Laskiaisrauha Helsingin ensiapuasemalla ja poliisilla - Historia | HS.fi

Laskiaisrauha Helsingin ensiapuasemalla ja poliisilla

Kaivopuiston innokkaimpiin laskiaisliukujiin kuuluivat pikkupojat. Huolimatta melkoisesta vilskeestä säästyttiin tänä vuonna pahoilta loukkaantumisilta.­

24.2. 2:00

Laskiaistiistai Kaivopuiston rinteillä Helsingissä oli hiljaisempi kuin aikaisempina vuosina, sillä kaupunki ei tänä vuonna jäädyttänyt liukurataa.

Laskettelijoita kuitenkin riitti; parhaimpina aikoina mäkiä tuli alas parisen sataa pulkkailijaa ja hiihtäjää.

Eiran poliisilla ei ollut vaikeuksia järjestyksen ylläpidossa. Myös Töölön tapaturma-asema oli hiljainen; klo 21:een mennessä ei yhtään laskettelijaa ollut käynyt paikkauttamassa itseään.

Kaivopuiston laskiaisen viettäjät olivat enimmäkseen lapsiperheitä ja nuoria. Vanhempiakin oli joukossa; laskiaisperinne houkuttelee vielä nykyäänkin mäkeen edes kerran vuodessa.

”Itsepalvelusta apu Satakunnan bensiiniasemille”

Pori (HS)

Joka kolmas bensiinikauppias sai viime vuonna Satakunnassa tarpeekseen kireistä markkinoista. Yli sadasta asemasta vaihtoi omistajaa kolmisenkymmentä.

”Toivoa olisi näköpiirissä, jos asiakkaat saisi tottumaan itsepalveluun”, sanoi Satakunnan Bensiinikauppiaat ry:n puheenjohtaja Erkki Niinivirta.

– –

”Suomalaiset ovat hitaita tottumaan uusiin systeemeihin. Tämä on selvästi ollut huomattavissa itsepalvelubensiiniasemien kohdalla. Muualla maailmassa ne ovat yleistyneet erittäin nopeasti, mutta Suomessa on kehitys vasta pääsemässä vauhtiin”, Niinivirta sanoo.

Lappia myydään ravintoloille

Somerolainen portieri ja taksimies aikovat tehdä rahaa Lapilla. He ovat kaupanneet ravintoloille Lapin iltoja vajaan vuoden.

”Monenlaista asiaa Lapista voisi myydä. Sieltä löytyy paljon kuumaa tavaraa, jolle Lapissa ei anneta mitään arvoa. Lapin tavaran arvo nousee kovasti, kun sitä siirretään etelään”, kertoo portieri Reino Koivuniemi.

– –

Oksankarahkalla julmistelee viirupöllöjen topattuja nahkoja. Viirupöllö ei ole Lapin tyyppilintu.

Olkikattoinen niliaitta muistuttaa latoa ehkä jostain Hämeen puolesta. Viljan korsi ei Lapin perukoilla ehdi oljeksi, jos joku sattuisikin aitan kattotarpeiden toivossa jyviä maahan piilottamaan.

Tämän viikkoa Riihimäellä pölyttyneen ketun kertoivat Lapin iltojen kauppiaat olevan ”lappalaisketun tyyppiä”.

Pian Etelä-Suomen ravintolayleisö saa ällisteltäväkseen myös albinoporon.

”Liimaan valkoiselle peuralle taustaksi valkeat alpit. Ryhmään tulee myös valkeita riekkoja ja valkeita Lapin jäniksiä”, vahtimestari Koivuniemi kertoi.

Vuosituhansien perinne murtuu

Tokio (UPI)

Japanin keisari Hirohito tekee ensimmäisenä japanilaisena hallitsijana vierailumatkan oman maansa ulkopuolelle ensi syys- ja lokakuussa.

Valtiovierailumatka suuntautuu seitsemään Euroopan maahan.

Japanin hallitus valtuutti tiistaisessa istunnossaan keisari Hirohiton ensimmäisenä hallitsijana Japanin 2631-vuotisessa keisarisuvun historiassa matkustamaan valtiovierailulle oman maansa ulkopuolelle.

Keisari Hirohiton mukana lähtee hänen vaimonsa, keisarinna Nagako.

– –

Keisari Hirohito on jo kauan ollut innokas lähtemään edustamaan maataan maailmalle symbolisoidakseen Japanin paluuta kansainväliseen elämään toisen maailmansodan totaalisen tappion jälkeen.

Agit-Prop sai kiitosta DDR:ssä

Itä-Saksan puoluelehti Neues Deutschland ylisti Itä-Saksan poliittisen laulun festivaaleihin osallistuneen suomalaisen Agit-Prop -lauluryhmän esityksiä.

Lehti suositti maan laulukerhoille, että niiden tulisi tutkia, tekevätkö niiden esitykset läheskään samanlaista vaikutusta kuin Agit-Propin laulut.

”Kun näiden nuorten tovereiden kanssa keskustelee, selviää, etteivät tässä ole nuoret kapinalliset itseään ilmaisemassa, vaan sivistyneet kommunistit, jotka tutkivat käytännössä oman maansa tilannetta sekä teoriaa marxilais-leniniläisistä teoksista,” kirjoitti Neues Deutschland suomalaisvieraista.

Unkarilaiset lähtivät, pullot jäivät

Imatra (HS)

”Tarvittavat takuut ja viiden Unkarin painijoukkueen jäsenen tunnustusvaltakirjat ovat odottamassa raastuvanoikeuden istuntoa. Asia tullaan käsittelemään aikanaan Lappeenrannan raastuvassa”, sanoi Lappeenrannan tullinhoitaja Veikko Seppänen.

Unkarin painijoukkue pääsi lähtemään Vainikkalasta junalla Moskovaan matkasuunnitelman mukaan. Moskovasta joukkue jatkoi matkaansa lentäen Budapestiin. Asia järjestyi maanantaina aamupäivällä.

Unkarilaispainijoilta tavattiin viime viikon torstaina kaikkiaan 89 pulloa alkoholia, jotka Vainikkalan tulli takavarikoi.

Ei tarvitse liukastua

Hiekattomilla kaduillamme liukastuu paljon ihmisiä ja loukkaantuu pahastikin. Näin kävi minullekin.

Mutta sitten lanttuni leikkasi. Ostin kumiliikkeestä 3 millin paksuista vahvaa kumia ja sahasin siitä rautasahalla 50 kpl 12 millin neliöitä. Liimasin ne kengänpohjiini vahvalla liimalla.

Ja siihen liukastumiseni loppuivatkin.

W.M.

Siisteyden puolesta

Jahya Bahari, englantilainen rautatievirkailija, joka rakastaa intohimoisesti siisteyttä, ei ole tyytyväinen uuteen työpaikkaansa.

Hän oli myös päivän protestilakossa kohdistaakseen viranomaisten huomion asemaansa.

”Työtoverini tekevät elämäni kurjaksi ja minulle annetaan kaikki pahimmat työt”, sanoi Bahari.

Bahari, joka on malaijilaissyntyinen ja kuuden lapsen isä, siirrettiin Herne Hillin asemalle Lontoossa sen jälkeen, kun hän oli ajanut sirppi kädessä takaa matkustajaa, joka oli pudottanut tupakannatsan tahrattoman puhtaalle asemalaiturille Beckenham Hillissä.

Koonnut: Kari Lankinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia