Peppi Pitkätossun paluu - Historia | HS.fi
Historia|HS 50 vuotta sitten 4.6.1970

Peppi Pitkätossun paluu

”Lahopsulahopsula hopsassaa…!” Peppi Pitkätossu muuttaa uusintana Huvikumpuun.

Julkaistu: 4.6. 2:00

”Tässä on Peppi Pitkätossu lahopsulahopsula hopsassaa...” on kaikunut kaihoisasti pitkin kevättä eri puolilla Suomea.

Nyt koittaa Pepin vannoutuneille ihailijoille riemukas kesä: Peppi Pitkätossu -sarja alkaa uusintana.

Joka torstai saapuu Peppi eli Inger Nilsson, Astrid Lindgrenin lastenkirjan sankaritar kuvaruutuun, tänään ”Peppi muuttaa Huvikumpuun” -osassa klo 18.15 ykkösverkossa.

Pravda varoittaa liittymästä EEC:hen

Moskova (STT–TASS–AFP)

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen äänenkannattaja Pravda sanoi keskiviikkona ”Helsingin virallisten piirien torjuneen ajatuksen Suomen liittämisestä Naton etupiiriin.”

Samalla lehti varoitti pohjoismaita liittymästä Euroopan talousyhteisöön, joka on ”Naton etuja palveleva poliittis-taloudellinen ryhmittymä.”

AFP:n mukaan varoitus oli erityisesti osoitettu Ruotsille, jonka ”puolueettomuudesta maan eräät poliitikot eivät välitä”, ja Suomelle, ”jolla on ystävyys-, yhteistyö- ja keskinäinen avunantosopimus Neuvostoliiton kanssa”.

Tarkkailijoiden mukaan keskiviikkoinen kirjoitus on jatkoa samantyylisille varoituksille, joita viime kuukausina julkaistiin pohjoismaiden Nordek-suunnitelmaa vastaan.

Nixon ei ota vastaan Palmea

Tukholma (Maija-Liisa Heini)

Presidentti Richard Nixon ei tapaa pääministeri Olof Palmea tämän keskiviikkona aloittamalla kahdeksanpäiväisellä Yhdysvaltain matkalla, kerrottiin Tukholmassa Valkoisen talon edustajan Ronald Zieglerin ilmoittaneen Washingtonissa vierailun aattona.

Ele tulkitaan Tukholmassa luonnollisestikin tietyn epäsuopeuden osoitukseksi Yhdysvaltain presidentiltä Ruotsin hallituksen päämiestä kohtaan.

– –

Kolmisenkymmentä Ruotsin joukkotiedotusvälineitten edustajaa seuraa Palmen matkaa, jonka tärkeimpiin tapahtumiin kuuluu edelleen pääsihteeri Thantin tapaaminen, esiintyminen Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnan ”hearingissa”, NBC:n maailmankuulussa ”Meet the Press”-ohjelmassa ja Washingtonin kansallisen lehdistöklubin lounaalla.

Tällä lounaalla asettaa Washingtonin kansainvälisten kirjeenvaihtajien joukko epäilemättä Ruotsin hallituksen päämiehelle Yhdysvaltain ja Ruotsin suhteissa kitkaa eri yhteyksissä aiheuttaneisiin ilmiöihin liittyviä kysymyksiä, joista arvattavasti ei puutu enempää Ruotsin Pohjois-Vietnamille lupaama taloudellinen apu, Pohjois-Vietnamin tunnustaminen, ”punaisen maton levittäminen amerikkalaisille sotilaskarkureille” kuin Yhdysvaltain Tukholman suurlähettilään pommittaminen kananmunilla.

Uusi eduskuntakin saa seksipaketin

Hallitus päätti keskiviikkoisessa iltakoulussaan antaa eduskunnalle kolme kiistelyä aiheuttanutta lakiesitystä: seksuaalirikoslain uudistuksen, uskontorikoslain muutoksen ja ulkoilulakiesityksen.

Ns. seksipaketti eli seksuaalirikoslain uudistusesitys annetaan eduskunnalle jo tällä viikolla samansisältöisenä kuin Koiviston hallituksen edelliselle eduskunnalle samasta asiasta antama esitys.

Se raukesi, kun sitä ei ehditty ennen vaaleja käsitellä.

Lainuudistuksen mukaan täysi-ikäisten henkilöiden keskinäiseen yhteisymmärrykseen perustuvat homoseksuaaliset teot eivät enää olisi rangaistavia.

Lisäksi alaikäisiin kohdistuvien siveellisyysrikosten suojaikärajaksi tulisi 15 vuotta.

Nykyisin näitä suojaikärajoja on kolme, joista ylin 17 vuotta.

Nyt uudelleen esille tulevan esityksen mukaan poistettaisiin myös eläimeen sekaantumisen rangaistavuus.

Aviopuolison rankaiseminen väkisinmakaamisesta tulisi eräissä tapauksissa mahdolliseksi.

Uskontorikoslainsäädännön uudistamisessa on kysymys rikoslain ns. jumalanpilkkapykälän tarkistamisesta.

Värikoekausi päättyy, värilähetykset alkavat

Värilähetysten teknillinen laatu on nyt jo niin tasoittunut, että värikoekaudesta siirrytään kesäkuun alussa värilähetyskauteen, kertoi Yleisradion teknillinen apulaisjohtaja Paavo Velander.

Varsinaiseen värikauteen ei sentään vielä ole tultu, mutta nyt ovat Yleisradion mielestä värilliset ohjelmat yhtä hyviä kuin muutkin ohjelmat.

– –

Muutaman vuoden kuluttua Suomessakin ehkä päästään mm. värillisiin uutisiin, mutta Velander sanoi Yleisradion odottavan sitä, että uutiset voitaisiin kokonaisuudessaan lähettää värillisenä, eikä sekaisin mustavalkoista ja värillistä kuten esimerkiksi Ruotsissa tällä hetkellä.

– –

Väritelevisiolupia on tällä hetkellä 2135, mutta Yleisradiossa arvellaan valmistajilta ja myyjiltä saatujen tarkistamattomien tietojen perusteella, että noin 3000 taloutta katselee värilähetyksiä ilman erikoislupamaksua.

”Yleisradiolla ei ole paljonkaan mahdollisuuksia estää luvatonta väritelevisiokatselua ja kontrolloida kenellä on lupa ja kenellä ei. Informaation tehostaminen on ehkä tässä asiassa paras keino”, sanoo Yleisradion apulaisjohtaja Matti Anderzen.

Ole kohtelias, älä juo, älä ammu...

Guadalajara (Jim Ward)

Englantilaisille tyypillinen aristokraattinen asenne, kahdelta mantereelta saapuneet turistit ja sokea englantilainen jalkapalloilun ystävä ovat muuttaneet tämän auringonpaahtaman kaupungin maailman jalkapalloilun pääkaupungiksi.

Kaikki kynnelle kykenevät ihmiset ovat valmistautuneet MM-kisoihin Jalisco-stadionilla ja viranomaiset ovat jo nimittäneet kisoja kaupungin 428-vuotisen historian suurimmaksi tapahtumaksi.

– –

Jaliscon osavaltion hallitus on turvautunut sanomalehti-ilmoitteluun kehottaen kaupungin 1,3 miljoonaa asukasta ”osoittamaan kohteliaisuutta kisavieraille, koska maailman katseet ovat tällä hetkellä suuntautuneet Guadalajaraan”.

Kaupungin puistoissa on jo viikkokaupalla kehotettu kaupungin asukkaita osoittamaan turisteille, etteivät meksikolaiset ole ”pelkästään tequilaa juovaa ja revolveria heiluttelevaa kansaa”.

– –

Ainoat ihmiset, joita kisat eivät tunnu lainkaan koskettavan, ovat amerikkalaiset turistit, joista harvat tuntuvat edes tietävän mitään MM-kisojen olemassaolosta.

Eräs nuori chicagolainen nainen näki joukon pitkätukkaisia englantilaisia pelaajia astuvan paikallisen Hilton-hotellin hissiin ja kysyi eräältä ystävältään: Olivatko nuo jonkun uuden rock-yhtyeen jäseniä?"

Ei Lyhyttä kesää

Filmipajan johtaja, ekonomi Ilmo Mäkelä sai eilen Alfred Hitchcockilta peruutuskirjeen: ”Tällä hetkellä en usko, että tulen tekemään elokuvaa ’The Short Night’ (Lyhyt yö), koska se sisältää poliittisia aineksia. ’Topazin’ jälkeen on olemassa pelko, että minua syytetään pelkästään vakoilufilmien tekemisestä. Siksi tämä suunnitelma on pantu hyllylle toistaiseksi.”

Hitch tuli, kuten muistetaan, Suomeen yllätysvisiitille toissa kesänä ja katsasteli silloin valmiiksi filmauspaikat ”Topazin” jälkeen tehtäväksi suunnittelemalleen vakoilupohjaiselle seikkailulle ”Lyhyt yö”, samannimisen Ronald Kirkbridgen romaanin mukaan.

Suomen kesän valoisilla öillä piti olla tärkeä teho-osuus kuvauksessa. (P)

HS 

Koonnut: Kari Lankinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Luetuimmat - Historia

Luitko jo nämä?