Lukioiden määrä vähenee itsenäistymisen myötä - Historia | HS.fi

Lukioiden määrä vähenee itsenäistymisen myötä

Koulukuljetusten perinne jatkuu, mikäli lukiokomitean kaavailut toteutuvat. Komitean mielestä lukioiden tasoa on kohotettava eliminoimalla liian pieniä heikkotasoisia maaseutulukioita. Näiden oppilaat liitettäisiin jäljelle jäävien lukioiden vahvuuksiin koulukuljetusten avulla. Matkoihin lukiolaiset voivat komitean mielestä käyttää puolestatoista kahteen tuntiin päivässä.­

11.1. 2:00

Lukiosta tulee peruskoulu-uudistuksen vuoksi hallinnollisesti ja organisatorisesti itsenäinen kouluyksikkö.

Lukiokomitean mielestä vain kolmiluokkasarjainen lukio voi tarjota todella lukiotasoista opetusta. – –

Kun kaikista lukioistamme vain 29 prosenttia muodostuisi kolmiluokkasarjaisiksi, edessä voi olla lukioverkon harventaminen etenkin maaseudulla, missä lukioita on perustettu pientenkin keskikoulujen jatkoksi.

Tämä on uudistuvan koulumme kipein ongelma. – –

Luokkasarjaluku tarkoittaa ns. rinnakkaisluokkien määrää – esim. kolmiluokkasarjaisessa lukiossa on joka asteelta kolme rinnakkaista luokkaa. – –

Komitean laskelmista voidaan päätellä, että elinkelpoisten lukioiden muodostaminen edellyttää lukioverkon harventamista tietyillä seuduilla. Lukioiden verkko ei voi olla niin tiheä kuin peruskoulun tai edes peruskoulun yläasteen verkko, joka jo aiheuttaa nykyistä paljon enemmän koululaiskuljetuksia.

Komitea sanoo, että koulukuljetusten avulla voidaan välttyä liian pieniltä ja sen vuoksi heikoilta lukioilta.

Komitean mielestä lukion oppilas voi käyttää 1 1/2 – 2 tuntia päivässä koulumatkoihinsa, mikä merkitsee 30 kilometrin automatkaa yhteen suuntaan.

Talonmiesten lakko alkaa Helsingistä

Talonmiesten lakko uhkaa. Kiinteistötyöntekijäin liiton liittotoimikunta päätti sunnuntaina jättää uhkavaatimuksen, jonka mukaan kiinteistöalalla alkaa osittainen lakko tammikuun 26. päivänä ellei sovintoa siihen mennessä synny.

Lakko koskisi ensimmäisessä vaiheessaan noin 2000 työntekijää. Kaikkiaan liittoon kuuluu noin 6000 jäsentä.

Taisteluun lähtevät lähinnä yksityisten palveluksessa olevat talonmiehet ja porrassiivoojat ja ns. keskitetyn kiinteistöhoidon alueilla lämmittäjät, laitos- ja huoltomiehet, sekä siivoojat.

Lottovaihto pieneni lähes puolella

Toisen lottokierroksen oikea rivi arvottiin julkisesti sunnuntaina. Varsinaiseen lottoriviin ei onnetar valinnut ainoatakaan samaa numeroa kuin ensimmäisellä kierroksella. – –

Jos sunnuntaina arvotut numerot eivät riitä voittajien löytämiseen, arvotaan uusia numeroita tiistaina.

Tämänkertainen loton viikkovaihto oli 1240 691 markkaa. Ensimmäisellä kierroksella vaihto oli yli 2,1 mmk.

Marja-Liisa suuryllätys

Simpele (HS)

Monta uutta nimeä tuli esiin nuorten ja tyttöjen katsastuksissa Simpeleellä.

EM-kisoihin Länsi-Saksaan Nesselwangiin Suomen joukkueen johtajaksi valittu Väinö Eskelinen oli seuraamassa katsastushiihtoja.

”Useita yllätyksiä sattui ja monta uutta nimeä putkahti esiin. Erikoisesti tyttöjen puolella kolmanneksi sijoittunut Simpeleen Marja-Liisa Hämäläinen oli suuryllätys”, totesi Eskelinen.

Kuntolan sisarukset parhaassa kunnossa

Simpele (Martti Vaske)

Kuntolan sisarukset Hilkka ja Ossi Juvalta veivät kärkitilat Simpeleellä sunnuntaina pidetyissä nuorten EM-hiihtojen katsastuskilpailuissa. Molemmat olivat sarjoissaan täysin ylivoimaisia.

Hilkka voitti tyttöjen viidellä kilometrillä toiseksi sijoittuneen Simpeleen Sirpa Myllyksen yli puolellatoista minuutilla.

Ossi puolestaan nuorten 10 kilometrillä jätti toiseksi tulleen Utajärven Esko Lähtevänojaa lähes minuutin.

Mennään bussilla

Bussinkuljettaja Stan Butler, lontoolainen vanhapoika, on uuden sarjafilmin sankarina. Hän ilmestyy kuvaruutuun ykkösverkossa, Mainostelevisiossa klo 20.30.

Ensimmäisessä osassa ”Kiljukaljaa” Stanin pitäisi mennä bussilla Lontooseen, mutta ajelu jääkin vähäiseksi, kun kotona ryhdytään panemaan olutta.

Sarjan pääosassa Stanina esiintyy Reg Varney. Filmi on värilähetys.

”Sumppis” nuorille

”Sumppis” on uusi ohjelmakokeilu radion ja television yhteistyöstä. Se on ohjelma varhaisnuorille, jotka eivät omasta mielestään ole enää lapsia eivätkä vielä nuoriakaan.

Ohjelma lähetetään sekä televisiossa että radiossa ja tekijöinä on mahdollisimman paljon varhaisnuorten edustajia.

”Sumppiksesta” vastaavat radiossa Jorma Pilke ja televisiossa Orvo Kontio. Ohjelma lähetetään joka toinen maanantai alkaen klo 19.45 television ykkösverkossa ja jatkuen televisiolähetyksen jälkeen radion rinnakkaisohjelmassa klo 20.00.

Televisio-ohjelman tarkoituksena on ennakoida radio-ohjelmaa ja siinä pyritään keskittymään asioihin, joissa kuvakerronnalla on huomattava merkitys.

”Sumppiksen” tekemisestä vastaavat kokonaan 10–12-vuotiaat varhaisnuoret, jotka suunnittelevat ohjelmien sisällön ja itse myös selostavat ja haastattelevat niissä.

Kööpenhaminaan värvätään sairaanhoitajia Suomesta

Kööpenhamina (Ib Björnbak)

Kööpenhaminalaiset sairaalat yrittävät vähentää henkilökunnan puutettaan ottamalla palvelukseensa suomalaisia sairaanhoitajia, paljastaa pormestari Edel Saunte, jonka työalaan sairaalalaitos kuuluu.

Mitään ratkaisevaa ei ole vielä tehty, mutta tanskalaiset ovat tarkkailleet, miten ruotsalaiset ovat poistaneet sairaanhoitajapulansa.

On todettu, että monet suomalaiset sairaanhoitajat työskentelevät Tukholmassa ja tultu siihen tulokseen, että ratkaisu soveltuisi myös Kööpenhaminalle.

Etupäässä tullaan keskittymään suomalaisiin ja italialaisiin sairaanhoitajiin.

Nuorukaiset tervassa ja höyhenissä

Belfast (AP)

Kolme nuorukaista sai terva- ja höyhenkäsittelyn lauantaina Belfastin roomalaiskatolisella Falls Roadin alueella.

Poliisi ei suostunut kommentoimaan tapauksia, mutta niiden epäillään olleen laittomaksi julistetun Irlannin tasavaltalaisarmeijan ISA:n aikaansaannoksia.

Suuri joukko ohikulkijoita pysähtyi lauantaina katselemaan kun tuntematon miesjoukko tarttui kahteen nuorukaiseen keskellä katua.

Sidottuaan toisen lyhtypylvääseen ja toisen bussipylvääseen miehet kaatoivat heidän päälleen ensin tervaa minkä jälkeen he peittivät uhrinsa höyhenillä.

Koonnut: Pasi Oikarinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia