Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 23.1.1970

Maratonlennon naiskilpailija palasi kotimaahan

HS 23.1.1970

Lontoo–Sydney -lentoralliin melkoisella menestyksellä osallistunut suomalainen naislentäjä, rouva Orvokki Kuortti laskeutui torstaina iltapäivällä Helsingin lentoasemalle Piper Cherokee Arrow -urheilukoneellaan.

Takana oli vaiherikas, noin 45 000 kilometriä pitkä lento.

Rouva Kuortti osallistui lentoralliin yhdessä kakkosohjaajana toimineen lennonjohtaja Raimo Komin kanssa.

Rouva Kuortin lisäksi osallistui tähän n. 70 koneen maratonkilpailuun ainoastaan yksi nainen, maailmankuulu ennätyslentäjä, englantilainen näyttelijätär Sheila Scott.

Scott sai kuitenkin tunnustaa suomalaisrouvan voittajaksi, ja piste-eroakin kertyi peräti n. 15.000 pistettä.

Tällä suorituksellaan hankki rouva Kuortti aimo annoksen mainetta suomalaiselle siviili-ilmailulle ja teki kertaheitolla tyhjiksi epäilykset naisen kelvollisuudesta lentäjäksi.

Matkailumiehet moittivat huonoa ”lypsytaitoamme”

Matkailuntarkastaja Jaakko Paavelan mielestä maamme ei talvisodan jälkeen koskaan ole saanut niin paljon julkisuutta maailman lehdistössä kuin Salt-neuvottelujen yhteydessä. Myös matkailuliiton johtaja Heikki Mäki yhtyi Paavelan käsitykseen matkailupäivillä Tuusulassa torstaina.

Johtaja Mäki kertoi erään hyvin konservatiivisen chicagolaisen sanomalehden sanoneen kirjoituksessaan Suomea ainoaksi Pohjois-Euroopan maaksi, jossa amerikkalainen toivotetaan tervetulleeksi.

Matkailuliiton, kotiseutuliiton ja kunnallisliiton järjestämille matkailupäiville osallistuu viitisenkymmentä matkailualan edustajaa.

”Ulkomaalaisten ’lypsämisessä’ me olemme erittäin heikkoja. Me tarjoamme valtavan määrän ilmaista palvelua. Tekemieni vertailujen perusteella tulin siihen tulokseen, ettemme pysty puoleenkaan siitä mitä muualla maailmassa turistilta otetaan rahaa”, johtaja Mäki sanoi.

Jumbokone Lontooseen kuusi tuntia myöhässä

Lontoo (UPI)

Maailman ensimmäinen kaupallisen liikenteen jumbo jet -lento ylitti torstaina Atlantin turvallisesti ja toi mukanaan Lontooseen 332 matkustajaa sekä koneen 20 hengen miehistön.

Pan American -lentoyhtiön Boeing 747 oli tosin kuusi tuntia myöhässä saapuessaan Lontooseen. Viivästyminen johtui siitä, että lennolle alun perin varattu ”Nuori Amerikka” joutui luopumaan lennosta moottorien ylikuumenemisen takia.

”Nuoren Amerikan” kapteeni Robert Weeks arveli, että kuumeneminen johtui suoraan takaa puhaltavasta kovasta tuulesta.

Matkustajat siirrettiin ”Clipper Victor” -koneeseen, joka toi suurimman yhdessä reittikoneessa koskaan kuljetetun matkustajamäärän turvallisesti Lontooseen.

Otello-ooppera stereofonisena

Tämän illan oopperana rinnakkaisohjelmassa klo 21.05 radioidaan Giuseppe Verdin ”Otello”. Esitys kuullaan äänilevyltä ja ensi kertaa stereofonisena.

”Otellon” uudessa, viime vuodelta peräisin olevassa levytyksessä musiikillinen johto on John Barbirollin.

Pääosissa laulavat James McCracken Otellona, Gwyneth Jones Desdemonana sekä Dieter Fischer-Dieskau Jagona.

Oopperan esittelee Eeva Hirvensalo.

Lähetys on kuultavissa stereofonisena Helsinki ULA II:n, Lahti ULA II:n, Tampere ULA II:n ja Turku ULA II:n kautta.

Barbra suosituin

Hollywoodin ulkomaisten lehtimiesten liitto tiedottaa, että Barbra Streisand (Funny Girl ja nyttemmin Hello, Dolly!) ja Steve McQueen ovat jatkuvasti maailman suosituimmat tähdet viimevuotisten gallupien mukaan.

Laskelmat suoritettiin sekä erilaisten äänestysten että etenkin lipunmyyntitaulukoiden mukaan kaikkiaan 41:ssä USA:n osavaltiossa.

”Maailman suosituimman tähtiparin” kunniaksi lehtimiesliitto järjestää suuret juhlat illallisineen helmikuun 2. päivänä.

Silloin näyttelijöille myös annetaan Kultainen maapallo -palkinnot. Viime vuonna vastaavien palkintojen saajat olivat Sidney Poitier ja Sophia Loren.

Poitier oli tänäkin vuonna hyvin suosittu ja tuli äänestyksissä toiselle sijalle. Barbran jälkeen suosituimmat naisnäyttelijät olivat Julie Andrews ja Mia Farrow.

Selibaatti saa papit vierailulle lomahotelleihin

Rooma (UPI)

Mies, joka astuu hotelliin käsivarsi kiedottuna nuoren tytön ympärille, saattaa olla roomalaiskatolinen pappi. Neljän italialaisen papin kertoman mukaan sellaista tapahtuu aivan yleisesti Etelä-Italian lomahotelleissa. Papit kertoivat erään nimeltä mainitsemattoman piispan sanoneen: ”Tiedän kyllä sen kaiken.”

Sanomalehti Il Giornale d‘Italia käsitteli katolisten pappien naimattomuussitoumusta eli selibaattilupausta ja sen synnyttämiä ongelmia.

Lehti lainasi neljän papin lähettämää kirjettä, jossa sanottiin: ”Ihmiset sanovat, että maan eteläosan papit ovat vanhurskaampia kuin me maan keskiosassa, mutta sen sijaan me olemme saaneet nähdä, että he ovat meidän kaltaisiamme, elleivät pahempia. Ei ole harvinaista nähdä, etenkin lomakeskuksissa, pappien ajavan hienoissa autoissa tyttöjen kanssa ja menevän salaisiin paikkoihin, missä he viipyvät kahden koko päivän ja sitten lähtevät tiehensä.”

”Hotellin omistaja kertoi meille, että ei kulu päivääkään, jolloin he eivät tulisi ja pyytäisi häneltä rauhallista huonetta muutamaksi tunniksi. Heidän joukossaan on hänelle tuttuja ja tuntemattomia pappeja.”

Rooma, muoti ja kuuluisuudet

Rooman muotiviikot ovat taas päättyneet.

”Epäilemättä mieleenpainuvin numero oli pitkä valkoinen iltapuku, jonka painetut koristekuviot esittivät paistettuja kananmunia. Ellei se sitten ollut niinkään pitkä hame, joka oli kirjottu täyteen kuvioita raakana pilkotusta kananpojasta”, arvelee New York Timesin muotikirjeenvaihtaja Gloria Emerson synkästi.

Siis ilmeisesti on Rooman kevätmuoti ollut varsin ruokahalua kiihottavaa. Ainakin se kiihotti liikkeelle suuren joukon tunnettuja kasvoja. Sillä muodin suurissa esiintymispaikoissa niin sanotut jet setin ihmiset lyövät kaksi kärpästä yhdellä iskulla: näkevät ja tulevat nähdyiksi.

– –

Mutta mitäs siitä. Eihän kukaan ole enää aikoihin suhtautunut suureen muotiin aivan täydellä vakavuudella.

Olisi hirveätä, ellei se esittäisi kaksi kertaa vuodessa edes joitakin vahingonilonaiheita meille, joilla ei ole varaa sen suhteen juuri muuhun kuin kuvien katselemiseen.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Turkkilainen viranomainen Reutersille: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä

  2. 2

   Mies kuoli pelattuaan venäläistä rulettia Ranskassa

  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  4. 4

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  5. 5

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  5. 5

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää