Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 10.10.1969

Peppi Pitkätossu pääsee postimerkkiin

HS 10.10.1969

Peppi Pitkätossu on nyt niin suosittu hahmo Ruotsissa, että kuninkaallinen postilaitos julkaisee Pepistä erikoispostimerkin marraskuussa.

Merkissä on kuva, jossa Peppi nostaa ilmaan pilkullista hevostaan. Postimerkkiin pääsee myös apina, Herra Nilsson.

Inger Nilsson, joka esittää Peppiä tv-sarjassa, ei toistaiseksi tiedä postimerkistä mitään. Hän on parhaillaan filmaamassa Jugoslaviassa.

Inger on saanut filmauksen takia vapaata koulusta. Äiti, Karin Nilsson, kertoi ettei Peppi kuitenkaan jää opinnoissaan jälkeen. Hänellä on yksityisopettaja mukanaan Jugoslaviassa.

Äiti kertoi, ettei Inger yksityiselämässään erityisesti pidä apinoista, ei Herra Nilssonistakaan. Hän haluaisi mieluummin koiran.

Amerikkalaiset peruuttivat suurtilauksen

Falun, 9.10. (TT)

Ruotsalainen Stora Kopparbergs Bergslags Ab on menettänyt 175 miljoonan kruunun arvoisen tilauksen Yhdysvaltoihin Ruotsin Pohjois-Vietnamille myöntämän avun vuoksi.

Sopimus tilauksesta oli selvä, se oli jo kirjoitettu, ainoastaan allekirjoitus puuttui. Amerikkalaisen ostajan tilauksen arvo oli 25 miljoonaa kruunua vuosittain seitsemän vuoden ajan eli yhteensä 175 miljoonaa kruunua. Stora Kopparbergs oli saanut sen kilpailtuaan ankarasti muiden maiden yhtiöiden kanssa.

Johtaja Erik Sundblad kertoi Dala-Demokraten-Iehdelle, että tieto sopimuksen hylkäämisestä tuli joitakin päiviä sen jälkeen kun ulkoministeri Torsten Nilsson oli sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa ilmoittanut, että Ruotsi avustaa Pohjois-Vietnamia 200 miljoonalla kruunulla.

Yhdysvalloista tulleessa puhelinkeskustelussa ilmoitettiin, että koska Ruotsi avustaa maata, jonka kanssa Yhdysvallat on sodassa, ei ole mitään syytä toteuttaa sopimusta.

”Jos palaatte NL:oon Siperiassa on kylmä”

Tukholma, 9.10. (Reuter)

Kaksi pohjoismaalaista opiskelijaa, jotka pidätettiin maanantaina Moskovassa heidän jaettuaan lentolehtisiä, palasi kotiin torstaina.

Vapauttamisen syyksi neuvostoviranomaiset selittivät pidätettyjen nuoruuden ja neuvostolakien hyvyyden, mutta ”jos te palaatte, tuokaa lämpimiä vaatteita mukananne, koska Siperiassa on kylmä” viranomaiset varoittivat.

Smog-nimisen järjestön, jonka lehtisiä pidätetyt olivat jakaneet moskovalaisessa GUM-tavaratalossa 1000 kappaletta ruuhka-aikana, ruotsalainen edustaja Lise-Lott Johansson sanoi järjestön olevan iloinen asian saamasta julkisuudesta.

”Se osoittaa, että kannattaa tehdä tällaisia mielenosoituksia. Todennäköisesti teemme niitä useampia. Meillä on useita jäseniä, jotka ovat halukkaita olemaan mukana”, hän jatko.

Lentolehtisissä vaadittiin entisen kenraalin Pjotr Grigorenkon vapauttamista tai avointa oikeudenkäyntiä hänelle. Grigorenko on arvostellut neuvostoyhteiskunnan epäkohtia.

Draken-hävittäjät loppuunlennettyjen Gnatien tilalle?

Uuden torjuntahävittäjän hankkiminen Suomen ilmavoimille on tulossa ajankohtaiseksi. Keskusteluissa on ruotsalaista Draken-hävittäjää.

Nykyinen kalusto alkaa monin osin olla täysinpalvellut. Viimeksi on tullut tieto, joka kertoo Gnat-hävittäjien olevan käytännöllisesti katsoen loppuun lennettyjä. Torjuntahävittäjinä ne ovat vanhentuneet jo kauan sitten.

Suomessa käytössä olevien Gnat-hävittäjien valmistaminen on lopetettu ja samalla on päättynyt myös varaosien sarjavalmistus. Englantilainen pieni valmistajayhtiö sulautui suurempaan yhtiöön, joka luopui tyypistä.

Peruukista itseluottamusta

Vain neljäsosa niistä miehistä, jotka käyttävät peruukkia uskoo, ettei sitä koskaan huomata.

Lähes puolet – 46 % – uskoo, että irtohiukset ”paljastuvat” vain harvoin. Noin 18 % on sitä mieltä, että salaisuus silloin tällöin tulee julki. 10,5 % arvelee, että peruukki huomataan usein.

Miehiä on haastatellut englantilainen kuluttajain lehti ”Which”. Lehti teki kysymyksiä 198 miehelle ja lähetti 12 vapaaehtoista peruukkiliikkeisiin tekemään kauppoja. – –

Kolme neljännestä irtohiuksien käyttäjistä piti tärkeimpänä, että he hiusten ansiosta näyttävät nuoremmilta tai ainakin ikäisiltään.

Puolet haastatelluista oli sitä mieltä, että tukka antoi heille itseluottamusta. Eräitten mielestä peruukki mukavasti lämmittää kaljua ja on suojaavakin.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Antti Rinne sai Valioliiga-seura Norwichilta mieluisan lahjan: ”Aamuni alkoi mukavalla yllätyksellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  9. 9

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää