Ullanlinnan puhujaa ammuttiin korkeilla - Historia | HS.fi

Ullanlinnan puhujaa ammuttiin korkeilla

Kristilliset ylioppilaat olivat palloineen ja julisteineen vastassa Ullanlinnanmäelle saapuvia juhlijoita.­

3.5. 2:00

Aurinkoinen sää vauhditti helsinkiläisten vapunviettoa. Vanhalla rutiinilla ajautui Helsingin Ullanlinnan mäelle niin valkolakkista kuin lakitontakin vappukansaa kuuntelemaan puheita sekä soitantoa.

Linnanmäellä parveili vapunpäivänä noin 35 000 ihmistä. Määrä vastaa suunnilleen viimevuotista.

Ylioppilaiden vapputraditiot aloitti ”Mantan” lakittaminen keskiyöllä. ”Manta” sai lakin arvion mukaan ainakin kolme kertaa.

Tuttuun tapaan, melkein ulkomuistista kerääntyi vappuaamuna Ullanlinnan mäelle toistatuhatta ylioppilasta sekä lakittomia ylioppilaiksi epäiltyjä.

Enemmän tai vähemmän väsyneet kuuntelijat eivät olleet kovinkaan kiinnostuneita puhujien sanoista. Eräät ryhtyivät suoraan toimintaan yrittämällä ampua puhujia samppanjapullon korkeilla. Toista puhujaa heitettiin munalla, joka oli ilmeisesti keitetty, koska se ei mennyt rikki.

Ullanlinnan vappuhetkeä herkisti ylioppilaskunnan laulajat sekä Retuperän WBK.

Ennätysyleisö Käpylän ilmaisraveissa

Ennätysmäärä yleisöä, lähes 10 000, yllätti järjestäjät sekä makkara- ja broilerikauppiaat sunnuntaina Käpylän raveissa. Lasiseinän saaneen katsomon avajaisraveihin oli yleisöllä vapaa sisäänpääsy.

Yleisöllä oli mahdollisuus veikata yksi rivi ilmaiseksi V-5 -pelissä; mahdollisuus sikäli, jos ehti saamaan kupongin. Kuponkeja oli painettu 5 000 kappaletta, mutta ne loppuivat jo ennen kuin ravit alkoivat.

Käpylän ravirata ei ole palveluksiltaan mitoitettu vastaanottamaan sunnuntaista yleisömäärää. Vaikka totoluukkujakin oli lisätty, syntyi pitkiä jonoja luukuille. Kansa tungeksi makkara- ja broilerikauppiaitten tiskien ympärillä ja osti makkaratkin puolivalmiina.

Varsin kiusallista oli ohjelmalehtien loppuminen. Moni totoa pelaamaan tullut jäi ilman ohjelmalehtistä ja jos mieli pysyä ”hevosten tasalla” täytyi kurkkia naapurin ohjelmasta.

Linnanmäellä kävi 60 000

Lähes 60 000 ihmistä vietti vappua Linnanmäen huvipuistossa tänä vuonna. Linnanmäeltä kerrottiin, että vappupäivänä puistossa oli todellinen ”koko perheen päivä”, jolloin kävijöitä riitti kauniin sään vallitessa noin 35 000. Määrä oli suunnilleen viimevuotisen kokoinen.

Sen sijaan vapunaaton kävijämäärä laski hieman edellisvuotisesta.

Osamaksujärjestelmään puututtava ankarasti

Vähittäismaksujärjestelmään puuttumista ankaralla kädellä suositti oikeusministeri Mikko Laaksonen (sd) lääkkeeksi vaihtotaseen vajauksen hoitamiseksi.

Hän pitää tätä yhtenä keinona länsimaista tuotavien hyödykkeiden kysynnän hillitsemiseksi. Hän väläytti myös tuonnin määrällistä rajoitusta ja tuontiluottojen kiristämistä nykyisestäänkin.

Hallituksen ministerivaliokunta kokoontuu tiistaina valmistelemaan ratkaisuja, joilla vaihtotaseen vajausta peitetään.

Valtiovarainministeri C. O. Tallgren (r) on suositellut luksusveron säätämistä kotitalouksien kestokulutushyödykkeille ja kalliin hintaluokan autoille.

Vietnamin sodan vastustajat iskevät

Washington (Los Angeles Times)

Tuhansia maavoimien ja merijalkaväen sotilaita sekä sotapoliiseja komennettiin viime lauantaina Washingtonin alueelle viranomaisten valmistautuessa valtavaan kolmipäiväiseen sodanvastaiseen mielenosoitukseen, jonka on määrä alkaa maanantaina.

Laajojen varotoimien aloittamisesta antoi määräyksen oikeusministeriö samaan aikaan, kun 45 000 nuorta kerääntyi Washingtonin laitamille suureen rock-konserttiin, jota oli tarkoitus jatkaa läpi maanantain vastaisen yön.

Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet yhtämittaisesti Washingtonissa jo kahden viikon ajan.

Televisiosta nähtyä

Porvarin ärsyttäminen on tietysti kaikin tavoin kannatettavaa ajankulua, jo pelkästään arkipäivän yksitoikkoisuuden vastapainona.

Harvassa paikassa se myös lienee yhtä kiitollista ja helppoa kuin meidän tosikkomaisessa tasavallassamme, minkä seikan puhtaan mainosarvonkin Jörn Donner – vai pitäisikö tässä tapauksessa puhua liikemies Jörn Donnerista yhtenä hänen ilmoittamistaan kolmesta henkilöitymästä – on oivallisesti tajunnut. Kautta koko toimintansa ja kaikesta päätellen menestyksellisesti.

Oma huvinsa on niinikään, ainakin tosissaan olevien, nuorten naisten kiusoittelemisessa, sen toki ymmärtää.

Oikein ohjelmanmuutokseen aiheen antanut näyttelijä Jörn Donnerin esiintyminen valokuvamallina sorean neekerityttösen rinnalla ja vähän muutenkin lienee kuitenkin ollut sen sortin pornoparodiaa, että sen herättämä reaktio varmasti ylitti suunnittelijoidenkin odotukset.

Jos tämän haastattelun tarkoituksena oli saattaa syntipukki jotenkin epäedulliseen valoon, nuoret haastattelijattaret siinä valitettavasti epäonnistuivat, sillä Jörn Donner on aivan liian notkea sanankäyttäjä antaakseen puhua itsensä pussiin.

Koko haastattelusta sai sen vaikutelman, että asianomainen oli lähinnä huvittunut toisten ollessa syvästi närkästyneitä sekä sukupuolensa että kehitysmaan kanssasisartensa puolesta.

Kovakuntoinen satamajengi ja poliisi jalkapallokilvassa

Kuopion satamajengi eli puliukot olivat haastaneet Kuopion poliisit jalkapallo-otteluun sunnuntaiaamuna lähellä satamaa sijaitsevalle Linnanlahden kentälle. Peli päättyi tasan 3–3.

Ottelu oli kerännyt uteliasta yleisöä yli 2 000 henkilöä, mikä on saman verran kuin mestaruussarjan otteluissa.

Puliukkojen haaste julkaistiin viime viikon torstain lehdissä ja perjantaina he saivat myöntävän vastauksen poliiseilta.

Puliukot olivat harjoitelleet ottelua varten koko talven majailusaarellaan Vasikkasaarella Kuopion sataman edustalla ja itse satamassa. He olivat vannoneet, että heistä oli pelikunnossa sunnuntaiaamuna ainakin 20 miestä. Poliiseille he olivat esittäneet vaatimuksen, että poliisien joukkueessa ei saa olla kuin kaksi alle 40-vuotiasta pelaajaa.

– –

Pelin päätteeksi käteltiin ja syötiin yhdessä pelikentän laidalle komennetun kenttäkeittiön valmistamaa hernerokkaa.

Koonnut Kari Lankinen 

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia