Isot ja pienet bikineissä - Historia | HS.fi

Isot ja pienet bikineissä

Uimapukujen luonnollista linjaa, joka tuo mieleen muutaman vuosikymmenen takaiset ajat. Ei ole täytteitä eikä kovikkeita. Ja sen huomaa.

10.6. 2:00

Ohi ovat ne ajat, jolloin vähänkin pyöreitä naisia neuvottiin ehdottomasti pysymään tummassa, yksivärisessä ja yksiosaisessa uimapuvussa.

Bikineitä ja yleensä kaksiosaisia uimapukuja ostavat nykyisin kaikenkokoiset ja -ikäiset naiset. He katsovat, että oikeus mahdollisimman laajaan rusketukseen on heilläkin.

Ja sitäpaitsi on niin paljon nähty paljastavaa pukeutumista, että kaksiosainen uimapuku tuskin ketään hätkäyttää, vaikka olisikin kookkaan naisen päällä sen tummansinisen yksimittaisen asemasta.

Bikineitä ostetaan lähinnä juuri auringon ottamista varten. Niitä menee enemmän kuin yksiosaisia uimapukuja, joilla tosin on omat kannattajansa ja joita suosivat varsinkin innokkaat uimarit.

Luonnollisuuteen pyritään uimapuvuissakin, sokeritoppalinjainen povi alkaa olla täysin poissa uimarantojen näkymistä.

Talvimatkailun suosio on pidentänyt uimapukusesonkia. Nykyisin uimapukuja ja muita rantavarusteita myydään pitkin vuotta, vaikka keväällä ja alkukesästä valikoimat tietenkin ovat parhaat.

Eteläisemmiltä rannoilta on kantautunut huhuja, ettei ole mitenkään tavatonta nähdä nuoria neitoja rannalla auringonpalvonnassa yläosattomaan uimapukuun riisuuntuneena.

Muuten taas tänäkin kesänä voi liikuskella rannan lähettyvillä asussa, jota nimitetään ”isojen tyttöjen leikkipuvuksi”. Se voi olla vaikka lyhyt haalarityyppinen asu tai mikrohousujen ja ikäänkuin pesussa kutistuneen yläosan yhdistelmä. Koristeeksi voi ommella muutaman tähden, purjeveneen, puolikuun tai perhosen. (KP)

”Lapsi vaivana vanhemmilleen”

Oulu (STT)

Dosentti Elina Haavio-Mannilan mielestä lapsiluvun voimakas aleneminen Suomessa ei johdu pelkästään syntyvyyden säännöstelyn kehittymisestä. Usein syynä on vanhempien ansiotyö.

Lapsen hoito aiheuttaa vanhemmille niin suuria vaikeuksia, että mieluummin ollaan lapsettomia, Elina Haavio-Mannila esitelmöi Oulun kesäyliopistossa.

Haavio-Mannilan mukaan naisen itsenäisyys jättää liian vähän tilaa perhearvojen vaalimiselle.

”Lapsessa ei nähdä iloa, vaan vaivaa”

Amerikkalaisessa perhe-elämässä ihanteena pidetään ristiriidattomuutta ja elintasotavaroiden omistamista.

Ihanteet eivät Haavio-Mannilan mielestä toteudu aina Yhdysvalloissakaan. Keskiluokan nainen tuntee itsensä tyhjäksi ja hämmentyneeksi.

Miehen on menestyttävä ja lapseen kohdistetaan monenlaisia odotuksia ja asenteita. ”Perhe joutuu sielläkin elämään jatkuvasti jännityksessä ja turvattomuuden tunteen vallassa”, sanoi Haavio-Mannila.

Schneider ja Tschechowa saattavat joutua oikeuteen

Länsi-Saksassa on pantu vireille oikeudenkäynti kahta näyttelijätärtä, Romy Schneideria ja Vera Tschechowaa vastaan.

He olivat niiden lähes neljänsadan naisen joukossa, jotka saksalaisessa aikakauslehdessä tunnustivat, että heille kerran on tehty abortti.

Hampurin yleisen syyttäjän virastosta todettiin, että yksityinen henkilö haluaa nostaa syytteen Romy Schneideria vastaan. Oikeuteen saattaa samalla perusteella joutua myös kaksitoista muuta hampurilaista naista, joiden nimet olivat ”aborttilistassa”.

Vera Tschechowaa saattaa odottaa oikeudenkäynti Münchenissä, jossa eräs kaupunginvaltuutettu on tehnyt valituksen. Hänen mielestään lainkäyttö kärsii, jos kuuluisat filmitähdet voivat vapaasti puhua aborteistaan, kun samaan aikaan tavallisia naisia joutuu raskauden keskeytyksestä syytteeseen.

Länsisaksalainen aikakauslehti Stern ajaa vuonna 1871 voimaan tulleen lain kumoamista. Lain mukaan nainen, jolle on tehty abortti, voi joutua viideksi vuodeksi vankeuteen. Lehden julkaisemassa jutussa kaikkiaan 373 naista ”tunnusti”, että heille on tehty abortti.

Oikeudenkäynteihin Schneideria ja Tschechowaa vastaan ei ryhdytä, jos viranomaiset eivät katso tehtyjen valitusten antavan siihen aihetta. (Reuter).

Armeija vei nuoret naiset

Kalkutta (Reuter)

Silmiinpistävin piirre itäpakistanilaisten pakolaisten Kalkuttaa ympäröivissä telttakylissä on nuorten naisten täydellinen puuttuminen.

”On todella vaikeaa löytää naimatonta nuorta naista tästä leiristä”, totesi Kalkutan lentokentän liepeillä sijaitsevan pakolaisleirin johtaja.

”Täällä on kaikkiaan noin 40 000 ihmistä. Näiden joukossa pitäisi olla vähintään yksi kolmannes täysi-ikäisiä naisia. Täällä ei kuitenkaan ole yhtään”.

Leirin johtaja Roy Chowdhurun mukaan Länsi-Pakistanin armeija oli raahannut mukanaan lähes kaikki nuoret naiset.

Isännän eläke nousee puolella

Maatalon isäntien vanhuuseläke nousee puolella heinäkuun alusta lukien. Nostaminen johtuu puolitussäännön poistamisesta maatalousyrittäjien eläkelaista (Myel).

Eläke kohoaa keskimäärin 42:sta 65 markkaan kuukaudessa.

Virvoitusjuomien hinnat nousevat

Sitruunasoodan hinta nousee 4 penniä ja muiden virvoitusjuomien hinnat noin 2 penniä pullolta sosiaali- ja terveysministeriön vahvistettua uudet kuljetusvelvoitukset ja sitruunasoodan hinnan korotuksen.

Virvoitusjuomien ja ensimmäisen veroluokan mallasjuomien uudet kuljetusvelvoitukset tulevat voimaan perjantaina. Kuljetusveloitusten laskemiseksi maa on jaettu rahtialueisiin.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia