Mauttomat muoti-ideat: Sota ja rauha - Historia | HS.fi

Mauttomat muoti-ideat: Sota ja rauha

Peace (= rauha) on painettu tämän Vietnamin sota-alueen kartan päälle. Muotijuttu, jolla tehdään todennäköisesti rahaa, mutta kysyä voi ajetaanko sillä myös rauhanaatetta.

27.10.2021 2:00

Anna-Liisa Wiikeri

Kaikesta tehdään muotia ja kaikella voidaan tehdä rahaa.

Yksi vastenmielisimmistä tavoista on käyttää rauhanaatetta ja sodan vastustamista tähän tarkoitukseen.

Kun kaveri menee inttiin ja pukeutuu asepukuun, ei hän silti ole mikään sodan lietsoja. Yhtä vähän on enkelipuserossa liikkuva tyttö rauhanenkeli.

Kysymyksessä on muoti. Armeijan vaatteet ovat muotia, itse aatteesta ei ole monella aavistustakaan. Eivät he vaatteillaan sen enempää puolusta kuin vastustakaan sotaa. Heille riittää tieto siitä, että ollaan muodissa mukana.

Juuri se tekee koko asian niin vastenmieliseksi. Ainakin niille, jotka ovat kokeneet sodan, mutta todennäköisesti myös niille, joiden aatteiden aitoutta ei sovi epäillä.

Maailmanjärjestö uudelle tielle

YK, New York (Kari Möttölä)

Yhdistyneiden Kansakuntien päämajassa ryhdyttiin tiistaina viileän asiallisesti valmistelemaan Kiinan kansantasavallan valtuutettujen vastaanottamista Kiinan ainoina laillisina edustajina.

Pääsihteeri U Thant lähetti noin tunti ratkaisun jälkeen Pekingin ulkoministeriölle sähkeen ilmoittaen yleiskokouksen päätöksestä.

Tiistaina hän kehotti kaikkia jäsenmaita kunnioittamaan enemmistön päätöstä ilman katkeruutta.

Thant huomautti aina kannattaneensa kansantasavallan mukaan ottamista. Maailmanjärjestön tulee kuvastaa kansainvälisellä kentällä tapahtuvia muutoksia, hän sanoi viitaten myös presidentti Richard Nixonin tulevaan Kiinan matkaan.

Thant sanoi uskovansa, että Kiinan mukaantulo YK:hon parantaa kansainvälistä tilannetta ja kohentaa maailmanjärjestön toimintakykyä eri ongelmia ratkaistaessa.

”Lähtekäämme yksimielisinä ja päättäväisinä uudelle tielle.”

”Hallitus tehostettuun hoitoon”

Hallitusta ravisteleva maatalouskiista kiristyi tiistaina niin, että hallituksen sanottiin joutuneen ”tehostetun hoidon osastolle”.

Sos.dem. puoluetoimikunta latoi maataloustulosta aamupäivällä kannanoton, josta illalla MTK:n toiminnanjohtaja Heikki Haavisto totesi: ”Ei tule kesää, neuvottelen enää kohteliaisuudesta”.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen puuttui kiistaan kirjeellä, jossa hän ilmoitti, että ratkaisu on etsittävä perjantaihin mennessä.

Ellei sopua löydy, hajoitetaan eduskunta vielä tämän kuun aikana ja uudet vaalit pannaan toimeen 2. ja 3. tammikuuta 1972, presidentti sanoo pääministeri Ahti Karjalaiselle osoittamassaan kirjeessä.

Sosiaalidemokraattinen puoluetoimikunta on ollut kaikissa maatalouspäätöksissään yksimielinen, vakuutti Sdp:n puoluesihteeri Kalevi Sorsa, joka joutui eduskunnan käytävällä lehtimiesten piirittämäksi.

Rahalla saa sairaaloissa toivomansa lääkärinhoidon

Suomalaisissa sairaaloissa on kymmenisen vuotta ollut käytössä erikoismaksuluokka. Tämän luokan potilaat maksavat hoitavalle lääkärilleen ylimääräistä maksua. Tällä hinnalla he saavat oikeuden valita lääkärinsä sairaalassa.

Erikoismaksuluokkaa arvostellaan siksi, että se asettaa varakkaat ja varattomat potilaat sairaalassa eriarvoiseen asemaan. Arvostelijain mukaan potilaat saavat erikoismaksulla myös tavallisia potilaita paremman hoidon ja kohtelun sekä nopean sairaalaan pääsyn. Näistä eduista he eivät maksa.

Hilma Helena Pedersen, Suomen potilasliiton taloudenhoitaja ja kertomansa mukaan johtokunnan ”ikäpresidentti”, edustaa sairaala-asioita tiiviisti seuraavan potilaan näkemystä. Hän sanoo: ”Minusta erikoismaksuluokkajärjestelmä on törkeä, ihmisarvoa alentava vääryys.”

Espanjan naiset vaativat vapautta

Naisten vapautusliikkeen espanjalaiset kannattajat haluavat uudistaa Espanjan lakeja ja vapauttaa naiset toisen luokan kansalaisen asemasta.

He haluavat muuttaa lain periaatteen, jonka mukaan miehen on suojeltava vaimoaan ja vaimon toteltava miestään.

– –

Vapautusliikkeen kannattajat haluavat hankkia espanjalaisille perheenemännille sellaisia vapauksia kuin oikeuden avata oman pankkitilin, perustaa oman liikkeen ja vastaanottaa perinnön ilman aviomiehen kirjallista ja virallisesti oikeaksi todistettua lupaa.

Jos nainen on vaikka tallettanut rahaa säästötilille ennen naimisiin menoaan, hänen on saatava aviomieheltään kirjallinen suostumus, jos haluaa nostaa rahaa tililtään.

Naimattomat naiset ovat Espanjassa vapaita verrattuna aviovaimoihin.

Tosin täysi-ikäisyysraja on 23 vuotta ja kotiin on saavuttava kirjoittamattoman lain mukaan klo 23 mennessä iltaisin.

Autojen rekisteröinti jälleen vilkastumassa

Autokauppa alkaa vilkastua pikku hiljaa syksyn myötä.

Syyskuussa saapui autorekisterikeskukseen 3 718 uuden henkilöauton rekisteröinti-ilmoitus. Määrä on yli kaksinkertainen elokuuhun verrattuna, mutta silti vuoden toiseksi alhaisin.

Suurimpana tuontimaana pysyttelee edelleen Japani.

– –

Elokuussa kuukausitilaston kärkeen kivunnut Datsun 1200 piti paikkansa edelleen syyskuunkin tilastossa.

Vuoden eniten myyty auto, Fiat 600, jäi 8 autoa pienempään rekisteröintimäärään.

Datsun 1000 pysytteli elokuisella kolmannella tilallaan.

Saab 96-V4 nousi syyskuun rekisteritilastossa 4. tilalle 198 autolla. Kaikkiaan Saabeja merkittiin syyskuun rekisteritilastoon 329, millä Suomi sijoittui valmistusmaiden listalla puolestaan 4. tilalle.

Ford Cortina 1600 71 voimisti asemiaan elokuun 11. tilalta syyskuussa 5:nneksi. Nyt tilasto osoittaa 170 auton rekisteröintiä.

Tuorein listalle nousija oli tällä kertaa neuvostoliittolainen Lada, jota rekisteröitiin tilaston mukaan 60 kappaletta.

Pojuri onkin ehkä Härmän-Jatko

Hämeenlinna (HS)

Ruuna Pojuri alias Härmän-Jatko on ollut jo ainakin kahdellatoista omistajalla. Nykyisin hevosen omistaa lahtelainen Eino Wahlsten.

Suomessa erittäin harvinaisen ravihevosväärennyksen epäillään paljastuneen Lahdessa: kesän raveissa muutamia palkintoja voittanut ruuna Pojuri on ehkä sama hevonen, joka muutamia vuosia sitten juoksi menestyksellisesti nimellä Härmän-Jatko.

Uudella nimellä sen epäillään saaneen raveissa edullisen ns. nollahevosen lähtöpaikan ja menestyneen näennäistä tasoaan paremmin ilman entisiä ennätysaikarasituksia.

Hevosen nimen muuttoon ja samalla sen ”nuorentumiseen” otaksutaan liittyvän ilmeisen asiakirjaväärennyksen ja rikollisesti saadun taloudellisen hyödyn.

Nyt hevonen on kilpailukiellossa ja sen voittamia rahasummia vaaditaan kahdelta viimeiseltä omistajalta takaisin.

Suomen Ravirengas ja Hevosjalostusliitto tutkivat asiaa.

Mullien painossa uusi ennätys

Suomen suurin ayrshiremulli on syntynyt Lapinjärvellä.

Mullin ennätykselliset 68 kiloa ylittävät kilolla entisen Suomen ennätyksen.

Pulskan pojan maailmaansaattajan, emä Paunan todettiin olevan synnytyksen jälkeen ”vain hieman väsyneen”.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia