Jakobson uskoo Kiinan pääsevän pian YK:hon - Historia | HS.fi

Jakobson uskoo Kiinan pääsevän pian YK:hon

Suomen YK-suurlähettiläs Max Jakobson puhui IPI:n kongressivieraille lounaalla.

9.6. 2:00

Suomen pysyvä YK-suurlähettiläs Max Jakobson uskoo, että Kiina hyväksytään YK:n jäseneksi jo seuraavana YK:n istuntokautena, joka alkaa syyskuussa.

Tämä saattaa hänen mukaansa auttaa myös muita jaettuja valtioita, lähinnä Vietnamia ja Koreaa pääsemään YK:n jäseniksi. Tällä tavalla YK:sta tulee todellinen maailmanjärjestö, eikä Jakobson usko niitä, jotka sanovat YK:n olevan tuomittu tuhoon.

Jakobson puhui Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n kongressissa tiistaina käsitellen Yhdistyneiden Kansakuntien tulevaisuutta.

Hänen näkökulmanaan oli nimenomaan yksi YK:n pääperiaatteista, maailmanrauhan ja turvallisuuden säilyttäminen.

Tshou En-lai: Kiina ei tule supervallaksi

Hongkong (Reuter)

Yli kymmenen tuhatta kiinalaista osoitti suosiotaan Romanian presidentille Nicolae Ceausesculle tiistai-iltana lippujen koristamassa ”Kansan hallissa”, ilmoitti Pekingin radio suorassa lähetyksessään tilaisuudesta.

Puhuessaan juhlassa pääministeri Tshou En-lai sanoi maailman kansojen vastustavan päättäväisesti supervaltojen voimapolitiikkaa. Supervalloilla tarkoitetaan Kiinassa Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa.

”Niin kauan kun pienet ja keskisuuret kansakunnat liittoutuvat, niistä tulee voimakkaita ja ne voivat voittaa suurvaltojen aggression”, hän jatkoi. Kiina tulee pääministerin mukaan aina noudattamaan rauhanomaisen rinnakkaiselon periaatteita eikä siitä koskaan tule supervaltaa.

”Vastustamme päättäväisesti supervaltojen ylivaltaa”, Tshou sanoi.

Saljut saattaa olla ”Kosmogradin” alku

Moskova (UPI)

Avaruusasema Saljutissa maata kiertävät neuvostoliittolaiset kosmonautit siirsivät tiistaina koko mahtavan avaruuslaboratorionsa kauemmaksi maasta uudelle kiertoradalle ja suorittivat menestyksellisesti tieteellisiä kokeitaan.

Uutistoimisto Tass kutsui Saljutia maailman ensimmäiseksi ”kosmodomiksi” (avaruustaloksi) ja ennusti, että siitä saattaisi tulla myös ensimmäinen '”avaruussiirtokunta” ja myöhemmin jopa avaruuskaupunki nimeltä ”Kosmograd”.

Asiantuntijat ennustivat, että Saljut saattaa olla toiminnassa vuoden. He uskovat, että Saljutista tulee ensimmäisen avaruussiirtokunnan perusosa, johon voidaan liittää miehitettyjä avaruusaluksia.

Lähteet sanoivat, että lähiviikkoina on odotettavissa uusia miehitettyjä lentoja.

NL ehdotti sopimusta kuusta

Moskova (Reuter)

Neuvostoliitto ehdotti tiistaina kansainvälistä sopimusta, jossa kielletään väkivallan käyttö ja sotilastukikohtien rakentaminen kuussa.

YK:n pääsihteeri U Thantille osoittamassaan sähkeessä ulkoministeri Andrei Gromyko pyysi häntä lisäämään kysymyksen ensi syksyn yleiskokouksen esityslistaan.

Uutistoimisto Tassin mukaan sopimusehdotuksessa todetaan, että kuun pinta ja sen kamara ei voi kuulua valtioille, kansainvälisille tai kansallisille järjestöille eikä yksilöille. Gromyko toteaa luonnoksen mukana lähettämässään sähkeessä, että kuun pintaa olisi tutkittava niin, että vältettäisiin kuun ympäristön saastuminen.

”Maan ainoana luonnollisena satelliittina kuu on tärkeä osa ulomman avaruuden tutkimuksissa, ja sitä olisi käytettävä yksinomaan rauhanomaisiin tutkimuksiin”, sanottiin sähkeessä uutistoimisto Tassin mukaan.

Helsinkiläinen suosii Töölöä, kaihtaa Kalliota

Torjuttavimmat Helsingin asuinympäristöt sijaitsevat Helsingin kaupungin teettämän tutkimuksen mukaan Malmilla, Punavuoressa ja Vuosaaressa. Suosituimmuudessa kilpailevat rinta rinnan taas Töölö ja Munkkiniemi. Seuraavina ovat Haaga, Eira ja Lauttasaari.

Tutkimuksessa, jonka on laatinut Suomen Gallup Oy, on pyritty selvittämään helsinkiläisten mielikuvia ja käsityksiä kotikaupungistaan, sen ongelmista ja väkivaltaisuuden kokemuksista.

Rauhattomimmat ja pelottavimmat paikat katsotaan sijaitsevan keskustassa rautatieaseman seutuvilla, Vanhankirkon tienoilla, Punavuoressa ja Kalliossa. Lähiöistä mainitaan väkivallan paikkoina useimmin Puotinharju, Kontula, Puotila ja Vuosaari.

Kirkko moittii lippujuhlapäivän aamuhartautta

”Puhujan on osattava suhtautui pieteetillä muiden poikkeaviin näkemyksiin”, sanotaan Kirkon tiedotuskeskuksen antamissa radion hartausohjelmissa esiintyville tarkoitetuissa ohjeissa.

Pastori Jaakko Eleniuksen aamuhartaus puolustusvoimain lippujuhlapäivänä rikkoi mm. tätä määräystä vastaan, sanoo Kirkon tiedotuskeskuksen johtaja Erkki Kario.

”Kiittäkää niitä, jotka tuhosivat itsensä Suomen lipun edustamien arvojen tähden — sellaista ei tätä nykyä liikaa tapahdu —, mutta älkää pysähtykö tähän, vaan peittäkää päänne ja hävetkää. Puolustusvoimain lippujuhla ei totisesti ole ihmisen riemujuhla. Meidän kaikkien tahdosta on armeija, meidän tahdosta kymmenet tuhannet hiessä päin aamusta iltaan harjoittelevat ihmisen tappamista.”

”Hävetkäämme ihmistä, jonka tiedot ja taidot ovat historian kuluessa suunnattomasti lisääntyneet, mutta joka tänä aamuna kuten jo tuhannet vuodet, menee ja vetää salkoon epäluulon, vihan ja tappamisvalmiuden vertauskuvan, sotalipun”.

Mm. näin sanoi pastori Elenius aamuhartaudessaan.

Valtionyhtiöt yhä Suomen suurimpia

Kaksi valtionyhtiötä johtaa edelleen selvästi Suomen suurimpien teollisuusyritysten listaa.

Neste lähestyy Ensoa hitaasti ja vain maakaasun markkinoinnin saaminen repäisee Nesteelle rakoa Ensoon nähden tulevaisuudessa. Nyt on yhtiöiden liikevaihdossa eroa 74 miljoonaa. Viime vuonna ero oli 77 miljoonaa.

Alko johtaa valtionyhtiöiden liikevaihtotilastoa edelleen. Miljardin markan raja ylitettiin.

Miljardin rajan ylitti myös Enso, mutta tällöin liikevaihtoon on laskettu myös tytäryhtiöiden vaihto.

Suomessa ostetaan muutakin kuin juotavaa, koska viidestä suurimmasta keskusliikkeestä Keskon ja SOK:n liikevaihdot ylittivät Alkon myyntiluvut.

Tontin vuokra nousi tuhatkertaiseksi

Tuhatkertaiseksi eli yli 100 000 prosentilla nousi erään käpyläläisen tontin vuosivuokra Helsingin kiinteistölautakunnassa.

Elokuussa 1935 tehdyllä sopimuksella on Stiftelsen Blomsterfonden i Helsingfors -niminen säätiö vuokrannut Käpylästä tontin 0,33 markalla vuodessa.

Helsingin kiinteistölautakunta nosti tiistaina vuosivuokran 350 markkaan, koska tontin käyttötarkoitus muuttuu osittain.

Pohjolankatu 44:ssä olevalla tontilla on säätiön ylläpitämä vanhainkoti. Äskettäin valmistuneitten muutospiirustusten mukaan sijoitetaan vanhainkodin Kullervonkadun puoleiseen kellariin baari varastoineen sekä kioski.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia