Jalkapalloilun tulevaisuus on naisten jaloissa - Historia | HS.fi

Jalkapalloilun tulevaisuus on naisten jaloissa

Vielä naisjalkapalloilija ei ole yhtä pitkälle viritetty kuin miespuolinen potkija. Naisella on varaa nautiskeluun pelitauolla.­

9.2. 2:00

Naisten jalkapalloilu on leviämässä eri puolilla maailmaa. Viime vuonna Italiassa pidetyt ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut ovat saaneet myös kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) hereille.

FIFA pelkää, että naisjalkapalloilu valtaa tulevaisuudessa niin paljon alaa, että se tulee sotkemaan FIFA:n suunnitelmia.

FIFA on antanut jo eri maanosaliitoille määräyksen seurata tilannetta erittäin tarkasti. Samalla maanosaliittoja kehoitetaan ottamaan naisjalkapalloilu suojelukseensa, ettei se pääsisi levittäytymään itsenäisenä yksikkönään ympäri maailmaa miehisen jalkapalloilun tielle.

Tämä on FIFA:n kanta, mutta naisjalkapalloilijat saattavat olla täysin eri mieltä.

Apollo 14:n paluu maahan

Apollo 14:n toistaiseksi hyvin sujuneen matkan loppuvaiheita seurataan television ykkösverkossa klo 22.35 alkaen suorana satelliittilähetyksenä.

Astronauttien pitäisi ennakkosuunnitelmien mukaan laskeutua aluksessaan Tyyneen valtamereen, klo 23.03 Suomen aikaa.

Mikäli mikään ei matkalla ole mennyt vikaan, voivat katsojat seurata laskeutumisen vaiheita televisiosta, sillä lähetysaikaa on varattu puoleenyöhön asti.

Helsinki saa lappuliisat elokuussa

Helsinki saa omat lappuliisansa elokuun alussa.

Näitä päätoimisia kunnallisia pysäköinnin valvojia on aluksi vähintään 30. Liisojen ohella jää osa pääkaupungin poliiseista edelleen tarkkailemaan autoilijoiden käyttäytymistä.

Uusista pysäköinnin valvojista on Uudenmaan lääninhallitus antanut määräyksen. Kaupunkisuunnitteluviraston on kiireesti ryhdyttävä toteuttamaan valvonnan käytännön järjestelyjä.

Valvojien koulutus on suunniteltava. Lisäksi lappuliisojen on saatava omat virkapuvut ja -merkit.

Helsinki saa todennäköisesti lappulasset liisojen rinnalle.

Öljysulku ellei hintoja koroteta

Wien (Reuter)

Maailman suurimmat öljyntuottajamaat varoittivat Wienissä maanantaina, että öljyntoimitukset keskeytetään parin viikon kuluessa, elleivät länsimaiden öljy-yhtiöt suostu maksamaan korotettuja hintoja.

Öljynvientimaiden järjestön (Opec) päämaja julkaisi Wienissä sunnuntaina Opec:in kokouksessa Teheranissa viime viikolla hyväksytyn päätöslauselman tekstin, jossa öljytoimitukset uhattiin lopettaa kokonaan helmikuun 22. päivän paikkeilla.

Päätöslauselmassa sanottiin, että elleivät yhtiöt hyväksy uusia hintoja, Persianlahden öljyn tuottajamaat jatkavat helmikuun 15:nnestä uusia hintoja koskevan lainsäädännön laatimista.

Muita toimia, mm. täydellistä vientisulkua, ryhdytään soveltamaan, elleivät öljy-yhtiöt ala noudattaa uusia hintoja viikon kuluessa siitä kun lainsäädäntö hyväksytään.

Kiivas tulitus vastassa

Quang Tri / Washington (Reuter)

Melkein 5000 etelävietnamilaista sotilasta oli maanantai-iltaan mennessä tunkeutunut Yhdysvaltain ilmatuen turvin Laosin alueelle.

Näin alkoi kauan odotettu hyökkäys Laosin kautta kulkevaa Ho Chi Minhin reittiä vastaan.

Useimmat miehet kuljetettiin rajan yli amerikkalaisilla helikoptereilla. Ne saivat vastaansa voimakkaan tulituksen ja ainakin neljä ammuttiin alas.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan hyökkäykseen ei osallistu USA:n maajoukkoja.

Hyökkäyksen tarkoituksena on tuhota teoriassa puolueettomassa Laosissa sijaitsevat pohjoisvietnamilaisten tukikohdat ja katkaista sissien käyttämä Ho Chi Minhin reitti, jota pitkin tarvikkeita ja miehiä kuljetetaan pohjoisesta Etelä-Vietnamiin ja Kambodshaan.

Mustalaisjärjestöt eri mieltä lastenkodeista

Mustalaisten hyväksi toimivat kaksi järjestöä ovat erimielisiä mustalaislastenkotien tarpeellisuudesta.

Suomen mustalaisyhdistys ehdotti kotien lakkauttamista.

Mustalaislähetyksestä kerrottiin, että vain mustalaisten lapsille tarkoitettuja koteja ei ole Suomessa.

Suomen mustalaisyhdistys ehdotti sosiaalihallituksen pääjohtajalle Alli Lahtiselle jättämässään kirjelmässä mustalaislastenkotien toiminnan lopettamista.

Yhdistys pitää lastenkotien olemassaoloa tarpeettomana ja kansallisia vähemmistöoikeuksia loukkaavana.

Maassa toimii kaikkiaan neljä lastenkotia, joista huolehtii mustalaislähetys. Vanhin on perustettu vuonna 1953 ja uusin vuonna 1963. Niissä hoidetaan yhteensä noin sataa lasta.

Maajoukkueella 16 lumiottelua

Eerikkilä (HS)

Jalkapalloilija on astumassa suomalaiseen talveen, tulossa ulos tunkkaisista jumppasaleista.

Suomen Palloliiton päävalmentaja Olavi Laaksonen on murtamassa käsitystä kesän ja jalkapalloilun erottamattomasta veljeydestä.

Siksi maajoukkue pelasi viikonvaihteessa neljä ottelua ja pelaa vielä 12 lumikenttäkamppailua ennen sulaa maata. – –

”Kaiken taustalla on jalkapalloilun muuttaminen ympärivuotiseksi lajiksi. Sitä pelataan muuallakin vaikeissa oloissa, miksi ei siis myös meillä”, kysyy Laaksonen. Kuin itseltään.

Vastaukseksi hän on asettanut maa joukkueelle kovan tavoitteen. Neljä ”lumileiriä”, neljä ottelua jokaisen leirin aikana.

Koonnut: Pasi Oikarinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia