Penkinpainajaiset ovat ­lentoon­lähtöharjoitus - Historia | HS.fi
Historia|HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 15.2.1970

Penkinpainajaiset ovat ­lentoon­lähtöharjoitus

Kaikki on vinksin vonksin, sulahopsulahei sulahopsansaa. Kuva: Erkki Laitila / HS

Julkaistu: 15.2. 2:00

HS 15.2.1970

Karamelli. Hajupommi. Palosireeni. Kastanjetteja. Helvetillistä meteliä: koulussa aamupäivällä.

Kiljuvia kauloja turkiksissa. Käsivarsia: kuorma-autossa Espalla.

Käheitä kurkkuja. Väsyneitä nuoria: linja-autossa matkalla maalle juhlimaan penkkareita.

– Onko se mökki palovakuutettu? Kysyi yksi abi. – Mulla on tikut mukana nääs...

Ainakin kaksitoista vuotta koulua päättyi. Nyt päästiin irti kaikesta siitä. Irti maasta.

Suomen puolueettomuus aidompaa kuin Ruotsin

”Suomi on mielestäni puolueettomampi maa kuin Ruotsi, ja tähän käsitykseen yhtyvät monet muutkin lännessä.

Täydellinen puolueettomuuspolitiikan tasapaino on mahdotonta, sillä kaikki maat omaksuvat enemmän tai vähemmän vaihtelevia kantoja poliittisiin kysymyksiin, mutta käsittääkseni Suomen puolueettomuus on sangen aitoa”, sanoi maassamme vieraileva Yhdysvaltain entinen Helsingin-suurlähettiläs Carl T. Rowan Helsingin Sanomille.

Muutama sata henkeä osoitti mieltään Helsingissä

Vietnamin demokraattisen tasavallan ja Etelä-Vietnamin väliaikaisen vallankumoushallituksen tunnustamista vaadittiin lauantaina iltapäivällä Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa.

Helsingin FNL-komitean työväentalolta eduskuntatalolle järjestämään mielenosoitusmarssiin osallistui muutama sata henkeä.

Komitean mielenosoituksessa antamassa julkilausumassa vaadittiin Suomea luopumaan välinpitämättömyyspolitiikastaan, jonka ympärille se on luonut puolueettomuuden myytin sekä myöntämään poliittinen turvapaikkaoikeus niille amerikkalaisille sotilaille, jotka eivät halua taistella Vietnamissa.

Huumausaine­ongelma on jo ovella mutta tutkimus vasta nurkan takana

Tulli ja poliisi takavarikoivat yhä uusia huumausaine-eriä. Sosiaaliviranomaiset kokevat huumausaineen käytön ongelmaksi. Lääkärit etsivät keinoja vapauttaakseen ihmisen huumausaineen turhasta käytöstä.

Samaan aikaan tiede etsii tukea erilaisille olettamuksille.

Tutkimus on kuitenkin myöhässä. Huumausaineongelma on jo ovella, ja tutkimus vasta nurkan takana.

Nyt on kysymys cannabista eli marihuanasta ja hassiksesta.

Tähän asti on tutkittu vain cannabiksen välittömiä vaikutuksia ihmisen käyttäytymiseen. Pitkäaikaisiin vaikutuksiin ei ole juuri paneuduttu.

Miten Merjasta tuli Ursula ja kalanperkaajasta kaunotar

Voi Ursula, minkä tempun teit!

Tällaisen sähkeen sai 19-vuotias rovaniemeläinen Ursula Rainio tiistai-iltana ystävättäreltään. Hän vaihtoi silloin ammattia. Nykyinen kokopäivätoimi: Miss Suomi 1970.

Osaa Ursula muutakin kuin hymyillä. Ura alkoi Hammerfestissä Pohjois-Norjassa turskan kappaajana ja tehtaan tulkkina, joka sivuhomminaan hankki hapanlimppuja suomalaisille.

Ursula, buddhalaisen filatelistin tytär, ei ole mikään tusinamannekiini. Vaikka ei myönnäkään turskaa käsitelleensä muuten kuin ruokapöydässä. Ja vaikkei valokuvaa saakaan ottaa ennen kuin irtoletti on suorassa. – –

Ursula käytti Merja-nimeä vielä vuosi sitten, jolloin tehtiin juttua lehteen Findusin kalapakastamolla työskentelevistä suomalaistytöistä. Silloin Merja-Ursula kertoi lähteneensä Norjaan ”omia ajatuksiaan selvittämään ja henkisesti kehittymään”.

Mary Hopkin uuteen tyyliin

Mary Hopkin, Beatlesien Apple-yhtiön pinnalle nostama tyttö on jännittävin tulokas Lontoon poplistalla (Melody Maker). Mary on pompannut yhtäkkiä täysin näkymättömiltä sijoilta seitsemänneksi.

Ja oi niitä aikoja, kokonaan uudenlaisella levyllä: ”Temma Harbour" soi calypsotyyliin ennestään niin rocksävyisellä listalla.

”Uusi Mary” kiinnostaa sikälikin, että hän laulaa Englannin edustuskappaleen Eurovision laulukilpailuissa runsaan kuukauden kuluttua Hollannissa.

Muuten listalla pyörii viime viikosta tuttuja levyjä. Kärjessä siis edelleen Edison Lighthouse, toisena Peter Paul and Mary ”suihkukoneellaan” ja kolmantena Marmalade.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa uutisia tästä aiheesta