Historia    |   HS 50 vuotta sitten torstaina 12.2.1970

Kekkosen aurinkoloma päättyi pakkaseen

HS 12.2.1970

Lippu liehuu jälleen Tamminiemen lipputangossa. Talon isäntä, Tasavallan presidentti Urho Kekkonen palasi keskiviikkona kotimaahan kaksiviikkoiselta lomamatkaltaan Karibian merelle.

Presidentti Kekkonen saapui kylmään Helsinkiin Finnairin New Yorkin vuorokoneella klo 13.31 melkein täsmälleen aikataulussa. Pienen harharetken jälkeen vastaanottajajoukko ryhmittyi koneen laskuportaiden juureen.

Presidentti tuli koneen takaovesta, eikä niin kuin alussa oletettiin koneen etuovesta. Hän jatkoi matkaansa välittömästi Tamminiemeen.

Välikohtaus kentällä Kekkosen saapuessa

Suudelman presidentti Kekkosen poskelle ja kolme ruusua hänen käteensä antoi perjantaina Helsingin lentoasemalla nuori nainen, joka ilmestyi presidentin eteen kentällä odottaneiden lehtimiesten joukosta.

Presidentti Kekkonen otti asian rauhallisesti ja puristi ystävällisesti jo poiskääntyneen naisen kättä.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut spontaani suosionosoitus, vaan lavastettu tapahtuma, joka liittyy Hymy-lehden aikaisemmin julkaisemiin vastaavanlaisiin ”pusureportaaseihin”.

Nainen oli Lehtimiehet Oy:n palveluksessa avustajana toimiva Leena Korpela. Hän oli kentällä lehdistöä edustavaksi selostajaksi ilmoittautuneena.

Yleisöltä on pääsy lentokentälle kielletty. Tapauksen on jo ennustettu kiristävän lehdistön ja viranomaisten välejä.

Wiik epäilee avantoa lähteen muodostamaksi

Kaksi geologisen tutkimuslaitoksen tutkijaa matkusti keskiviikkona Pieksämäen maalaiskunnan Peipusjärvelle nostamaan järveen pudonnutta tuntematonta esinettä. Professori Birger Wiik kuitenkin epäilee, ettei avanto ole minkään esineen tekemä, vaan lähteen muodostama.

– –

”Tässä asiassa ei kannata innostua liikaa. Minä hieman epäilen, ettei Peipusjärven pohjassa ole mitään avaruudesta tullutta esinettä”, sanoi professori Wiik keskiviikkona.

”Lähelle rantaa jäähän syntyy silmiä lähteiden vaikutuksesta. Minua on usein kutsuttu katsomaan tällaisia reikiä, ja aina ne ovat osoittautuneet lähteiden muodostamiksi avannoiksi.”

”Seipään avulla pohjasta on löydetty joku esine, mutta tunnettuahan on, että Savon järvissä on paljon kiviä. Ellei esine ole kivi, se on satelliitin kappale tai meteoriitti. Muita mahdollisuuksia ei ole.”

Ostokset tietokoneella

San Diegon asukkaat Kaliforniassa voivat pian tehdä ruokaostoksensa vaivattomasti tarvitsematta kävellä liikkeeseen.

Heinäkuun alusta lähtien voivat San Diegon perheenemännät tehdä viikon ruokaostoksensa puhumalla puhelimitse tietokoneelle ja odotella jakeluauton tuovan tavarat iltapäivällä.

– –

Tilaaja voi myös kutsua Klaaran, puhuvan tietokoneen, kanssaan keskusteluun. Klaara tarkistaa tilauksen ja mikäli pyydetään antaa ostosten loppusumman, ettei perheenemäntä ylittäisi ruokaostoksiin varattua budjettia. Ostokset laskutetaan kuukausittain jälkikäteen.

Entä jos tietokoneen lähettämä salaatti on nuukahtanutta tai liha liian rasvaista?

”Meillä on sataprosenttinen rahat-takaisin -takuu, emmekä kysy miksi tuote palautetaan”, lupaa liikkeen omistaja A. G. Bailey.

Rolling Stones kesällä Suomeen

Englantilainen pop-orkesteri Rolling Stones saapuu ensi kesäkuun 7. päivänä Helsinkiin toiselle Suomen-vierailulleen. Viisimiehinen yhtye esiintyy Helsingin jäähallissa.

