Historia    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 9.11.1969

Helsingin keskustaan kuuluu muutakin kuin Töölönlahti

HS 9.11.1969

Helsingin keskusta autioituu ja kaupallistuu, laajenee sattumanvaraisesti ja joutuu luovuttamaan yhä enemmän tilaa autoille samalla kun sen suunnittelua mietitään hartaasti vuodesta vuoteen ja vuosikymmenestä vuosikymmeneen.

– –

Helsingin keskustan kehittämiseen kohdistuvat odotukset ovat eri etupiireillä erilaiset ja ristiriitaiset:

Elinkeinoelämä odottaa hyviä liikenteellisiä palveluksia, hyvää tavoitettavuutta henkilöautolla, pysäköintitiloja, tehokkaita huoltomahdollisuuksia, tilavia tontteja, kohtuullista vuokratasoa ym. pääasiassa toiminnan tehokkuutta edistäviä ja sitä kautta yritysten tuottavuutta lisääviä tekijöitä.

Kiinteistönomistaja haluaa kiinteistön tuoton ja maanarvon nousun turvaamista sekä rakennusoikeuden nostamista, autokauppias taas henkilöauton käyttömahdollisuuksien lisäämistä... aina sen mukaan miten kukin uskoo omaa hyvinvoin­tiaan lisäävänsä.

Mutta vähemmän tiedetään siitä, mitä päivittäin työpaikalleen tuleva odottaa keskustalta tai siellä ostoksilla käyvä tai asioitseva.

Mitä odottaa nuoriso, joka iltaisin hakeutuu Vanhan kulmalle ja Rautatieasemalle? Mitä odottavat vanhukset? Mitä lapset?

Kunnioita isääsi ja äitiäsi jos he ovat sen arvoisia

Kyllä kai vanhemmilla on oikeus vaatia lapselta vähän kunnioitusta, kun he itse kerran ovat saattaneet lapsen maailmaan ja kun Raamattukin sanoo, että kunnioita isääsi ja äitiäsi?

Kysyimme asiaa eri-ikäisiltä ihmisiltä, 15 mieheltä ja 14 naiselta. Vain puolet vastaajista oli sitä mieltä, että lapsen aina pitää kunnioittaa vanhempiaan. Muiden mielestä vanhemmille kuuluu sen verran kunnioitusta kuin he eri tavoin ansaitsevat.

Sen sijaan useimmat haastatellut olivat sitä mieltä, että vanhempien tulee aina kun­nioittaa lastaan – olipa tämä millainen hulttio tahansa. Itsehän ovat lapsesta sellaisen muokanneet...

Aluksi tuntui siltä, että koko ”kunnioittaa”-sana on jo kulunut suomen kielestä.

Pari nuorta vastaajaa ei lainkaan ymmärtänyt kysymystä: ”Kauheata, mä en ymmärrä tota ’kunnioittamis’-sanaa. Mun on hirveän vaikeaa... Kyllä mä isääni ja äitiäni tavallaan kunnioitan, mutta mitä kun­nioittamisella tarkoitetaan?”

Lain valvojat täysin laittomissa työtiloissa

Lain valvojat työskentelevät Herttoniemen poliisiasemalla tiloissa, jotka eivät sovi minkään lain tai pykälän puitteisiin. Herttoniemen poliisiasemalla levittävät rotat myrkytyksen ja tartunnan vaaraa sekä pyrkivät syömään työntekijöiden eväät. Lattian heikon lämpöeristyksen johdosta on toimiston työskentelytiloissa talvella miinusasteita.

Rakennuksen paloturvallisuus ei täytä mitään vaatimuksia. Asian tekee vakavaksi ulkoa lukittavat pidätyssellit.

Herttoniemen poliisiaseman rakennus on yli 100 vuotta vanha puutalo, jota on käytetty nykyiseen tarkoitukseen jo maalaiskunnan ajoilta. Tällöin rakennuksessa työskenteli 2–3 henkilöä.

Kaupungin kasvaessa joutuu asema nyt palvelemaan yli 100.000 ihmistä ja henkilökunnan luku on jo 54.

Poliisiasemalla on yksi WC, josta jätteet menevät pihalla olevaan umpikaivoon. Talvella WC jäätyy, jolloin koko henkilökunnan on käytävä ulkorakennuksessa olevassa ”puu-C:ssä”.

Saara-tamma on kunnantyöntekijä

Turun kaupungin viimeinen karvapeitteinen kunnantyöntekijä on täysmusta, raskasrakenteinen tamma Saara.

Saaralla on oma tilinsä Turun kaupungin katurakennusosaston kunnossapito-osastolla. Sen tuntipalkka on 2:60 ja se maksaa tuloistaan veroa.

