Historia    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 13.2.1970

Nordek-neuvottelu jatkuu Helsingissä

HS 13.2.1970

Reykjavik (Maija-Liisa Heini)

Lopullisen Nordek-sopimuksen laatimista edellyttävät viimeiset virkamiestason neuvottelut pidetään Helsingissä.

Reykjavikissa pääministerien PN:n 18. istunnon aikana pitämissä neuvotteluissa sovittiin, että sopimuksen on oltava valmis allekirjoitettavaksi maaliskuun 7. päivään mennessä, pääministeri Mauno Koivisto totesi Reykjavikissa torstaina ennen kuin Suomen valtuuskunta klo 17 Suomen aikaa aloitti paluumatkansa lentoteitse kohti Helsinkiä.

Kepun ryhmä: Nordek-vauhti maltilliseksi

Ulkoministeri Ahti Karjalainen selosti torstaina keskustapuolueen eduskuntaryhmälle Reykjavikissa käytyjen Nordek-neuvottelujen kulkua. Ryhmä päätti hyväksyä ministeriensä toimenpiteet ja ”asian maltillista käsittelyvauhtia edellyttävät kannanotot”.

Maltillisen vauhdin tulkittiin merkitsevän sitä, ettei asiaa pitäisi Suomessa ratkaista ennen eduskuntavaaleja.

Saamelaisten edustus evättiin PN:ssa

Reykjavik

Saamelaiset eivät saa tarkkailijaedustusta Pohjoismaiden neuvostossa neuvoston Reykjavikissa tekemän päätöksen mukaisesti.

Tarkkailija-aseman myöntämistä saamelaiselle vähemmistölle oli tehty jäsenaloite, jonka jo asiaa alustavasti käsitellyt lakivaliokunta oli ehdottanut hylättäväksi. – –

Hanketta vastustettiin vetoamalla mm. siihen, että jos saamelaisille annettaisiin tilaisuus osallistua tarkkailijoina, toisin sanoen valtuutettuina, joilla on puhe- mutta ei äänestysoikeutta, syntyisi neuvoston istunnoissa haitallista kaksijakoisuutta ”A- ja B-joukkueisiin”.

Israelin napalmhyökkäys suoraan terästehtaaseen

Kairo/Tel Aviv (Reuter)

Runsaat 30 km Kairosta koilliseen sijaitsevan terästehtaan 70 työntekijää sai surmansa ja yli 90 haavoittui, kun israelilaiset pommikoneet tekivät torstaina pommi-iskun sitä vastaan ilmeisesti erehdyksessä.

Hyökkäys, joka aiheutti Egyptille eniten siviiliuhreja sitten vuoden 1967 lähi-idän sodan, tuli samana päivänä, kun presidentti Nasser aloitti kokouksensa Kairossa Sudanin ja Libyan johtajien kanssa.

Amerikkalaiset: Yli 600 000 kaatunut sodassa

Saigon (Los Angeles Times)

Kansallisen vapautusrintaman ja Pohjois-Vietnamin joukkojen yhteinen kaatuneiden määrä Vietnamin sodassa ylitti viime keskiviikkoyönä 600.000 rajan amerikkalaisten arvion mukaan.

Amerikkalaisten pääesikunta on laskenut tappiolukuja vuoden 1961 tammikuusta lähtien, vaikka amerikkalaisia sotilasneuvonantajia on ollut Etelä-Vietnamissa 1950-luvulta lähtien.

Luokaton opetus tekee tuloaan Suomeenkin

Mäkelänrinteen Yhteiskoulu Helsingissä on anonut valtioneuvostolta kokeilukoulun oikeuksia. Koulu on halukas kokeilemaan ohjelmoitua henkilökohtaista ja ryhmäopetusta sekä luokatonta opetusta.

Koulu on halukas uudistamaan opetusohjelmansa amerikkalaisen tri Lloyd Trumpin periaatteiden mukaan.

Alastonelokuvat pohdiskeltavana

Alastonelokuvien ympärillä leijuu usein hämärä, noloileva ilmapiiri. Harva uskaltaa tunnustaa käyneensä sellaisia katsomassa ja jos tunnustaakin, niin teko selitetään, helposti pilamielessä tapahtuneeksi.

On kuitenkin ihmisiä, jotka istuvat jatkuvasti tällaisia elokuvia esittävissä teattereissa, heillä on ongelmia, joihin he yrittävät etsiä helpotusta mm. alastonelokuvia katsomalla.

Keitä he ovat, kenen ongelmilla hankkii maahantuoja rahansa, miten häiden elokuvien mainoksiin suhtaudutaan, mitä tuottaja itse asiassa tarjoaa ja mitä ovat alastonelokuvat?

Näihin kysymyksiin etsii vastausta tänään klo 22.00 rinnakkaisohjelmassa kuultava Marjut Reivilän ja Helena Marttisen, toimittama ohjelma ”Riettautta aamusta iltaan”.

Alastonelokuvien merkitystä ja koko alaa ei ole tiettävästi koskaan pahemmin tutkittu missään maassa, kuitenkin sen verran tiedetään, että alastonelokuvilla on oma tehtävänsä tässä yhteiskunnassa.
HS
Lue lisää: hs.fi/aikakone
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Luetuimmat - Historia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää