Hallitus valitsi Suomeen sähköveturit Neuvostoliitosta - Historia | HS.fi
Historia|HS 50 vuotta sitten 25.3.1970

Hallitus valitsi Suomeen sähköveturit Neuvostoliitosta

Ensimmäiset neuvostoliittolaiset veturit ilmestyvät Suomen rautateille vuoden 1972 aikana. Veturit ovat puolikkaita kahdeksanakselisesta neuvostoliittolaisesta sähköveturityypistä, mutta vastaavat ominaisuuksiltaan rautateiden uusimpia vaatimuksia.

Julkaistu: 25.3. 2:00

Jo kahden vuoden kuluttua ilmestyvät ensimmäiset Neuvostoliitossa valmistetut sähköveturit Suomen rautateille. Hallitus päätti tiistaina tilata kaikkiaan 27 sähköveturia valtionrautateille. Kotimaisen ja neuvostoliittolaisen sähköveturin hintaero oli virallisen laskelman mukaan runsaat 10 milj. markkaa.

Samalla päätettiin ensimmäiseksi sähköistää Riihimäen, Tampereen ja Seinäjoen ratasuunta eikä Kouvolan rata, kuten alunperin suunniteltiin. Tästä syystä nyt tarvittiin myös viisi veturia vähemmän kuin alkuperäinen suunnitelma edellytti. – – Hallituksen päätös oli suuri pettymys kotimaisille veturitehtaille, mutta se ei vaikuta tehtaiden työllisyyteen. – – Suomalaisen veturiteollisuuden tuotekehittelyyn jää vaikeasti paikattava aukko, totesivat suomalaistehtaat ensi kommenttinaan hallituksen tilauspäätöksen tultua tunnetuksi tiistaina.

Tehty kehittelytyö katsottiin osittain hukkaan menneeksi saatavista korvauksista huolimatta. Toisaalta pidettiin myös hyvänä, että asiassa on lopulta saatu ratkaisu aikaan.

Nordekin kohtalo riippuu Suomesta

Nordekin tulevaisuutta pidettiin erittäin epävarmana Pohjolan muissa pääkaupungeissa, kun Suomen hallituksen kolmas täyskäännös tuli niissä tiistaina tunnetuksi. Ratkaisua luonnehdittiin erittäin yllättäväksi ja vaikeaksi ymmärtää.

Ruotsissa ei pääministeri Olof Paimen kommenttia saatu julki vielä tiistaina, koska pääministeri on parhaillaan Jämtlannissa hiihtämässä.

Suomen hyppäämistä Nordek-junasta pidettiin kuitenkin esitetyissä lausunnoissa yllättävänä ja arveltiin sen ainakin osaksi johtuvan hallituspuolueiden vaaleissa kärsimästä takaiskusta.

Nordekin kuolinjulistuksen laatimisen arveltiin toistaiseksi olevan liian varhaista, vaikka sopimuksen allekirjoittaminen onkin siirtynyt tulevaisuuteen.

Tanskassa ollaan uutistoimisto RB:n mukaan sitä mieltä, että Suomen hallituksen päätös on toistaiseksi pannut pisteen pitkille ja sitkeille neuvotteluille Nordek-yhteistyöstä.

Juhani Tammisen kiireet Turkuun kesken ottelun

Tukholma (HS)

Suomen hyökkääjäpelaaja Juhani Tamminen on kiireinen nuorimies. Kesken Puola-ottelun hän hävisi äkkiä ketjustaan, vaikka oli pelannut varsin hyvin.

Syy: Oli kiire taas Turkuun ja ylioppilaskirjoituksiin. Suomen joukkueen johtaja Olli Pulkkanen lähti viemään häntä lentokentälle. Kone ei olisi odottanut.

Kahdessa pelaamassaan erässä ”Tami” ehti tehdä paljon. Hän syötti kaksi Suomen maaleista ja pamautti lisäksi kerran poikkirautaan. Tamminen palaa takaisin torstaiaamuna ehtiäkseen mukaan tärkeään Ruotsi-otteluun.

Turkulaisen tilalle kolmosketjuun tuli kolmannessa erässä Lauri Mononen.

Vuokria alennettu 45 tapauksessa valituksen johdosta

Kaikkiaan 45 tapauksessa on Helsingin vuokratoimikunta alentanut vuokraa tämän vuoden aikana, ilmoitettiin Vuokralaisten keskusliitosta. Suurin alennus on ollut 250 markkaa ja pienin 10 markkaa keskimääräisen alennuksen ollessa noin 80 markkaa.

Erittäin kohtuuttomista vuokrista on osa määrätty palautettavaksi vuokralaisille. Suurin maksettavaksi määrätty palautus on ollut l 020 markkaa. Noin 20 neliön huoneen ja keittosyvennyksen käsittäneestä asunnosta oli peritty vuokraa 330 markkaa. Toimikunta alensi vuokran 150 markkaan ja määräsi erotuksen maksettavaksi takaisin kuuden kuukauden ajalta.

Hollolan kunnan karja pakettiin

Lahti (HS)

Hollolan kunta teki päätöksen maidon tuotannon lopettamisesta ja 17-päisen karjan paketoinnista. Kunnan omistamalla Kuntalan tilalla muutetaan tuotantosuuntaa ja siirrytään lihakarjatuotantoon.

Myös vehnän viljely on päätetty lopettaa valtion asettamien markkinointimaksujen vuoksi. Tilan peltopinta-ala on 80 hehtaaria.

Seksialus vesille vappuna

Kööpenhamina (UPI)

Maailman ensimmäinen seksilaiva on valmiina nostamaan purjeensa Tanskassa, kertoivat laivan varustajat maanantaina.

Koopenhaminalainen pornon tukkukauppias Jörgen Hallund kertoi, että M/S Tabu nostaa ankkurinsa toukokuun 1. päivänä.

Alukseen mahtuu kerralla noin 150 matkustajaa, joita huvitetaan elävin yhdyntäesityksin, hierontahuonein ja yläosattomin tarjoilijoin.

Matkan hinta on 150 kruunua (noin 80 markkaa). Laiva kulkee Kööpenhaminan ja Ruotsin rannikolla olevan Narrön väliä. Normaalisti matka kestää vain puolitoista tuntia, mutta välillä lasketaan ankkuri ja viihde kestää kuusi tuntia.

HS 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa uutisia tästä aiheesta