiaa lähellä seuranneet lähteet ovat antaneet sen jälkeen, kun viranomaiset päättivät luopua kaikista syytteistä ja haudata jutun virallisesti.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Haluaisinpa listan moraalisista ongelmista, joista Slushissa ei haluta puhua

  5. 5

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  6. 6

   Tutkimusryhmä löysi Seilin saarelta loispistiäisen, joka tappaa punkin ennen kuin se ehtii lisääntyä

  7. 7

   Kommentti: Trump muutti parissa vuodessa republikaanit totuutta kaihtavaksi puolueeksi

  8. 8

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  9. 9

   Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö, vaikuttaa myös hätäpuheluiden soittamiseen koko maassa

  10. 10

   Jan Vapaavuori suhtautuu epäillen tilastoihin Helsingin keskustassa tyhjillään viruvista arvoasunnoista – ”En jaksaisi olla huolissani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  7. 7

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  8. 8

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää