Historia    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 11.2.1970

Missikauneus hankitaan ulkoillen ja jumpaten

HS 11.2.1970

Melkeinpä suuren urheilujuhlan tuntu leijui ilmassa tämän vuoden Miss Suomea valittaessa. Tämän päivän missikauneus syntyy reippaillen ja jumpaten.

Psykologivoimin vahvistettu tuomaristo poimi tasapäisessä kilvassa voittajaksi 19-vuotiaan Ursula Rainion.

”Aivan ihana yllätys huokaisi onnellinen voittaja, joka kertoi lepäävänsä, rankan kilpailun jälkeen.”

Miss Suomi on ammatiltaan mannekiini. Hän puhuu kolmea vierasta kieltä. – –

Kilpailun urheilullinen teema oli onnistunut. Kohta ei ohjelmaa missikilpailuksi tunne, mutta tyttöjen kuvaus olisi voinut ladulla olla vieläkin monikulmaisempaa.

Erinomainen keksintö oli laittaa pilapiirtäjä luonnostelemaan tyttöjen ihannemiehet ennen jännittävää tulosten julistamista. Se vapautti tyttöjä silminnähden.

Väliaikainen käsittelyhalli Helsingin pääpostin eteen

Uusi ”kansojen halli” on tulossa Helsinkiin, tällä kertaa postitalon luo, johon posti- ja lennätinhallitus aikoo rakentaa väliaikaisen ja korkeintaan viisi vuotta paikalla olevan hallirakennuksen.

Halli tarvitaan postinkäsittelyä varten, sillä postilla on tällä hetkellä tiloista kova puute.

Helsingin kiinteistölautakunta päätti tiistaina luovuttaa postin käyttöön Mannerheimin patsaan takaa alueen, joka tarvitaan hallirakennuksen liikennealueeksi.

Arabiterroristien isku Münchenissä

München/Amman (Reuter)

Arabijärjestö, joka pyrkii muuttamaan lähi-idän toiseksi Vietnamiksi, ilmoitti tiistaina olevansa vastuussa Münchenin lentokentällä sattuneesta pommi- ja kranaattihyökkäyksestä, jonka yhteydessä yksi israelilainen sai surmansa ja 11 muuta ihmistä loukkaantui.

Terroristit heittivät käsikranaatin odottavaan israelilaiseen lentokoneeseen matkustajia vievään bussiin, ja heti sen jälkeen räjähti lentoaseman odotushuoneessa kaksi pommia.

Eräältä terroristilta oli vähällä räjähtää käsi, kun hän yritti heittää kranaattia. Toinen haavoittui samoin räjähdyksessä ja kolmas haavoittui pahoin tulitaistelussa rajapoliisin kanssa.

Poliisi pidätti kaikki hyökkäykseen osallistuneet neljä arabiterroristia.

Tuhansia tonneja lunta alppimajaan

Val D’Isere (AFP)

Neljäkymmentäkahdeksan ihmistä sai surmansa ja kuutisenkymmentä loukkaantui Val D’Iseressä Ranskan alpeilla sattuneessa lumivyöryssä tiistaina, sanoivat viralliset lähteet Val D’Iseressä.

Onnettomuus tapahtui, kun tuhansia tonneja lunta vyöryi alas yli 3 000 metriä korkean vuoren rinteeltä suoraan kolmikerroksisen alppimajan päälle, jossa 194 teini-ikäistä poikaa ja tyttöä parhaillaan nautti aamiaista.

Onnettomuus on kaikkien aikojen pahimpia Ranskan alpeilla.

Uusi kevytmaito nostaa voivuorta 600 000 kilolla

Myyntiin tulleen kevyen maidon lasketaan kasvattavan voivuorta 600 000 kilolla vuodessa, ilmeni eduskunnan tiistaisella kyselytunnilla.

Maatalousministeri Martti Miettunen arvioi kevyen maidon kulutukseksi 3 miljoonaa kiloa kuukaudessa. Sen käyttö alentaa voirasvakulutusta, koska sen rasvaprosentti on alhaisempi kuin normaalin kulutusmaidon.

Voin vientituki lisääntyy tämän johdosta noin 5 miljoonaa markkaa.

”Kevyen maidon kulutus saattaa nousta, mikä taas johtuu voirasvan käyttöä vastustavista voimakkaista mielipiteistä, joita kansanterveyden varjolla on jo pitkän aikaa maassamme esitetty”, Miettunen sanoi.

Mikko Asunnan (kok) kysymykseen vastatessaan Miettunen sanoi vielä, että valtioneuvostolla ei ole edellytyksiä kieltää kevyen maidon myyntiä.

Peruutuksen syyt yleiskokouksen pöytäkirjassa

Viralliset syyt radion urheiluselostaja Paavo Noposen Tatran matkan peruuttamiseen löytyvät radion yleiskokouksen pöytäkirjasta.

Pöytäkirjassa mainitaan ääniradion johtajan Eino S. Revon tiedottaneen yleiskokousta asiasta. Peruutuksen syiksi hän ilmoitti selostusten huonon tason sekä alkoholin väärinkäytön virkatehtävissä.

Repo kertoi kokoukselle lisäksi ottaneensa vastaan useita lähetystöjä, jotka vaativat Noposen selostuksiin puuttumista. Peruuttamispäätös Revon mukaan oli pitkähkön ajan kypsyttämä.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  4. 4

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää