Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 17.10.1969

Yleisömenestys seurasi presidenttejä Tampereella

Imatra, 16.10.1969 (HS)

Kolmannen päivän vierailutöihin presidentit Nikolai Podgornyi ja Urho Kekkonen lähtivät autoillen Helsingistä Tampereelle, jossa tavanmukaiset tervetuliaisseremoniat käynnistyivät.

Kaupunginjohtaja Pekka Paavola tervehti. Musiikkiluutnantti Matti Miikkulainen johti pontevasti soittokuntaa ja varuskunnan kunniakomppania seisoi asennossa.

Presidenttikiertueella oli ehkä Tampereella parempi yleisömenestys kuin Helsingissä.

Keskustorille oli lounastunnilla kerääntynyt useita tuhansia kaupunkilaisia, jotka juhlamenojen jälkeen osoittivat raikuvasti suosiotaan.

Soitellaan taas

Kansan sivistystasoa voi mitata monella mittarilla.

Oikeimpia lienevät kuitenkin niin sanotut modernit laitteet, joiden käyttötapa selvästi ilmoittaa, milloin on laskeuduttu uuninpankolta sivistyksen pariin. Näitä moderneja laitteita ovat esimerkiksi matkaradio, auto ja puhelin.

Ensimmäisen käyttäjiä ei voida tarpeeksi usein muistuttaa äänenkäytön voimakkuudesta. Keskimmäiset eli auton käyttäjät ovat tosikkomaisia, hitaastireagoivia ja itsekkäitä. Entä sitten puhelin? Sitä osaa vain harva käyttää.

Puhelimen käytön opastusta yrittelevät jutut ovat vuosien mittaan valuneet yhtä hukkaan kuin vesitippa Saharaan. Meillä ei osata vieläkään käyttää puhelinta ja sillä siisti.

Hiili ja vesi puuttuu kuusta

Kuukivet eivät muistuta mitään tunnettua kiveä. Niissä ei ole samoja piirteitä kuin tähän saakka tutkituissa 2000 meteorinäytteessä.

Tutkimustulokset tukevat teoriaa, jonka mukaan kuu on muodostunut monesta osasta, joilla on oma koostumuksensa, sanoi tri Birger Wiik esitelmässään kemian päivillä torstaina.

Teoriaa tukee tri Wiikin mielestä se, että avaruuslennoilla on havaittu kuun vetovoimakentässä voimakkaita vaihteluita.

Tutkimuksissa on ilmennyt, että kuukivistä puuttuu kokonaan nikkeli. Myöskään hiiltä tai vettä ei ole tavattu. Sen sijaan titaania on tutkituissa näytteissä runsaasti.

Kuukivet ovat ilmeisesti kiteytyneet suoraan kaasusta käymättä välillä läpi sulaa olomuotoa, kertoi Wiik. Kiteet ovat erittäin kauniita, ja niiden tarkastelu on suorastaan esteettinen elämys.

Wiik suorittaa kuukiville yhteensä yhdeksän analyysiä, joista kuusi on tähän mennessä tekeillä.

Radiosta kuultua

Puhuvan robotin aikaansaannoksia esittelivät professori Kalevi Wiik ja Simo Pasanen, ja ilman muuta on sanottava, että keinotekoisesti – sähkön avulla – synnytetty puhe muistutti erehdyttävästi ihmisen puhetta.

Kyseessä on tieteellistä tutkimusta varten rakennettu laite tai kone – ja sen toimintaperiaatteen selostamisessa tarvittiin siksi vaikeatajuista teknillistieteellistä sanastoa, että maallikkona lannistuin.

Mutta tulos eli siis koneesta tuleva synteettinen puhe oli jokaisen kuultavissa, ja radiosta tullessaan tuo ääni ei oikeastaan tuntunut niin ihmeelliseltä – radiohan on jo sellaisenaan hiukan robottimainen.

Tieteellisen hyödyn ohella tällä ”puhesyntetisaattorilla” saattaa olla tulevaisuudessa myös aivan käytännöllinen merkitys: sen avulla voitaisiin synnyttää ”näkyvää puhetta”, jolloin esimerkiksi kahden kuuromykän henkilön puhelinkeskustelu kävisi mahdolliseksi.

Ja toisena käytännön sovellutuksena professori Wiik mainitsi puhuvan käännöskoneen – sehän vastaisi tulkkia.

Suomen uudelle elokuvasäätiölle 4 % lipputuloista

Suomeen on perustettu elokuvasäätiö, johon opetusministeriö nimittää puheenjohtajan. Sen varat saadaan siten, että elokuvateatterit maksavat säätiölle pääsylippujen tuotosta neljä prosenttia.

Kerätyt varat jaetaan hakemuksesta takaisin kotimaiselle elokuvalle. Jäljelle jääneet käyttövarat tasataan vuosittain eri tarkoituksiin elokuvatoiminnan edistämiseksi.

Suomen elokuvasäätiön perustamissopimuksen allekirjoittivat keskiviikkona opetusministeriön, Suomen elokuvateatterinomistajain liiton, Suomen elokuvatoimistojen liiton ja Suomen filmivalmistajien liiton edustajat.

Tikkurilan uudessa ostoskeskuksessa kaksi ravintolaa

Tikkurilan ensimmäinen ostoskeskus on valmistunut ja sen yhteydessä aloitti toimintansa A-oikeuksin varustettu ravintola sekä talon alakerroksessa oleva olut- ja viiniravintola.

Tikkurilan uudessa ostoskeskuksessa toimii parikymmentä liikettä, joukossa mm. Alkon myymälä, joka on ensimmäinen Helsingin maalaiskunnan alueella.

Kunnan sosiaalilautakunta on muuttanut myös tähän ostos- ja palvelukeskukseen, jossa lautakunta on saanut noin 700 neliömetrin toimistotilat.

Vähittäismyymälöiden lisäksi ostoskeskuksessa on mm. autokoulu ja vakuutustoimisto.

Astronautit paavin luona

Rooma, 16. 10. (AP)

Paavi Paavali VI onnitteli torstaina amerikkalaisia Apollo 11:n astronautteja, siunasi heidät ja sanoi toivovansa, että heidän historiallinen matkansa kuuhun antaisi ihmiselle tilaisuuden vastaisuudessa nähdä entistä enemmän Jumalan luontoa.

Paavi otti astronautit Neil Armstrongin, Edwin Aldrinin ja Michael Collinsin puolen tunnin yksityisvastaanotolle. Paavi ylisti miesten rohkeutta ja sanoi, että heidän ansiostaan ihminen tietää entistä enemmän maailmankaikkeudesta.

Astronautit ovat parhaillaan 22 maahan suuntautuvalla hyvän tahdonmatkalla.

Avaruuskokkia tarvitaan

Moskova, 16. 10. (Reuter)

Avaruuskokin toimi saattaa olla avainasemassa tulevilla lennoilla, arvelee neuvostoliittolainen tiedemies Aleksei Petrovsky.

Uutistoimisto Tassin mukaan akateemikko Petrovsky, joka johtaa ravinnontutkimuslaitosta, toteaa, että nykyisin käytössä olevan ennakolta valmistetun ruoan tilalle on saatava kosmonauteille oma keittiö.

Niinpä akateemikko ennustaa valoisaa tulevaisuutta uudelle ammatille – avaruuskokin ammatille.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko, kun Noriko olikin Outi

  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   Star Warsin yli 40 vuotta kestänyt saaga päättyy tällä viikolla – Tätä on odotettavissa

  4. 4

   Al-Holin leirillä useita kertoja vieraillut ruotsalaiskirurgi pelastaisi lapset ja veisi äidit oikeuden eteen

  5. 5

   Nyt Ruotsista tuodaan muitakin kuin isoja diesel-autoja: Lempääläläismies haki vähän ajetun Teslan ja moni muu lataushybridin

  6. 6

   Opettaja kyllästyi, kun oppilaat harhautuivat tunnilla someen ja teki testin: Auttaako käsinkirjoittaminen oppimaan?

  7. 7

   Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

  8. 8

   Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

  9. 9

   Erbil on väylä al-Holin leiriltä Suomeen – HS selvitti Kurdistanin pääkaupungissa, miten suomalaiset evakuoitaisiin

  10. 10

   Suomi tarvitsee jopa kymmeniätuhansia insinöörejä, ja täältä heitä löytyisi – Mumbaissa toimii yritys, joka valmentaa intialaisia Suomen työmarkkinoille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  11. Näytä lisää