Musiikkia kirjastossa - Historia | HS.fi

Musiikkia kirjastossa

Töölön kirjastotalon musiikkikabinetteihin mahtuu kaksi henkilöä kerrallaan. Stereorytmejä kuuntelevat korttipelin lomassa veljekset Matti ja Antti Hietanen.­

2.3. 2:00

Äänilevyt ja kielikurssit ovat Töölön kirjastotalon musiikkiosaston suosikkeja.

Nuoret ja popmusiikki viihtyvät musiikkisalissa päivisin – varttuneemmat ja konserttimusiikki iltaisin.

Halukkailla on mahdollisuus kuunnella mielimusiikkiaan joko erityisissä musiikkikopeissa tai korvakuulokkeista. Molemmissa sävelet soivat stereofonisina.

Töölön kirjastotalo avattiin muutama viikko sitten ja sen musiikkiosasto viime viikon torstaina. Lähes 500 asiakasta kävi uudessa musiikkisalissa kolmena ensimmäisenä päivänä.

Varsinkin nuoriso on kotiutunut nopeasti uuteen musiikkiosastoon. Nuorten suosikkeja ovat äänilevyt ja nauhoitetut kielikurssit.

Kaikkiaan lähes kolmesta tuhannesta levystä on rytmimusiikkia yli 600.

Luonnonsuojelu vähentää puun saantia

Suomen puunjalostusteollisuuden vuosittain saama puumäärä vähenee professori Kullervo Kuuselan mukaan arviolta 6 milj. kuutiometriä, jos seutusuunnittelijoiden ja luonnonsuojelijoiden kaikki paperille pannut toiveet toteutuvat.

”Vaikka näin suuri puunkäytön pieneneminen ei talouselämän rakenteen vuoksi näytä lähitulevaisuudessa mahdolliselta, niin jo suunnitelmien olemassaolo ja ne aikaansaanut ajattelutapa vaikuttavat puun tarjontaa ja metsänparannusinvestointeja pienentävästi”, hän toteaa.

Viinakauppoja avattiin Alkon lakon levitessä

Vain Lahti ja Kotka jäivät täysin kuiviksi, kun Alkon myyjien ja siivoojien lakko laajeni maanantaina Helsingin lisäksi myös Tampereelle, Turkuun, Lahteen ja Kotkaan. Muissa kaupungeissa oli aina muutama myymälä osan päivästä auki.

Kotkassakin saavat ravintolat tarvitsemansa viinakset myös lakon kestäessä.

Varsinaisia ruuhkia ei harvojen avoinna pidettyjen myymälöiden oville päässyt syntymään, sillä asiakkaat olivat huonosti perillä siitä, mitkä liikkeet mihinkin aikaan olivat avoinna.

Sama tilanne jatkuu ainakin Helsingissä, sillä Alkolla ei ole mahdollisuuksia etukäteen tiedottaa asiakkaille liikkeiden aukioloajoista.

Viinaksien myynnistä huolehtivat lakkopaikkakunnilla Alkon myymäläesimiehet ja varaesimiehet, jotka jo ovat voimassa olevan työehtosopimuksen piirissä.

Protestipommi vaurioitti USA:n Capitolia

Washington (Reuter)

Voimakas pommi, joka lienee sijoitettu paikalleen vastalauseeksi Indokiinan sodalle, räjähti varhain maanantaina Capitolissa, Yhdysvaltain kongressin istuntorakennuksessa.

Autiossa senaatin siivessä tapahtunut räjähdys repi ja halkoi seiniä ja lattioita, rikkoi ikkunoita ja heitti kalusteita paikoiltaan. Seitsemän huonetta vaurioitui, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Attentaatti oli pahin kunnanarvoisaa Capitolia kohdannut vaurio sitten vuoden 1814, jolloin brittiläiset joukot polttivat rakennuksen.

Oikeudenkäynti päättyi Ruotsissa joukkomurhaan

Söderhamn (TT)

Oikeusjutun hävinnyt ja korvauksiin tuomittu mies ampui Ruotsissa Söderhamnin kaupungin käräjätalossa kuoliaaksi oikeuden puheenjohtajan, kaksi asianajajaa ja jutussa vastapuolena olleen entisen morsiamensa.

Eläkkeellä oleva 62-vuotias maanviljelijä Gunnar Bengtson pidätettiin kolme tuntia myöhemmin hänen ollessaan matkalla ilmoittautumaan poliisille. Mies tunnusti tekonsa. – –

Murhaaja ja hänen uhrinsa olivat keskustelemassa tuomion käytännön järjestelyistä eräässä käräjätalon sivuhuoneessa. Talossa toimivat virkamiehet kuulivat huoneesta laukauksia ja ryntäsivät paikalle.

Huoneesta ja läheisestä käytävästä he löysivät neljä ruumista. Murhaaja oli poistunut paikalta.

Rikoksen kaikki silminnäkijät sen tekijää lukuunottamatta saivat surmansa.

Lotossa kuusi oikein entisillä numeroilla

Yhdeksännen lottokierroksen arvonta ei tuottanut ainuttakaan uutta numeroa, kaikki viime kierroksella arvotut numerot ovat ennen esiintyneitä: pallo numero 8 esiintyi nyt toisen kerran, numero 9 neljännen kerran, numerot 12, 15 ja 39 kaikki kolmannen kerran, ja numero 23 viidennen kerran, kun sen kaksi kertaa varanumerona oleminen lasketaan mukaan.

Verrattaessa 9. kierroksen oikeita numeroita aiemmin esiintyneisiin numeroihin havaitaan: tuloksen kuusi oikein olisi saavuttanut valitsemalla numerot vain ennen esiintyneiden joukosta; varanumerot myös kaikki ennen esiintyneitä.

Tullauskirjamenettely historiaan pohjoisessa

Oulu (HS)

Pohjoisten ja Tornionlaakson rajapitäjien kaupassaan käyttämä tullauskirjamenettely jäi maanantaista alkaen historiaan.

Raja-asukas saa ostaa nyt Ruotsista ja Norjasta saman määrän hyödykkeitä kuin matkailijatkin ja tuoda ne käyttöönsä. Raja-asukkaat pitävät tätä tiettynä yhdenvertaistamisena.

Kaupankäynnin rakenteeseen tai vilkkauteen tämä ei vaikuta muualla kuin maan kolmessa pohjoisimmassa kunnassa, joissa uudistus tuli voimaan laajennettuna.

Tullauskirjan poistamisella on Ylä-Lapissa merkitystä, koska asukkaat saavat noutaa siellä Norjan puolelta tavaraa vaikka puolen vuoden tarpeikseen.

Aikaisemman käytännön mukaan sai tuoda vain tietyn summan arvosta kuukaudessa, mihin tullauskirjan käyttö juuri perustui.

Naapurilähiö on suosituin tv-ohjelma

Naapurilähiö on Mainostelevision ja yleensäkin television suosituin ohjelma. Se on pysynyt tv-ohjelmien kärjessä viime toukokuusta lähtien Suomen Gallupin viime marraskuussa suorittaman tv-ohjelmien mielipidetutkimuksen mukaan.

Toiseksi suosituin ohjelma on Peyton Place, jonka arvostus on etupäässä naispuolisen yleisön varassa, sillä ohjelman nettosuosiota laskee mieskatsojien siihen kohdistama arvio.

Kolmanneksi sijoittui Lauantai-ilta Mainostelevisiossa, neljänneksi asiaohjelma Ihmeellinen luonto ja viidenneksi lännensarja Lancer, johon erityisesti nuorehkot mieskatsojat ovat ihastuneet.

Suosituimpien sarjassa ovat seuraavina Hanski, Etsivä Ironside, Ensi-ilta, Tupla tai kuitti ja Päivätanssit.

Yleisradion tv-ohjelmista ovat suosituimmat Heikki ja Kaija ja Uutiset.

Koonnut: Pasi Oikarinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia