Varkauden seudulla 20 chinchillatarhaa - Historia | HS.fi
Historia|HS 50 vuotta sitten 24.3.1970

Varkauden seudulla 20 chinchillatarhaa

Chinchillat ovat rauhallisia ja mukavia hoidokkeja, sanoo rouva Eila Kumpulainen, joka yhdessä miehensä kanssa hoitaa tarhaa.

Julkaistu: 24.3. 2:00

Varkaus (HS)

Chinchillojen tarhaus on lisääntynyt Suomessa melkoisesti viime vuosina ja tarhoja on perustettu jo noin 300 eri puolille maata. Noin 20 toimii Varkauden seudulla, missä tarhaajat ovat nyt aloittaneet myös järjestäytyneen alueellisen yhteistoiminnan.

”Yksi chinchillahattu löytyy jo Varkaudestakin”, totesi yliasentaja Erkki Kumpulainen, hänen tarhansa on alan uranuurtaja Keski-Savossa. Kumpulaisen omakotitalon kellarissa raksuttelee heinäannoksiaan nyt noin 200 chinchillaa. Tarkkaa lukua ei ole helppo sanoa, sillä iloiset perhetapahtumat toistuvat useasti. Ensi kesän aikana odotetaan tarhaan yli 200 pentua. Kumpulaiset aloittivat chinchillojen hoidon kolme vuotta sitten kuuden yksilön panoksella. – –

”Chinchillatarhaus olisi ratkaisu monen talonpojan ongelmaan esim. tyhjäksi jääneen navetan käyttämiseksi hyödyllisesti. Pari sataa naarasta turvaisi jo leivänkin”, tuumivat Kumpulaiset.

Colombian omistus Fazerille

Helsinkiläinen leipomo- ja kahvilaliike Colombia siirtynee Karl Fazerin omistukseen. Esisopimus Colombian osakekannan myymisestä Fazerille on jo tehty ja lopullinen kauppasopimus tehtäneen vielä talla viikolla.

Colombia tarjosi osakkeitaan Karl Fazerille pari viikkoa sitten. Tämän jälkeen yhtiöt ovat neuvotelleet kaupasta ja tehneet asiasta esisopimuksen, kerrottiin Karl Fazer Oy:stä.

Colombialla on Helsingissä toistakymmentä kahvilaa, kuusi baaria, kolme kahvilähettämöä ja yhdeksän myymälää. Yhtiön kolmatta leipomoa on viime vuoden lopulla alettu rakentaa Karakallioon.

Colombian nykyinen johto kieltää kaikki tiedot yhtiön osakkeiden myynnistä Fazerille. Johtaja Veikko Pajari ilmoitti, että mistään kaupasta ei Fazerin kanssa ole neuvoteltu ja väitti tällaisia tietoja ”tuulesta temmatuiksi”.

Beatlesit polttivat marijuanaa

John Lennon sanoi maanantaina Pariisissa julkaistussa haastattelussa, että hän sekä muut Beatles-yhtyeen jäsenet polttivat marijuanaa Buckinghamin palatsin miestenhuoneessa vahan ennen kuin kuningatar Elizabeth ojensi heille kunniamerkit pari vuotta sitten.

Ranskalaisen L'Express-viikkolehden haastattelija kysyi Lennonilta ottiko hän kunniamerkin vakavissaan ja oliko se hänestä merkittävää.

L'Expressin mukaan Lennon sanoi ottaneensa koko jutun ”leikin kannalta”. Lennon totesi: ”Ensin halusimme nauraa. Mutta kun tällaista tapahtuu – kun joku ojentaa sinulle kunniamerkin, et enää naurakaan”.

’Kikatimme kuitenkin kuin hullut, koska olimme juuri polttaneet ”ainetta” Buckinghamin toiletissa. Olimme niin hermostuneita’.

Langat kuumina puhelinuutisissa

Eduskuntavaalit aiheuttivat puhelinuutisiin tulleiden soittojen määrässä huomattavaa lisäystä, kerrottiin Helsingin puhelinyhdistyksestä.

Toisena vaalipäivänä 17. 3. puhelinuutisiin soitettiin 6928 kertaa, suomenkielisiin 6165 ja ruotsinkielisiin 763 kertaa. Vaalien tulosten tultua lasketuiksi 18. 3. soittoja oli peräti 27333, joista suomenkielisiin uutisiin 25296 ja ruotsinkielisiin 2037 soittoa. Tavallisina päivinä soittojen määrät vaihtelevat 1500—2500 välillä.

Ruuhkaa ei päässyt syntymään, sillä suomenkielisiä puhelinuutisia voi äskettäin tehdyn laajennuksen jälkeen kuunnella samanaikaisesti 240 henkilöä. Ruotsinkielisiä uutisia voi kunnalla 40 ja englanninkielisiä uutisia 12 henkilöä samanaikaisesti.

Varas ja poliisi hiihtivät kilpaa Nurmijärvellä

Koko maanantai-vastaisen yön ehti eksyttää poliiseja suksilla paennut murtovaras Nurmijärvellä. Mies hiihti yhdellä sauvalla ja koko takaa-ajon ajan hänellä oli mukanaan murtovälinelaukku. Sen sijaan saalissäkistään hän luopui pakomatkan aikana.

Nopeasti hiihtäneen murtovarkaan tavoitti maanantaiaamuna kilpahiihtäjänä tunnettu poliisi. Mies oli murtautunut maanantai-iltana Röykässa H. Handolinin kauppaan ja vienyt sieltä säkillisen savukkeita ja elintarvikkeita. Kauppiaiden huomio kiintyi polkupyörän päällä suurta säkkiä kuljettavaan mieheen. Pyöräilijä ei välittänyt pysähtymiskehotuksista eikä varotuslaukauksista vaan lisäsi vauhtia. Hän hylkäsi polkupyörän ja yritti juoksemalla pakoon. Viimein mies varasti sukset sekä sauvan ja häipyi metsään.

Useat poliisit, siviilit ja jälkikoira jahtasivat matalissa kengissä hiihtävää varasta. Sissitaktiikkaa käyttänyt mies risteili koko yön Rajamäen metsissä ja sytytti nuotion välillä lämmitelläkseen.

Lopulta jäljille saatiin kilpahiihtäjänä tunnettu ylikonstaapeli Osmo Jarkko, joka noin klo 9 aikaan sai lopen uupuneen ja märän murtovarkaan kiinni. Mies ei luopunut murtovälinelaukustaan edes loppukirin aikana.

HS

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa uutisia tästä aiheesta