1960-luvun alkupuolelta lähtien maailmanlaajuista mainetta nauttinut yhtye saadaan Suomeen neuvottelujen jälkeen, joita helsinkiläinen ohjelmatoimisto on käynyt puolentoista vuoden ajan.

Rolling Stones vieraili Suomessa juhannuksena 1965, jolloin yhtyeen konserttiin Yyterissä kerääntyi noin 10.000 nuorta kuulijaa.

Tanskalainen kultalevy Ruotsin Peppi-Ingerille

Ruotsalaistyttö Inger Nilsson eli Peppi Pitkätossu on räjäyttänyt Tanskan äänilevymarkkinat. Viidessä viikossa on hänen laulamaansa televisiosarjan tunnuslaulua ”Täältä tulee Peppi Pitkätossu” myyty yli 100 000 kappaletta.

Koskaan ennen Tanskan äänilevyteollisuuden historiassa ei ole pystytty vastaavaan suoritukseen. Pikkuinen ruotsalaistyttö on näin ollen ensimmäinen, joka saa tanskalaisen kultalevyn. Myynnin odotetaan nousevan vieläkin korkeammalle, kunhan Pepin Etelämeren seikkailut nähdään television ruudussa. (UPI)

Krp tutkii pop-yhtyeen huumausainelausuntoja

Keskusrikospoliisi tutkii Nyrkkiposti-lehdessä ollutta artikkelia, jossa ”Pop-yhtye New Joys suosittelee huumausaineita kaikille”. Poliisin mukaan kirjoituksessa on saatettu syyllistyä rangaistavan teon ylistämiseen.

Tähän mennessä on kuulusteltu tiettävästi jo ainakin artikkelin kirjoittajaa ja yhtä pop-yhtyeen jäsentä. Poliisin arvelun mukaan tutkimukset kestävät vielä pari viikkoa.

New Joys toteaa aivan kirjoituksen alussa: ”Jokaisen ihmisen olisi kokeiltava edes kerran huumausaineita. Vasta sen jälkeen ne voi tuomita – jos siihen on enää aihetta.”

– –

”Uskoisin, että ehkä jo kymmenen vuoden kuluttua cannabis-tuotteita voi ostaa vapaasti kaupasta niin kuin tänään kahvia ja alkoholia. Ajat ovat muuttumassa ja lainsäädäntö toivottavasti sen mukana.”

”Henkilökohtaisesti suosittelen huumausaineita kaikille. Ainakin kokeiltavaksi”, toteaa nimeämätön haastateltava.

Helsingin lämpökadulla ei liukastella jäällä

Sähköllä lämmitettävää jalkakäytävää on kokeiltu hyvällä menestyksellä Helsingissä viime syksystä lähtien. Sähkölämmitys asvaltin sisällä pitää kadun kuivana ja puhtaana, mutta menetelmä on toistaiseksi melko kallis suuren sähkönkulutuksen vuoksi.

Sähkövastuskaapelit upotettiin Helsingin kaupungin rakennusviraston uuden toimitalon eteen Pohjoisella Makasiinikadulla viime lokakuussa taloa rakennettaessa. Kun rakennusviraston taloja saneerataan Sofian- ja Katariinankaduilla, on niidenkin eteen suunniteltu lämpökatua, kertoi insinööri Veikko Kiviniemi.

Teekkari pulkkaili planetaarion lasin läpi Tampereella

Tampere (HS)

Pitkin planetaario-akvaarion portaita suoraan ikkunan läpi ulos lasketteli tiistai-iltana ilmeisesti pakkaseen kyllästynyt mies Tampereella. Rikottuaan 3 x 3,5 metrin suuruisen kaksinkertaisen lämpölasin mies pisti lämpimikseen juoksuksi.

– –

Henkilökunnan kertoman mukaan suurikokoinen mies istahti portaiden yläpäässä muovipulkkaan ja rymisteli askelmat alas. Portaiden korkeusero on kolme metriä. Henkilökuntaan kuuluvan mentyä paikalle mies totesi tarvittavan vähintään pormestari keskustelemaan laskusta. Päästyään ala-aulan läpi pinkaisi mies juoksuun. Hänen henkilöllisyytensä saataneen selville teekkarien keskuudessa laskun kirjoittamista varten.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää