”Muovikassi” valittiin parhaaksi lehtikuvaksi - Historia | HS.fi

”Muovikassi” valittiin parhaaksi lehtikuvaksi

Arvostelulautakunnan mielestä Suomen kansa oli jo keskustelullaan valinnut vuoden parhaan lehtikuvan. Martti Peltonen kädessään ”Muovikassi” ja Suomen Lehtikuvaajien kiertopalkinto.­

27.1. 2:00

Suomen Lehtikuvaajat ry on valinnut Helsingin Sanomain valokuvaaja Martti Peltosen kuvan ”Muovikassi” vuoden parhaaksi lehtikuvaksi.

Kuva julkaistiin ensimmäisen kerran heinäkuun 29. päivänä tasavallan presidentin saapuessa valtiovierailulta Yhdysvaltoihin.

Kuvan vuoksi syntyi runsasta sanavaihtoa mm. yleisönosastoissa. Kyseltiin, mitä ulkoministeri Väinö Leskisellä oli muovikassissaan ja sopiiko ministerin kantaa kassia. Ministeri Leskinen jopa vastasi kyselyihin kertoen tuoneensa suklaata perheen lapsille.

Lehtikuvaajien yhdistyksen varapuheenjohtaja Kalevi Keski-Korhonen kertoi, että arvostelutilaisuudessa Martti Peltosen kuva lopetti keskustelun kaikista muista kuvista.

Arvostelulautakunta, johon kuuluivat Antero Aho, Ilkka Juonala, Jouko Levanto, Eero Sauri, Antero Takala, Tuomo-Juhani Vuorenmaa ja Mauri Vuorinen esittivät eräänä perustelunaan, että Suomen kansa oli jo ennalta vallinnut parhaan lehtikuvan niin tunnetuksi ”Väiskin muovikassi” oli ehtinyt tulla.

Taten murhaajille vaaditaan kuolemaa

Los Angeles (Washington Post)

Valamiehistö, joka julisti Charles Mansonin ja kolme hänen naisseuralaistaan syyllisiksi ensimmäisen asteen murhiin, päättää torstaina alkavan oikeudenkäynnin aikana, joutuvatko syylliset kaasukammioon vai elinkautiseen vankeuteen.

Syyttäjä tulee vaatimaan heille kuolemantuomioita.

Charles Manson ja kolme hänen ”hippiperheensä” jäsentä Susan Atkins, Patricia Krenvinkel ja Leslie Van Houten havaittiin maanantaina syyllisiksi näyttelijätär Sharon Taten ja kuuden muun henkilön murhiin.

Tölkit kolmanneksen pulloja kalliimpia

Alkon hallintoneuvosto kielsi tiistaina pitämässään kokouksessa saada Suomen markkinoille uusia long drink-juomia.

Oy Mallasjuoma oli anonut saada valmistaa long drink-juomina votka-limeä ja campari-soodaa.

Alko pelkäsi, että nämä juomat olisivat ehkä liiaksi nuorten makuun.

Tölkkiolutta, A- ja keskiolutta alkavat toimittaa Auran Panimo Oy, Oy Mallasjuoma, Porin Oluttehdas Oy ja Oy Sinebrychoff Ab. Lisäksi Wihuri-Yhtymä Oy alkaa toimittaa tölkeissä keskiolutta.

Hinnat perustuvat panimoiden tarjouksiin, ja niihin sisältyvät valmiste- ja liikevaihtoverot sekä Alkon osuus. Keskioluen hintoihin sisältyvä vähittäiskaupan palkkio on 10 penniä tölkiltä.

Näiden hintojen mukaan tölkissä ostettuna A-olut on 27,5 % ja keskiolut 29 % kalliimpaa kuin palautuspulloissa.

Lauttamaksut kytkettävä Helsingin yhteistariffiin

Tiheämpiä lauttavuoroja toivotaan Suomenlinnaan. Suomenlinnalaiset haluavat myös varhaisempia ja myöhäisempiä yhteyksiä saarelleen.

Suomenlinnaseura jätti asiaan liittyvän muistion ylipormestari Teuvo Auralle.

Lauttamaksut pitäisi kytkeä Helsingin yhteistariffiin siirto-oikeuksin, sanotaan muistiossa.

Koetalojen tutkimus tekemättä

Korsossa olevan Kulomäen viisi vuotta vireillä ollut koerakentaminen on vesittynyt tavalliseksi rakentamiseksi.

Rakeva-säätiö sai valtiolta hanketta varten 60 000 markkaa asuntotutkimusvaroja mm. pientalojen kustannusselvityksiä varten. Tuloksena oli vain tieto siitä, paljonko talot tulivat maksamaan.

Nyt kilometrin päähän Korson rautatieliikennepaikasta rakennetut neljä taloa ovat tyhjillään. Ne eivät ole menneet kaupaksi.

Rakennuskustannukset nousivat yli asuntohallituksen asettaman lainakaton.

Tietokoneet tutkijan avuksi kirjastojen penkomisessa

Tietokoneet ovat tulossa kirjastoihin. Ruotsissa parhaillaan rakenteilla olevan systeemin avulla tutkija löytää missä tahansa tieteellisessä kirjastossa vapaana olevan lähdekirjan seitsemässä sekunnissa.

Järjestelmä valmistunee Ruotsissa vuoteen 1975 mennessä.

Ruotsalaista systeemiä esitteli Helsingissa johtaja Ingvar Lindberg. Valtiokonttori rakentaa järjestelmää yhdessä Saab-Scanian kanssa.

Esittelyssä oli alunperin Viggen-hävittäjää varten rakennettu pienoistietokone, johon oli kytketty kuvaputkella varustettu pääteasema.

Mainos tulee Suomen jalkapallokentille

Karamellit tai tulitikut tai mikä tuote hyvänsä saa mennä kaupaksi jalkapalloilun avulla. Mainokset ovat luvallisia peliasuissa tulevalla kaudella Suomessakin.

Näin päätti Palloliiton liittohallitus. Mainostaminen on sallittu vain kansallisissa otteluissa. Lisäksi säännöksissä on useita erikoismääräyksiä.

Mainos ei mm. saa sijaita pelipuvun selkäpuolella. Yksityinen pelaaja ei saa ottaa hyötyä. Luvat myöntää liittohallitus, ja rahat vie seura.

Italialle oma maratonhiihto

Italiassa on murtomaahiihto kilpailulajina jo tunnettu, mutta kansanurheiluna se ottaa vasta ensi askeleita.

Nyt Italia on saanut oman pitkän matkan hiihtokilpailunsa, Marcialonga-hiihdon.

Marcialonga on lähes suoranainen kopio pohjoismaiden suurimmasta massakilvasta, Vasa-hiihdosta.

”Rataprofiilikin on lähes täysin samanlainen kuin Vasa-hiihdossa”, kertoi Erik Pihkala, joka on kutsuttu Moenan ja Cavalesin välillä 7.2. järjestettävään hiihtoon.

”Ensimmäisen 20 kilometriä – koko reitin pituus 68 km – latu nousee aivan samoin kuin Vasa-hiihdossa. Italialaiset ovat menneet pohjoismaiden matkimisessa jopa niin pitkälle, että ovat tuottaneet mustikkasopankin Pohjolasta.”

Koonnut: Pasi Oikarinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia