Pikkutytöt ottivat mittaa mäkipojista - Historia | HS.fi

Pikkutytöt ottivat mittaa mäkipojista

Perholehdon perheestä oli neljä edustajaa mäkipäivillä. Jarmo (vas.), Jari, Maarit ja Jorma. Jarmo pääsi mitaleille ja Maarit sai tyttöjen sarjassa lusikan.­

22.2. 2:00

Hyvinkää (HS)

Kuin varkain viikkoa ennen muita aloitettiin Hyvinkäällä mäkipäivä. Noin 200 mäenlaskijaa kisaili 13 paikassa Hyvinkään kaupungin alueella.

Mukaan uskaltautui kymmenkunta tyttöäkin, jotka laskivat rohkeasti poikien rinnalla. – –

Laskijoilla oli tilaisuus käyttää kahta eri hyppyriä. Toinen hiven pienempi. Useimmat uskaltautuivat suurempaan hyppyriin. Seurauksena oli kaatumisia. Ne eivät surettaneet. Reippaasti noustiin ylös ja valmistauduttiin uuteen yritykseen.

Joiltakin pääsi itku, mutta sehän kuuluu kovan kilpailun luonteeseen.

Meitä on täällä neljä. Toi mun siskoni hyppää kans, vaikka ei se pitkälle pääse. Ei se kyllä mitään pelkää. Laskee minkä mäen tahansa, valisti Jarmo Perholehto.

Hänen mukanaan oli kolme nuorempaa veljeä ja Maarit sisko. Vain Jarmolla oli mäkisukset. Äiti oli kannustamassa jälkikasvuaan.

Moottorikelkat ja valakka vetivät laskiaisväkeä

Vihti (Orvo Mäkelä)

Laskiaisen motorisoimista kokeiltiin sunnuntaina Pusulassa ja Vihdissä.

Alhovuoren ulkoilukeskuksesta Pusulasta ajettiin Nummelan ilmailuopistolle Vihtiin Suomen ensimmäinen moottorikelkkojen suunnistuskilpailu.

Vanhanaikainen laskiaisenviettokaan ei ollut vielä aivan kokonaan unohtunut länsiuusimaalaisilta, sillä ainakin Vihdin Siippoossa liu’uttiin laskiaista ikääntyneen valakan vetämässä heinähäkissä.

Koiria elävinä ja lapasina Messuhallissa

Sunnuntaina Helsingin messuhallissa järjestettiin samojedinkoirayhdistyksen viisivuotisnäyttely.

Haukkujaisiin oli saapunut 103 samojedia eri puolilta Suomea. Tämä tiesi tavallaan maailmanennätystä, sillä tiettävästi samojedeja ei ole milloinkaan ollut koolla näin runsaasti.

”Ruotsista on kuulunut valituksia siitä, että suomalaiset koiranäyttelyt ovat tylsiä ja kaavamaisia. Niinpä me yritimme tehdä hieman erilaisen koiranäyttelyn”, kertoi näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Johannes Renholm.

Näyttely olikin varsin selväpiirteinen ja hauska. Keskenään kisailevien pentujen, toisiaan nuuhkivien narttujen ja haukahtelevien urosten lisäksi näyttelyssä oli paljon muuta katsottavaa.

Runsasta mielenkiintoa herätti kudontatöiden näyttely. Kaikki lapaset, villapaidat, myssyt ja pukukankaat oli valmistettu samojedinkoiran villasta, johon oli sekoitettu hieman lampaanvilloja.

Israel lupaa neuvotella ”turvallisista rajoista”

Jerusalem / Kairo (Reuter)

Israel tervehti sunnuntaina Egyptin uusimpia rauhanehdotuksia myönteisinä. Egyptin ehdotukset oli annettu vastauksena YK:n välittäjän Gunnar Jarringin aiemmin tässä kuussa tekemiin ehdotuksiin.

Israelin hallituksen istunnon jälkeen sunnuntaina annetussa julkilausumassa sanottiin, että Israel on valmis keskustelemaan ”turvallisille, tunnustetuille ja sovituille” rajoille vetäytymisestä.

Julkilausumassa todettiin, että Israelin ja Egyptin välillä on yhä ”merkittävä ero” rajoja ja arabipakolaisten asemaa koskevissa kysymyksissä.

Israel ei kuitenkaan tässä vaiheessa vaatinut suoria neuvotteluja, joista se on ennen pitänyt kiinni ja jotka Egyptin on johdonmukaisesti hylännyt.

Israelin mukaan keskustelujen on jatkuttava Jarringin johdolla ja niiden päämääränä on rauhansopimus.

Saigonin hajalle lyöty pataljoona perääntyi

Phu Locin tukikohta, Etelä-Vietnam (Reuter)

Pohjoisvietnamilaiset ovat voittaneet ensimmäisen suuren taistelun Ho Tshi Minhin reitin lähellä Laosissa ja karkottaneet etelä vietnamilaisen pataljoonan sen taisteluasemista.

Pataljoonan tappioiksi arvioidaan 200 kaatunutta tai kadonnutta.

Kaikkiaan 400 miehen vahvuisen pataljoonan kaikki upseerit ovat tiettävästi kaatuneet tai haavoittuneet.

Amerikkalaiset helikopterilentäjät kertoivat, että pataljoonan hajalle lyötyjä jäännöksiä johtaa amerikkalainen lääkintämies, jonka helikopteri ammuttiin alas alueella nelisen päivää sitten.

Pohjoiseen syntyy suurkanaloita

Sutajärvi (Jaakko Pihlaja)

Suuntaus maatilatalouden rationalisointiin on synnyttämässä Pohjois-Suomeen suurkanaloita, jotka pyrkivät laadulla kilpailemaan markkinoista ylituotannon kanssa kamppailevien etelän munantuottajien kanssa.

Lähivuosina odotetaan Pohjois-Suomen omavaraistuvan munatuotannossa.

Nykyisin vain 20 prosenttia kulutetuista munista tuotetaan pohjoisessa, jossa kanatalous on ollut lapsipuolen asemassa muun maatalouden sivussa.

Varkaus mestariksi, LaPa putosi

Warkauden Pallo-35 varmisti jääpalloilun 13:nnella eli viimeistä edellisellä kierroksella tämän vuoden Suomen mestaruutensa.

Ratkaisevassa ottelussa se teki sarjan yhden ottelun maalilukuennätyksen passittamalla samalla Lappeenrannan Pallon sarjaa alemmaksi numeroin 21–1!

Luku, joka kuvaa mestaruuden ylivoimaa. Mutta yhtä hyvin jääpalloilumme laakson pohjaa.

Koonnut: Pasi Oikarinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia