Salakuljettaako tv suomen kieltä Ahvenanmaalle? - Historia | HS.fi

Salakuljettaako tv suomen kieltä Ahvenanmaalle?

Stefaniuksen perhe muutti Ahvenanmaalle kolmisen vuotta sitten. Kielitaito ei riitä ruotsikielisen tv-ohjelman seuraamiseen, eikä suomalaista juuri koskaan näe.­

21.2. 2:00

Pekka Kukkonen

Suomen kielen pelätään tunkeutuvan Ahvenanmaalle uudenaikaista salatietä: televisioruudusta.

Niinpä Ahvenanmaan ohjelmaneuvosto päätti, että suomenkieliset lähetykset on lopetettava. Näitä lähetyksiä on Ahvenanmaalla voitu nähdä noin tunnin verran päivässä sellaiseen aikaan, jolloin ruotsinkielistä ohjelmaa ei saa ruutuihin Ruotsista eikä Suomesta. Ja silloinkin suuri osa lähetyksestä saattaa olla vain testikuvan värisevää shakkiruutua.

Moni ahvenanmaalainen – enemmistö ehkä – pitääkin ohjelmaneuvoston päätöstä turhanaikaisen totisena.

Päätöksen vastustajat sanovat, että eräät ohjelmaneuvoston jäsenet haluavat vain kiivailla itselleen kannatusta ja ääniä ensi syksyn kunnallisvaaleissa.

Maaliskuun alussa käynnistyvät Ahvenanmaan televisioneuvottelut Smedsbolen aseman kautta lähetettävästä ohjelmasta. Sitä ennen tilanne pysyy ennallaan: Ahvenanmaan ohjelmaneuvosto pysyy tammikuisessa päätöksessään lopettaa suomenkielinen ohjelma Smedsbolen aseman kautta.

Myös Yleisradio pysyy kannassaan: ohjelmaneuvoston päätös on liian pitkälle viety.

Tattarisuosta on tullut teollisuusslummi

Vientiin elektroniikkatuotteita valmistavan yrityksen ei ole mukava toimia Tattarisuolla. Kun ulkomainen asiakas tuodaan romukauppojen, rakennusliikkeiden varastojen, autohajottamoiden, ränsistyneiden junavaunujen ja kuoppaisten katujen kautta vierailemaan tehtaalla, ei kielitaitoa tarvita.

Vieraan ilme kertoo koko totuuden kymmenen vuotta vanhasta pienteollisuusalueesta, jonne Helsingin keskustan liepeillä toimineita yrittäjiä on siirretty rumentamasta kaupunkikuvaa. – –

”Ei yrittäjien ole ollut pakko mennä Tattarisuolle. Me vain ilmoitimme heille, ettei ole muuta vastaavaa tonttia tarjolla, sanoo Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosaston apulaisosastopäällikkö.

Tyytymättömiä on runsaasti, mutta myös tyytyväisiä. Romukauppiaalle muutto keskustan läheltä Malmin lentokentän liepeille ei ole suurikaan vahinko. Matkat pitenevät, mutta vapaus lisääntyy.

Sotkamon lastenkoti ei halua huutolaisia

Sotkamossa puhutaan lapsista, rahasta ja uushuutolaisuudesta.

– Kunnallinen lastenkoti tuottaa tappioita ja tutkimukset sen lakkauttamiseksi ovat käynnissä. Alustavina toimenpiteinä Sotkamon sosiaalilautakunta ottaa yhteyksiä koteihin, jotka olisivat halukkaita adoptoimaan lapsia tai ottamaan näitä hoitoonsa korvausta vastaan. Muun muassa lehti- ilmoittelulla on löydetty runsaasti asiasta kiinnostuneita koteja.

”Liian moni yhteydenotto on alkaa nyt kysymyksellä mitä niistä maksetaan”, sanoo sosiaalisihteeri Raili Miettinen. Hän kertoo, että useat vanhemmat kavahtavat isoja poikia. Sen sijaan isot, kenties jo taloustöissä auttamaan kykenevät tytöt ovat kysyttyjä.

Monet näkevät menettelyn uushuutolaisuutena. Virallisesti siitä käytetään nimitystä avohuolto. Sosiaalisihteeri Miettinen sanoo, että avohuoltojärjestelmä perustuu lain ja muiden ohjeiden sanelemaan valvontaan eikä niin muodoin ole edes lähellä pahamaineista huutolaisjärjestelmää.

Lex Armi Filippiineillä

Maailman ensimmäisen Miss Universumin Armi Kuusela Hilarion odotetaan saavan Filippiinien kansalaisuuden aivan lähiaikoina.

Filippiinien edustajainhuone hyväksyi perjantaina toisessa käsittelyssään yksimielisesti lain, joka myöntää maan kansalaisuuden vuoden 1952 Miss Universumille, joka on naimisissa filippiiniläisen liikemiehen Virgilio Hilarion kanssa.

Lakialoitteen tehnyt edustajainhuoneen jäsen Antonio Diaz sanoi perjantaisessa istunnossa, että muutettuaan Filippiineille Armi Kuusela Hilario on osallistunut aktiivisesti sosiaalityöhön. (Reuter)

KORJAUS 22.1.2021. Miss Universumiksi valinnan vuosiluku korjattu, alunperin kirjoitettiin 1953.

Paasikivi korjattiin

Finnairin DC-8-koneen J. K. Paasikiven vauriot tutkittiin ja korjattiin Helsingissä. Kone lähti jo lauantaiaamuna lennolle Müncheniin.

Huoltoauto kolhi lentokonetta Amsterdamin kentällä, mutta sen saamat kolhut olivat niin pieniä, että koneella päästiin lentämään Helsinkiin. Se tuotiin tyhjänä Seutulan kentälle perjantai-iltana. Koneen matkustajat lennätettiin Helsinkiin aikaisemmin Lufthansan koneella.

Ei palmikkoja vaan hiusverkot

”Aioimme ensin vaatia pitkätukkaisia sotilaita palmikoimaan hiuksensa, kuten Fredrik Suuren armeijassa oli tapana”, sanoi Länsi-Saksan puolustusministeriön edustaja.

”Lopulta päätimme kuitenkin määrätä kaikki sotilaat, joiden hiukset ulottuvat paidankauluksen alapuolelle, käyttämään hiusverkkoja”.

Määräyksen hiusverkoista antoi Länsi-Saksan puolustusministeri Helmut Schmidt. Hänen oma tukkansa on leikattu ”Kennedy tyyliin”, mutta niska on ajeltu paljaaksi.

Jalkaväen tarkastaja, kenraali Ulrich de Maiziere sanoi, että sotilaat käyttävät hiusverkkoja turvallisuussyistä. Länsi-Saksan armeija on hankkinut miehilleen vain harmaita verkkoja.

Päätös hiusverkkojen käytöstä tehtiin sen jälkeen kun eräs sotilas oli voittanut hiuksista käydyn oikeusjutun upseeria vastaan. Tämä oli kieltänyt häneltä iltaloman sen johdosta, että hänen tukkansa roikkui paidankauluksen alapuolella. Oikeus päätti, ettei upseereilla ollut oikeutta määrätä sotilaiden hiusten pituutta. (UPI)

Koonnut: Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia