Apartheidin synkkiä kasvoja siistitään - Historia | HS.fi

Apartheidin synkkiä kasvoja siistitään

Junat, bussit, vuokra-autot, jokaista on kahta lajia, valkoisille ja värillisille. Teksti portaiden yllä: ”Vain ei-eurooppalaisille”.­

17.4. 2:00

Antti Vahtera

Etelä-Afrikka on aloittanut hymykampanjan, joka on kohdistettu sen luontaisiin vihollisiin, mustan Afrikan valtioihin. Apartheidin kotimaa yrittää murtaa ympärillään olevan vihamielisyyden muurin ja hankkia itselleen sekä poliittisen että taloudellisen jalansijan mustissa valtioissa.

Etelä-Afrikan pääministeri Balthazar Johannes Vorster antoi maaliskuun lopussa pitämässään lehdistökonferenssissa ilmoituksen, joka vielä muutama vuosi sitten olisi ollut sensaatiomainen, mutta joka ei nyt herättänyt erityistä hämmästystä sen enempää lehtimiesten kuin ulkomaisten tarkkailijoiden keskuudessa. Hän sanoi maansa olevan valmis kutsumaan mustan Afrikan johtomiehiä Etelä-Afrikkaan keskustelemaan rotukysymyksestä ja muista niitä kiinnostavista ongelmista. – –

Mutta avaus pohjoiseen ei ole suinkaan vailla vaaroja Etelä-Afrikan politiikalle. Mustien lähettiläiden,valtuuskuntien tai vierailijoiden läsnäolo yksinomaan valkoisille pyhitetyissä paikoissa sotii jo sinänsä rotuerottelun jyrkkiä ja epäinhimillisiä säädöksiä vastaan. Jos yhtä ainoata raja-aitaa lasketaan vaikkapa vähäisenkin, muut sortuvat toinen toisensa perään – näin sanovat ainakin Etelä-Afrikan jyrkimmät rotuerottelun kannattajat, ns. verkramptes jotka ovat eronneet Vorsterin nationalistipuolueesta omaksi ryhmittymäkseen. – –

Osoittaakseen muulle Afrikalle, että he ovat tasa-arvoisuuden kannattajia, he toivovat menestystä ns. bantustaneille, jotka koostuvat mustien heimojen Etelä-Afrikassa olevista asuma-alueista.

Maaliskuisessa lehdistökonferenssissaan pääministeri Vorster väläytti näille bantustaneille täydellistä itsenäisyyttä. Vähemmän painaa tällöin vaa'assa se, että bantustanien, Etelä-Afrikan hedelmättömiltä seuduilta lohkottujen alueiden, reaaliset elinmahdollisuudet ovat olemattomat tai että apartheidpolitiikka kaikesta hymykampanjasta huolimatta on todellisuudessa aivan yhtä julmaa ellei julmempaa kuin ennen.

Lyijysulattamo saa suodatinlaitteet ensi viikolla

Lyijyvalkoistehdas Grönberg Oy saa lyijyn leviämistä estävät suodatinlaitteet ensi viikolla. Tehtaan lyijysulattamo pääsee aloittamaan työnsä kolmen viikon kuluttua.

Tikkurilassa sijaitseva Grönberg Oy keskeytti työnsä huhtikuun alussa Helsingin maalaiskunnan terveydenhoitolautakunnan kehotettua tehdasta saattamaan suodatinlaitteiston kuntoon.

Tehdas erottaa lyijypitoisesta romusta vuosittain neljä viisi miljoonaa kiloa lyijyä. Lyijysulattamon toiminnan seisaus merkitsee käytännössä koko tehtaan toiminnan pysähtymistä.

Terveydenhoitolautakunta puuttui tehtaan toimintaan, koska lyijysulattamon savun mukana levisi lyijyä ympäristöön. Tutkimusten mukaan ylimääräistä lyijyä on 400000 kiloa tehdasta ympäröivällä 5000 hehtaarin alueella.

Grönberg Oy tilasi ensimmäisen suodatinlaitteiston vuonna 1969. Kun laitteisto saatiin asennetuksi paikoilleen, todettiin ettei se toiminut tyydyttävästi. Uusi suodatinlaitteisto tilattiin, mutta sen toimitus on viivästynyt.

Laitteet saadaan tehtaalle ensi viikolla. Sen jälkeen ne kootaan ja asennetaan paikoilleen. Tähän vaiheeseen arvioidaan kuluvan kaksi viikkoa.

Tehtaan työt käynnistyvät jälleen, kun laitteisto on saatu palkoilleen. Grönberg Oy:n toimitusjohtajan M. Westerlundin mukaan tehtaallekin on taloudellisempaa, ettei lyijyä mene savun mukana hukkaan. Tosin hän sanoo, että maaperänäytteissä todetut lyijymäärät ovat kertyneet vähitellen. Onhan tehdas toiminut vuodesta 1935.

Grönberg Oy on Suomen suurin lyijyvalkaisutehdas. Se ottaa lyijyä talteen auton akuista, tuhkasta ja muusta kuonasta.

Pankit korvaavat liikkeille petoksista tulleet tappiot

 

Pankit korvaavat yhdessä suuresta shekkihuijauksesta liikkeille koituneet tappiot. Rahalaitosten neuvottelukunta teki tästä perjantaina päätöksen samalla kun käyttöshekkien painatus siirrettiin Suomen Pankin setelipainoon.

Rahalaitokset luonnehtivat korvauspäätöstä poikkeukselliseksi, sillä muutoin väärennettyjen shekkien lunastusta ei pidetä pankeille kuuluvana. Perjantain tietojen mukaan huijarien saalis nousee 20 000–30 000 markkaan.

Uudet käyttöshekit korvaavat nykyiset ilmeisesti muutaman viikon kuluttua. Ne valmistetaan yhteistyössä Suomen Pankin kanssa sellaisiksi, ettei niitä pystytä väärentämään nyt käytetyllä tavalla.

Keskusrikospoliisi keskittyy puolestaan shekkiliigan painopaikan löytämiseen.

56 baskia pidätetty Espanjassa

San Sebastian (Reuter)

Espanjan poliisi ilmoitti keskiviikkona pidättäneensä 56 baskilaista kommunistia ja muuta vasemmistolaista kolmen viimeisen kuukauden aikana San Sebastianissa ja sen ympäristössä.

Pidätykset ovat osa poliisin tutkimuksia laajalle levinneistä lakoista ja hallituksen vastaisista mielenosoituksista viime joulukuisen Burgosin sotilasoikeudenkäynnin aikana kuuttatoista baskikapinallista vastaan.

Kuusi baskeista tuomittiin kuolemaan oikeudenkäynnissä terroristitoiminnasta ja osallisuudesta San Sebastianin poliisipäällikön murhaan.

Kenraali Franco muutti tuomiot elinkautiseksi vankeudeksi. Nyt pidätettyjen joukossa on poliisin kertoman mukaan baskien kommunistipuolueen jäseniä. Kiinan suuntaisen kommunistipuolueen jäseniä, kapinallisten opiskelijoiden ”komentajajoukkojen” jäseniä ja vasemmistosiiven komission työntekijöitä.

Toisessa baskien pääpaikassa Bilbaossa poliisi ilmoitti pidättäneensä 40 baskien vallankumousliikkeen jäsentä.

Pussycat-matkat Suomeen

Kilpailu matkailijoista kiihtyy maiden ja matkatoimistojen välillä kaiken aikaa. Etelä-Afrikasta suunnitellaan nyt Pohjoismaihin pussycat-matkoja.

Näillä retkeilyillä näytetään skandinaavista vapautta parhaimmillaan kaukaisille matkailijoille ja viittoillaan varsin suorasti mahdollisiin seikkailuihin paikkojen päällä. – Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että tänne tulee matkailijoita vaikkapa, pussycat-perustein, sanoo rouva Tuovi Keihänen.

Siinä vaiheessa kun Keihäsen seksikylä valmistuu ovat sinne kaikki tervetulleita. Kylään ei ole vielä alettu rakentaa hotellia, kaikenlaista vanhaa ja viehättävää on kyllä kerätty.

– Nämä perusteet eivät miellytä minua, sanoo matkailupää Jaakko Paavela. Seksin sijaan suosittelisin vaikkapa risteilyä Saimaalla. Voihan sitten matkan aikana tapahtua mitä yllättävää tahansa. Seksin varassa, niin hauskaa kuin se onkin, ei pitäisi maahan innostaa ketään.

Paavela on sitä mieltä, että kun tätä asiaa kaupataan, on Kööpenhamina edellä Helsinkiä.

– Voivathan eteläafrikkalaiset tulla tänne lepäämään ja keräämään uusia voimia. Se on mielestäni reilumpi tapa houkutella matkailijoita.

Yksi vaihtoehto olisi tietysti kohutun seksipaketin myyminen jo satamista ja lentokentiltä. Silloin ei matkailijan tarvitsisi paljon jalallaan tänne astua ja säilyisivät nuo vähäiset hotellipaikatkin.

Sukupuoliyhteys suudelman sijaan

Sukupuoliyhteys on nykyisin korvannut suudelman, sanoi eräs gynekologi Lontoossa pidetyssä lääkärikongressissa.

”1940- ja 1950-lukujen suudelma on muuttunut sukupuoliyhteydeksi 60- ja 70-luvulla”, sanoi tri J. Slome äskettäin pidetyssä psykosomaattisen lääketieteen kansainvälisessä kongressissa.

”Yhdyntään ryhdytään nykyisin tilanteessa, jossa suudelmaa olisi aikaisemmin pidetty riittävänä”, sanoi tri Slome pitäessään abortteja koskeneen esitelmän kokouksessa.

Tri Slomen tutkimus perustui 150 naimattomaan naiseen.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia