Historia    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 5.11.1969

Miehet hylkeenpyyntiin heti meren jäätyessä

HS 5.11.1969

Syksyllä, siinä vaiheessa kun meri jäätyy, lähtevät hylkeenpyytäjät verkkoineen merelle.

Simon ja Kuivaniemen rannikkokylissä asuu vielä verkolla hylkeitä pyytäviä, ammattikunta on jatkuvasti vähentymässä.

Simolainen Lauri Lammassaari sanoo, ettei mereltä voi pysyä poissa pyyntikauden alkaessa. Joka syksy on lähdettävä erikoisvahvistetulla veneellään liikkeelle.

Kalastajat odottelevat huonoa säätä, sadetta ja räntää. Silloin tulevat hylkeet rannikolle. Jos hylkeet loikoilevat jäänreunalla, on parasta asettaa verkot avomerelle, mahdollisimman lähelle hylkeitä. Tämän jälkeen pelästytetään hylkeet laukauksella, jolloin monet hypätessään veteen joutuvat verkkoihin.

Hylkeen alaleuasta maksetaan neljänkymmenen markan tapporaha. Kalastajat eivät pidä hylkeestä, sillä se syö kalat verkosta.

Harmaahyljettä, eli hallia monisatakiloista pitkää eläintä ei Perämerellä ole kymmeneen vuoteen havaittu. Pyytäjät pelkäävät, että meren saastuminen tuhoaa hyljekannan kokonaan.

USA vetäytyy Vietnamista salaisen aikataulun mukaan

Washington (New York Times)

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon pyysi myöhään maanantai-iltana kaikkien amerikkalaisten tukea ponnisteluilleen löytää rauha Vietnamiin ja paljasti suunnitelman, kuten hän sanoi, kaikkien amerikkalaisten maavoimien palauttamisesta kotiin tietyn toistaiseksi salaisen aikataulun mukaisesti.

Nixon puhui nyt ensimmäistä kertaa suunnitelmasta vetää kaikki maavoimat kotiin – vaikkakaan hän ei asettanut mitään aikarajaa – ja ensimmäistä kertaa hän viittasi nyt yksityiseen aikatauluun, vaikkakaan hän ei sitonut itseään mihinkään.

Presidentti teki kuitenkin selväksi, että hänen peruspolitiikkansa pysyisi muuttumattomana.

Voihin lisätty öljyä Ruotsissa

Uutuus voi- ja margariinirintamalla on Ruotsissa tuote, jossa on neljä viidesosaa voita ja yksi viidesosa soijaöljyä.

Uutta voita kutsutaan margariiniksi ja se on nimeltään Bregott. Margariinia myydään aluksi koemielessä vain muutamilla paikkakunnilla.

Öljyn lisääminen voihin aiheuttaa sen, että tuote on pehmeää ja helposti levitettävää jääkaapistakin otettaessa. Se on lähinnä tarkoitettu pöytämargariiniksi.

Hinnaltaan Bregott on kalliimpaa kuin tavallinen margariini, mutta halvempaa kuin voi vastaavassa pakkauksessa.

Uudella tuotteella meijeriteollisuus yrittää lisätä voirasvan myyntiä, joka on tasaisesti laskenut viime vuosina Ruotsissa.

Suomessa ei vastaavaa tuotetta ole tiettävästi suunnitteilla. Voiasetuksen mukaan voissa saa olla vain maidosta saatuja rasvoja ja margariinilain mukaan margariinissa saa olla vain 5 prosenttia maidon rasvoja.

Radio ja televisio

Yhdysvalloissa on jälleen laskettu televisiosarjafilmien suosituimmuutta ja yhtiö CBS eli Columbia Broadcasting System on vienyt kahdeksan paikkaa kymmenestä kärkilistalla.

Suosituin sarjaohjelma on CBS:n Gunsmoke, seuraavina NBC:n eli National Broadcasting Corporationin Bonanza, CBS:n Tenavat, CBS:n uudempi Lucy-show, CBS:n Perhe juttu, CBS:n Mayberry F. F. D., NBC:n Laugh-in, CBS:n Red Skelton-show, CBS:n Kolme poikaani ja CBS:n Doris Day-show.

Englannin liigaa laidasta laitaan

Manchester Unitedin jalkapallojoukkueen laitahyökkääjä George Best on luvannut olla 30-vuotiaana miljonääri, puntamiljonääri. Se on aika paljon luvattu, sillä l punta on 10 Suomen markkaa.

George Best saa Manchester Unitedilta palkkaa 200 puntaa viikossa, mikä tekee runsaat 10.000 puntaa vuodessa. Mutta se ei ole vielä puoltakaan hänen tuloistaan.

Useiden hyvin menestyvien vaatetusalan liikkeiden omistaminen, mannekiinina toimiminen, kirjoittaminen miljoonapainoksisiin lehtiin, kuva purukumipaketissa ym. liiketoimet nostavat Bestin vuositulot vähintään 25.000 puntaan. – –

Englannin liigan III divisioonassa pelaavan Barrow’n välihyökkääjä Jim Mulvaney ansaitsee ammatistaan 1.500 puntaa vuodessa. Hänen viikkotilinsä ei ole täyttä 30 puntaa. Ansiot ovat siis aika paljon pienemmät kuin Bestillä, mutta perhe on suurempi, sillä Mulvaneyllä on neljä lasta.

Hän sai äsken kuuden viikon pelikiellon, jonka aikana palkka ei juokse lainkaan. Jim Mulvaneyn piti pyytää sosiaalivirastolta huoltoapua.

Kun George Best oli viime kesänä lomalla Espanjassa hän teki 60 puntaa maksaneen matkan Manchesteriin. Piti käydä parturissa.

Voidaan sanoa, että Jim Mulvaney saa jalkapalloilusta leivän ja voin sen päälle, mutta ei juuri muuta. George Best taas voisi vaikkapa syödä kaviaaria kaiken päivää.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  6. 6

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  7. 7

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  8. 8

   Ilmastokeskustelun ääripäät ärsyttävät pääministeri Antti Rinnettä: ”On vastuutonta sanoa, ettei pienen kansan tarvitse tehdä mitään”

  9. 9

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  10. 10

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää