Wilenien vene 505-johdossa - Historia | HS.fi
Historia|HS 50 vuotta sitten 1.8.1970

Wilenien vene 505-johdossa

Toisen lähdön puuskaisissa 5 boforin sivutuulissa lähtivät Turun ASS:ia edustavat Henrik von Knorring ja C. C. "Burre" Trapp rajuun spinaakkerileikkiin, josta oli seurauksena veneen kaatuminen. Pahin on jo ohi. Miehet kiipeävät parhaillaan rungolle ja hetken kuluttua on vene jälleen pystyssä, vaikka tuuli ja aallokko ovat voimakkaita. Juttuun tärväytyi monta hyvää sijaa - ja pahimmassa tapauksessa jopa Suomen mestaruus.

Julkaistu: 1.8. 2:00

Melkin eteläpuoleisilla radoilla alkoivat purjehduksen 505-luokan SM-kilpailut 3-5 boforin tuulissa kireääkin kireämpinä. Kärjessä on kyllä avauspäivän jälkeen NJK:n voitokas veljespari Kari ja Jyri Wilen, mutta se ei saapunut päivän kummastakaan lähdöstä maaliin ykkösenä. Ero ensimmäisen ja neljännen veneen välillä on tässä vaiheessa vain vajaat neljä pistettä. Peter Tallberg kotiutui nopeasti myös tunnetusti vaikean 505-jollan ruoriin ja on kisassa neljäntenä.

Päivän värikkäin ja rajuin purjehtija oli SPS:n Matti A. Jokinen – luokan suuri profeetta Suomessa. Jokinen johti kumpaakin lähtöä pitkät ajat, mutta joutui parin sekaannuksen vuoksi päästämään kummassakin pari venettä edelleen. – –

Pisteet 2. lähdön jälkeen: 1) Kari Wilen, NJK, 11 p. 2) Henrik von Knorring, ASS ja Jukka Niiniranta, TPS 13 p. 4) Peter Tallberg, NJK, 14,7 p. 5) C–J. Fogelholm, NJK, 15,7 p. 6) L–J. Fellman, ESF, 19,7 p.

Kehäteiden nimet sekaannuttavia

Kehäteitä syntyy Uudellemaalle nopeammin kuin niiden, nimet ehtivät vakiintua. Uusi kehätie vanhentaa edellisten nimitykset. Kokonaan tai osin valmiina ovat tällä hetkellä ulompi kehätie, ohikulkutie ja sisempi kehätie. Alustavasti kaavaillaan välikehätietä.

Kehäteiden nimistön sotkuisuutta pahentaa se, että tvh ja Helsingin kaupunki käyttävät eri nimiä. – – Tvh käyttää kehäteistä Helsingistä ulospäin nimiä: sisempi kehätie, (Helsingin) ohikulkutie, ulompi kehätie. Helsingin kaupungin käyttämät nimitykset ovat muuten samat, paitsi sisempi kehätie on yksinkertaisesti vain kehätie.

Ulompi kehätie tulee kulkemaan Lohjanharjulta Hyvinkään ja Mäntsälän kautta Porvooseen. – –

Ohikulkutie alkaa Porvoontieltä Vestersundomista, leikkaa Lahden, Tuusulan, Hämeenlinnan, Porin ja Turuntiet jatkuen Kirkkonummelle. Ohikulkutie suunniteltiin ja rakennettiin ensimmäisenä kehäteistä. Tämän vuoksi siitä käytetään edelleenkin epätarkkaa kehätie-nimeä, vaikka tielle ohjaavissa viitoissakin lukee ohikulkutie.

Sisemmän kehätien reitiksi tulee Matinkylä–Leppävaara–Pitäjänmäki–Pakila–Pukinmäki–Malmi–Myllypuro–Vartiokylä–Vuosaari. Tien on tarkoitus leikata Porvoontie Puotilan kohdalla. – – Tuleva välikehätie Kehäteiden uusin tulokas on työnimeltään välikehätie. – –

Kehäteiden nimitykset eivät ole vielä virallisia. Tarkoituksena on saada esimerkiksi Kööpenhaminan järjestelmän tapainen – Rengastie 1, Rengastie 2 jne. Suomessa ehkä Kehätie 1 jne.

Neuvostoliitto esitti epäilyksiä puolueettomuutemme laadusta

Neuvostoliitto esitti epäilyksiä Suomen puolueettomuuden aitoudesta yya-sopimuksen jatkosta neuvoteltaessa. Tämän kertoi tasavallan presidentti Urho Kekkonen perjantaisessa radio- ja televisiopuheessaan.

”Vaikein luottamusta häiritsevä tekijä on ollut se Neuvostoliittoa kohtaan harjoitettu pahansuopa suhtautuminen, jonkalaista julkisessa elämässämme on jossain määrin esiintynyt", Kekkonen sanoi. Esimerkkeinä tästä pahansuopaisuudesta hän mainitsi suhtautumisen sähköveturitilaukseen, atomi voimalaan, sekä maakaasun ja öljykauppoihin Neuvostoliiton kanssa. – – Presidentti piti puheensa äskettäin Neuvostoliittoon ja Yhdysvaltoihin suuntautuneiden valtiovierailujensa johdosta. Hän korosti Suomen puolueettomuuden molemmilta suurvalloilta saamaa tunnustusta.

”Mutta juuri menestyksen päivinä on etsittävä syyt, jotka voivat tulevaisuudessa muuttaa menestyksen tappioksi. Siksi olen katsonut velvollisuudekseni suorin sanoin esittää huolestuneisuuteni juuri silloin kun ulkopolitiikkamme on aurinkoisimmillaan”, presidentti Kekkonen sanoi.

Kekkonen toisti puheessaan aikaisemminkin esittämänsä ajatuksen, että "kuta suurempi luottamus vallitsee Suomen ja Neuvostoliiton välillä, sitä laajempi liikkumavapaus Suomella on suhteessaan muihin valtoihin”.

Hyvinkään kirjasto sai lainauskameran

Hyvinkään kaupungin pääkirjastossa on otettu käyttöön lainauskamera, jonka periaatteena on se, että asiakkaille lainataan kirjat ottamalla niiden kortit yhdessä asiakkaan lainauskortin ja reikäkortin kanssa filmille. Toimenpide nopeuttaa paitsi lainausta myös monia muita kirjojen ulosantamiseen vaadittavia tapahtumia.

”Kameralla voidaan filmata noin 400 lainausta tunnissa. Aiemmin voitiin käsityönä päästä vain murto-osaan tästä määrästä ja erittäinkin ruuhka-aikoina joutuivat lainaajat odottelemaan vuorojaan hyvinkin pitkään”. – – "Heinäkuussa aloitettiin kirjojen lainaaminen myös uimalassa, jossa käydään kaksi kertaa viikossa, helteellä useamminkin. Valitettavasti kulunut heinäkuu ei ole säittensä puolesta rantakirjastolle kuitenkaan suopea", totesi kirjastonjohtaja Roikonen.

Australia saa oman sanakirjan

Australia saa ensimmäisen oman sanakirjansa. Australian Humanististen Tieteiden Akatemia on päättänyt tukea suunnitelmaa koota ja julkaista ensimmäinen Australian-englannin sanakirja.

Kuten sanakirjan amerikkalainen ja kanadalainen vastinekin se tulee sisältämään tuhansia Australialle tyypillisiä sanoja, jotka ovat joko aivan omia sanojaan tai yleiskielen sanoja, joilla on oma paikallinen erikoismerkityksensä.

HS

Koonnut: Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Luetuimmat - Historia

Luitko jo nämä?