Kaurat ja muu hevosen ylläpito on vähennyskelpoista, mutta lopusta sen isäntä, ajuri Olavi Sjöblom, maksaa veron.

– –

Suuri koko ja musta karvapeite tekevät Saaran hurjannäköiseksi. Saara ei kuitenkaan ole kiukkuinen. Sen korvat liikkuvat uteliaisuudesta ja kovana makupalojen kerjääjänä se seuraa tarkasti ihmisten liikkeitä. Saara pitää jopa oluesta, jota sen isäntä joskus raaskii kaataa puoli pullollista hevosen suuhun.

Olavi Sjöblom on viimeinen kaupungin palveluksessa oleva ajuri.

Jättiläiskoneiden aikakausi alkaa jo muutaman kuukauden kuluttua

Ihminen on keksinyt mitä ihmeellisimpiä laitteita siirtyäkseen paikasta toiseen, mutta kaikista näyttävin on epäilemättä jättimäinen Boeing 747 matkustajakone.

Sen koko hätkähdyttää. Kone täyttäisi kolmeneljäsosaa Helsingin Olympiastadionin kentästä ja sen perä kohoaisi kuusikerroksisen talon tasolle.

Sen kuljetuskyky hätkähdyttää. Koneen uumeniin mahtuu 362 henkeä, kun käytetään sekä ensimmäisen että turistiluokan paikkoja, mutta peräti 490 henkeä, kun matkustajat ovat valmiit myönnytyksiin mukavuuksista halvemman lentolipun hyväksi.

Sen ominaisuudet hätkähdyttävät. Neljä suunnatonta moottoria kannattaa 365 tonnista konetta (matkustajineen, tavaroineen ja polttoaineineen) tuhannen kilometrin keskimääräisellä nopeudella lähes 11.000 kilometriä eli reilusti edestakaisen matkan Helsinki – New York – Helsinki.

Siilasvuosta YK-kenraali

Jerusalem (Veikko I. Pajunen)

Suomalainen eversti Ensio Siilasvuo, 47, on johtava ehdokas Yhdistyneiden Kansakuntien aselepovalvontajärjestön UNTSO:n komentajaksi, kerrottiin Helsingin Sanomille Jerusalemissa asiantuntevista lähteistä lauantaina.

Tämä virka vapautuu, kun nykyinen komentaja, 62-vuotias norjalainen kenraaliluutnantti Odd Bull siirtyy eläkkeelle ensi toukokuussa. Hän on hoitanut tätä kärsivällistä diplomatiaa vaativaa tehtävää vuodesta 1963 lähtien.

Patsas Leninille ja miksei muillekin

Sylvi Kyllikki Kilpi on esittänyt (miksi?) Helsinkiin pystytettäväksi Leninin patsaan.

Jos Helsinkiin pystytetään vain Leninin patsas, niin ulkomailla vahvistuu edelleen käsitys, että Ulan Bator on pääkaupunkimme ja tri Barnard pääministerimme.

Puolueettomassa maassa kun eletään, niin pystytetään patsas myös Jesse Jamesille, Taika-Jimille ja agentti 86:lle. Silloin uskotaan myös lännessä puolueettomuuteemme, eikä sitä tarvitse joka päivä herrojemme huonon omantunnon takia vakuuttaa.
Nuori työläinen

Lauluennätys Lontoossa

Yökerholaulaja Bob Anthony teki Lontoossa maratonlaulun ennätyksen: 301 laulua, kuudella kielellä, 24 tuntia yhteensä.

Maratonkilpailujen säännöt Englannissa sallivat viiden minuutin levon tunnin väliajoin. Mutta Bob tyytyi vain levähtämään pari minuuttia joka kolmas tunti ja popsimaan muroja ja hunajaa.

Sievät tytöt hieroskelivat häntä tauoilla, ajelivat parran ja – vaihtoivat paidan.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  2. 2

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  4. 4

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  5. 5

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  6. 6

   Tanja Valanne upottaa jättimäisiin pizzoihinsa kilon juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  7. 7

   Suomen kieleen on tullut vaikutteita yllättävästä suunnasta – moni sana on jäänne kohtaamisista indoiranilaisten kanssa

  8. 8

   Mikromuutos on avain pysyvään elämänmuutokseen, sanoo aivotutkija – Seitsemän kohdan ohjelma auttaa pääsemään eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  9. 9

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  10. 10

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  8. 8

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  9. 9

   Pasilan tornisuunnitelmat paisuvat entisestään: tornit nousemassa jopa 200 metriin

  10. 10

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää