Kahdella lapsiperheellä yhteinen kotiapulainen Turussa - Historia | HS.fi

Kahdella lapsiperheellä yhteinen kotiapulainen Turussa

Kaarton ruokapöydän ääreen kokoontuu päivittäin kuusi lasta, omia Johanna, Antti ja Elina ja Ojan poikia Aarne, Tuomas ja Kari. Kahden turkulaisperheen kokeilu yhteisen kotiapulaisen pitämisestä on toistaiseksi onnistunut erinomaisesti.­

7.4. 2:00

Turku (Anneli Tukia)

Turkulaisessa lehdessä oli helmikuun alussa ilmoitus, jossa etsittiin huumorintajuista päiväapulaista lapsiperheeseen.

Kokonaista 21 soitti ja tiedusteli paikkaa, mutta huumorintaju loppui kun he kuulivat, että kyseessä olisi kahden perheen taloustyöt. Kaksi emäntää ja kaksi huushollia: ei tule mitään, sanoivat työnhakijat.

Uskalikkoneitonen löytyi kuitenkin työnvälityksen avulla ja nyt on Irja Olkkola, 21, hoidellut jo toista kuukautta töitä Kaarton ja Ojan perheissä Vanhan Littoistentien varrella jokaisen osapuolen tyytyväisyydeksi. – –

Irjan työpäivä alkaa klo 8.30, jolloin hän tulee Kaarton perheeseen.

Perheenjäsenten lähdettyä kouluun ja työpaikoilleen, Irja syöttää ensimmäiseksi kotiin jäävän Elina-vauvan. Sen jälkeen hän sijaa vuoteet, imuroi ja siirtyy sitten kerrosta alemmas Ojille, jossa hän sijaa vain vuoteet.

Sen jälkeen hän ulkoilee Elinan kanssa ja klo 16:sta hän valmistaa Kaartojen kodissa aterian koulusta palanneille molempien perheiden lapsille sekä tullivartija Seppo Kaarrolle.

Molempien rouvien palatessa kotiin, ovat lapset jo syöneet ja tiskit tiskattu ja klo 17 päättyy Irjan työpäivä.

Deodorantit vallassa aerosolimarkkinoilla

Deodorantit hallitsevat Suomen aerosolimarkkinoita, muualla Länsi-Euroopassa johtavat hiuskiinteet. Deodorantteja ei USA:ta lukuun ottamatta käytetäkään missään enemmän kuin Suomessa.

Teknokemian teollisuus on kasvanut nopeasti, esim. kosmeettisen teollisuuden tuotanto kasvoi kaksinkertaiseksi viime vuosikymmenellä.

1970-luvulla tuotanto erikoistuu ja automatisoituu. Kehittyvä kemian teollisuus luo edellytyksiä jopa uusien raaka-aineiden syntymiselle.

Kokonaisuutena suomalaisella kemian teollisuudella on runsaasti kehittymisen mahdollisuuksia.

Tällaisia näkymiä esitettiin Insinöörijärjestöjen koulutuskeskuksen tiistaina Otaniemessä järjestämillä kemian päivillä.

Muovikassisodasta haittaa tehtaille

Vähittäiskauppiaiden päätös periä maksu muovikasseista on jonkin verran häirinnyt valmistajatehtaita, sanoi Amerplastin toimitusjohtaja Sami Suominen tiistaina Helsingissä.

Kauppiaille ovat tuoneet vaikeuksia mm. kasseihin painetut mainokset. Kaikki eivät ole osanneet päättää tilatako mainos- vai ”puhtaita” kasseja.

Amerplastin muovikassimyynti on tämän vuoden aikana ollut kolme neljä kertaa suurempi kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kassimaksu on ollut haitta, mutta kasvua se ei voinut estää, Suominen totesi.

Suominen kertoi Amerplastin päättäneen pysytellä muovikassikeskustelun ulkopuolella. ”Kysymys on mielestäni kuluttajien ja kauppiaiden välisestä asiasta. Olemme puuttuneet vain teknisiin yksityiskohtiin esim. siihen, ettei kasseja poltettaessa suinkaan synny myrkyllisiä kaasuja.”

Kekkonen Ruotsin karhunpesille

Tukholma (Kari Kallio)

Hiihto, kalastus ja mahdollisesti jopa karhun metsästys ovat tasavallan presidentin Urho Kekkosen Ruotsin Lappiin suuntautuvan keväisen hiihtoretken pääaiheet.

Yksityisluontoinen viikon kestävä hiihtovierailu alkaa sunnuntaina 25.4. Presidentti saapuu yksityiskoneella Oulusta Kiirunaan aamupäivällä.

Kiirunasta lähdetään heti helikopterilla Kebnekeisen tunturin hiihtomaastoihin ja kalavesille. Maanantai, tiistai, keskiviikko ja torstai sujuvat hiihdellen, kalastellen ja onpa luvassa mahdollisesti Staloluoktassa karhukin, mikäli metsänhoitaja Bengt Edholm on ollut tosissaan luvatessaan herättää muutaman.

Ilmaista lääkärinhoitoa toivovat useimmat

Suomalaisista noin 60 prosenttia toivoo ilmaista lääkärinhoitoa. ”Suurin osa haastatelluista oli siis valtion ilmaisen lääkärinhoidon ja sitä kautta lähes kokonaan sosialisoidun avohoidon kannalla”, todetaan Kansaneläkelaitoksen tutkimusraportissa.

Lähes kaikki pitävät pakollista ja ilmaista lääkärintarkastusta kerran vuodessa toivottavana.

Nämä ovat tuloksia sosiaaliturvan tutkimuslaitoksella tehdystä laajasta haastattelututkimuksesta.

Irwinin instrumentit varkaille

Rovaniemi (HS)

Irwin Goodmanin orkesteri menetti äänellistä tehoaan Ranualla tiistaiyönä, jolloin orkesterin kitara, trumpetti ja kolme mikrofonia häipyivät teille tietymättömille.

Varkaat vierailivat tanssipaikalla, jonne orkesteri oli jättänyt instrumenttinsa aamutuntien ajaksi.

Vieraisiin käsiin joutuneen omaisuuden arvoksi omistajat ilmoittivat 4500 mk.

Turun yliopiston historian laitos muutti kasarmille

Turku (HS)

Turun yliopiston yleisen historian laitoksen tilat ovat kolminkertaistuneet laitoksen muutettua Turun kasarmin alueelle.

Kaupungilta vuokrattu tiilinen kasarmirakennus on rakennettu vuosisadan vaihteessa venäläistä sotaväkeä varten. Sinne on kunnostettu 400 neliömetrin tilat, joihin mahtuvat laitos- ja tutkimusosasto sekä yli 300:lle opiskelijalle tarkoitetut opetustilat.

”Turun yliopistolla on jalka ensimmäistä kertaa kasarmin alueella ja toivomme jatkuvaa yhteistyötä ja ymmärtämystä kaupungilta”, sanoi yliopiston rehtori Kaarlo Hartiala rakennuksen vastaanottotilaisuudessa.

Oppiin Neuvostoliittoon: Rytkönen, Nevalainen

Kaksi suomalaista valmentajaa matkustaa tutustumaan Neuvostoliiton jalkapallo-oppeihin toukokuussa.

He ovat Aulis Rytkönen, Helsingin Jalkapalloklubi, ja Unto Nevalainen, Kuopion Palloseura.

Palloliiton koulutusvaliokunta valitsi nämä entiset aktiivipelaajat, nykyiset mestaruussarjajoukkueiden valmentajat kolmentoista hakijan joukosta.

Palloliitto toivoi kymmenen valmentajan lähettämistä, mutta Isännät asettivat määräksi kaksi.

Koonnut Pasi Oikarinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia