Juha Väätäisen kiri armoton - Historia | HS.fi
Historia|HS 50 vuotta sitten 1.7.1970

Juha Väätäisen kiri armoton

Dick Taylor vie 5000 metriä voimainsa tunnossa, ei tiedä mimmoinen Härmän jätkä puhaltelee selän takana. Eikä tiedä Vladimir Shasmurin, että hänkin on paisti, joka pian kypsyy Väätäisen pojan padassa.

Julkaistu: 1.7. 2:00

Vaikea oli uskoa silmiään: Suomalainen juoksija oli ainoa joka osasi juosta, Euroopan huippumenijät hänen rinnallaan vain puunsahaajia takametsien savotoilta.

Juha Väätäinen, mies keltaisessa asussa ja kuin kuiviinpuserrettu sitruuna, hallitsi täysin Huippukisojen 5000 metriä, jätti britti Dick Taylorin haukkomaan henkeään, karkasi ja katkaisi maalinauhan, hankki arvokkaimman kestävyysjuoksuvoittomme sitten vuosikymmeniin ajalla 13.53,0. – –

Väätäisen kovaa kuntoa kuvastavat sanat: ”Tiesin, että voitan.”

Lause tuli hikeä tippuvan nenänpään ja viiksien alta juoksun jälkeen. Ne tulivat täysin itsestään selvyyksinä. Ilman keikailua, ilman vaatimattomuutta. Hän vain totesi.

”Helppo juoksu alusta loppuun,” siinä hänen näkemyksensä.

Jos olikin Väätäinen tyytyväinen alkuvauhtiin, olivat muut sitä tyytymättömämpiä.

Yya-sopimuksen jatkaminen mukaan hallitusohjelmaan

On ajoissa varauduttava maallemme edulliseksi osoittautuneen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen jatkamiseen Neuvostoliiton kanssa, sanotaan tri Ahti Karjalaisen hallitusohjelmaluonnoksessa.

Ohjelmaluonnos annettiin tiistaina kuudelle hallitusneuvotteluissa mukana olevalle puolueelle.

Siinä on varsin yksityiskohtaisia toimintaohjeita mm. maatalouden osalta. Sen mukaan olisi mm. voin hintaa alennettava ja margariinin nostettava sekä säädettävä pysyvä maataloustulolaki.

Sos.dem. ryhmä vaatii Suopon lopettamista

Suojelupoliisin lakkauttamista ja kansalaisten salaisen kortistoinnin lopettamista ehdottaa sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä.

Perusteluna se esittää, että hallintotoiminta voitaisiin täten kokonaisuudessaan saattaa demokraattisen kontrollin piiriin.

Ryhmä jätti asiaa koskevan kirjeen valtioneuvostolle tiistaina. Ryhmän mielestä suojelupoliisin tehtävät voitaisiin yhdistää rikos- ja järjestyspoliisin toimiin.

Ryhmä toteaa kirjeessään, että salainen valtiollinen erikoispoliisi on aina soveltunut huonosti pohjoismaiselle demokratialle rakentuvan valtiojärjestyksemme yleiskuvaan.

Rangaistuspotkukilpa rahanheiton sijaan

Inverness, Skotlanti (UPI)

Kansainvälisen Jalkapalloliiton FIFA:n sääntövaliokunta on päättänyt, että ensi kaudesta alkaen ratkaistaan jatkoajankin jälkeen tasan päättyneen ottelun voittaja rangaistuspotkukilvalla rahanheiton asemesta.

Uuden säännön mukaan kumpikin joukkue saa tällöin ampua viisi rangaistuspotkua. – –

Sääntövaliokunta määräsi myös, että vastaisuudessa kulmapotkutilanteissa pallo on asetettava kokonaan kulmakaaren sisäpuolelle ja kaarelta ammutut kulmapotkut hylätään.

Sääntövaliokunta valitteli kokouksessaan myös sitä tapaa, että muutamat televisioyhtiöt näyttävät lähetyksissään hidastettuina vihellykseen ja pelikatkoon johtaneita tilanteita.

Valiokunta paheksui menettelyä, koska sen katsotaan sisältävän tuomariin kohdistuvaa arvostelua, ja päätti kehoittaa televisioyhtiöitä luopumaan tällaisesta tavasta.

Marianne Faithfull sai sakkoja

Englantilainen iskelmätähti Marianne Faithful, 23, tuomittiin 500 punnan (noin 5.000 Smk:n) sakkoihin maanantaina Uxbridgen raastuvanoikeudessa.

Hän oli yrittänyt salakuljettaa maahan kolmeneljännespituisen minkkiturkin ja antanut tullivirkailijoille vääriä tietoja.

Marianne, Mick Jaggerin entinen monivuotinen tyttöystävä on muutenkin ollut Englannin lehtien puheenaiheena viime päivinä. Kyseessä on hänen ja Irlantilaisen lordi Rossmoren, 39, uumoiltu romanssi.

Ujo lordi saatteli Mariannea pari päivää sitten Dublinin lentokentälle ja kertoi myöhemmin lehtimiehelle menevänsä pian naimisiin Mariannen kanssa.

Lontooseen saapunut Marianne ehätti kuitenkin nopeasti kiistämään lordin uutisen ja kehotti kysyjiä unohtamaan koko jutun.

HS 

Koonnut: Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Historia

Luitko jo nämä?